Tümü

Advertorial Reklam Nedir?

Faprika
E-Ticaret

Reklam bir şirketin ya da şahsın bir ürünü ya da hizmetini tanıtma faaliyetidir. Bu tanıtma faaliyeti günümüzde internet, tv, gazete, dergi, posta, radyo, broşür gibi birçok kitle iletişim araçları ile sağlanmaktadır.

Günümüzde çok farklı ihtiyaçların ortaya çıkması ile farklı ürünlerin ve pazarların da ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Farklı ihtiyaçların ve pazarların ortaya çıkmasıyla geleneksel reklam da yerini başka reklam türlerine bırakmaya başlamıştır. Ürün ve ihtiyaç çeşitliliği artmaya devam ettikçe yeni reklam türleri de ortaya çıkmaya devam edecektir. Yeni ortaya çıkmaya başlayan reklam türlerinden bir tanesi de advertorial reklam türüdür.

Advertorial reklam tanımından önce (advertorial) kelimesinin anlamına bakmak gerekirse İngilizcede tanıtım yazısı anlamına gelmektedir. Advertorial reklam ise bir ürün ya da hizmeti tanıtmak amacıyla bilgiler veren reklam içeriklerinin tamamına denir. Başka bir ifadeyle ürün ya da hizmet almak isteyen herkes için bilgi reklam haber özelliği taşıyan içerik ya da metinlerdir.

Herhangi bir ürünün tanıtımında kullanılan advertorial reklamlar hedef kitleyi daha iyi etkileyebilmesi için farklı farklı resimler ya da videolarla desteklenmesi gerekir. Bu şekilde hazırlanmış advertorial reklam daha etkileyici olacaktır. İçeriklerin akıcı sade ve bilgilendirici olarak hazırlanması çok önemlidir. Çünkü bu şekilde hazırlanmış advertorial reklam hedef kitleyi daha kolay ve çabuk etkileyecektir.

Advertorial Reklam Nasıl Hazırlanır?

Bir advertorial reklam hazırlanırken birtakım kurallara dikkat etmek gerekir. Bunlar:

  • İçeriğinde çok değerli bilgiler olmalıdır.
  • İçerik metinleri net ve açık olmalıdır.
  • İçerik metinleri çok akıcı olmalıdır.
  • Gereksiz bilgiler ve gerçek dışı içerikler reklamlarda yer almamalıdır.
  • Verdiğiniz bilgiler birbiri ile tutarsız olmamalıdır.
  • Kullanacağınız dil hedef kitle için güven vermelidir.
  • Metinler çok kısa olmalıdır. Çünkü uzun metinlerden hedef kitle çok çabuk sıkılmaktadır.

Advertorial Reklam Niçin Hazırlanır?

Günümüz toplumu reklama mesafeli yaklaşmakta ve farklı platformlarda da karşısına çıkan reklamlara bakmamakta ya da okumamaktadır. Advertorial reklam içeriklerinde hedef kitleye istenilen mesaj kolaylıkla verildiği taktirde hedef kitle bu içerikleri okuyacak hatta bu bilgileri başkalarıyla paylaşacaktır.

Advertorial Reklam Neden Önemlidir?

Advertorial reklam içerdikleri bilgilerle hedef kitleyi ya da okuyucuları kendisine çeker.

Hedef kitle kendi işine yarayacak ve pratik hayatta kullanabileceği bilgiye ulaşabileceğine inanmaktadır. Bu inanca sahip olan hedef kitle karşısına çıkan metin ile ilgilenecektir.

Reklamlar insanların uzak durmaya çalıştıkları bilgilendirmelerdir. Oysa advertorial reklamalar sayesinde hedef kitleye reklamda verilmek istenen mesaj çok kolay olarak verilmektedir.

Advertorial reklamlar geleneksel reklamlara nazaran daha ekonomiktir.

Advertorial içerikler insanların merak ettiği konulara cevap verdiğinde farklı kitle iletişim mecralarında paylaşılır ve reklam çevresi daha da genişler.

Arama motorlarında bu reklamlar içerik olarak desteklenmektedir. Aynı zamanda anahtar kelimeler kullanıldığında farklı arama motorlarında daha üst sırada olmayı sağlamaktadır.

Hedef kitlenin sizi ya da herhangi bir şirketi daha iyi tanımasını ve size güvenmesini sağlamaktadır.

Advertorial Reklamın Özellikleri

  • Advertorial reklam diğer reklamlara oranla daha dikkat çekici özelliğe sahiptir.
  • Advertorial metinleri okuyan hedef kitle içeriklere pragmatist yaklaşarak metinleri okumayı tercih eder.
  • Adevertorial reklamlarda bilgi ön plandadır.
  • Advertorial reklamlar bir ürünü ya direk ya da dolaylı olarak tanıtır.
  • Advertorial reklamlar ortaya koydukları içeriklerle verdiği bilgileri çarpıtmadan ortaya koymaktadır.

Geleneksel Reklam ve Advertorial Reklam Arasındaki Farklar

Advertorial reklamlar bilgi vermeyi amaçlarken geleneksel reklamlar ise bilgi vermekten ziyade daha çok ilgi çekmeyi hedefler.

Geleneksel reklamlarda hedef kitle ikna edilmeye çalışılırken popüler ekran yüzleri kullanılır. Fakat advertorial reklam türlerinde ise popüler kişilerin yerine daha çok alanında profesyonel ve uzman kişiler kullanılır. Mesela advertorial reklamda saç bakımı (şampuan reklamında) ile ilgili bir reklamda uzman cilt doktoru konuştuğu görülürken geleneksel reklam türünde ise saçları güzel bir ünlü bayanı ekran yüzü olarak görebiliriz.

Geleneksel reklamda ön plana çıkarılan daha çok ürünün kendisidir. Advertorial reklam türünde ise daha çok reklamı yapılan ürünün faydası ön plana çıkarılmaktadır.

Advertorial Reklam Örnekleri

Bir diş fırçası firması için advertorial reklam hazırlanırken kullanılacak metin ya da içerik ağız yapısı, diş, diş etleri ile alakalı bilgi vermelidir. Aynı zaman da kullanılan diş fırçasının dişlere ve diş etlerine nasıl etki edeceği kalitesiz diş fırçalarının diş ve diş etlerine nasıl zarar verdiği anlatılmalıdır.

Bu bilgiler uzman bir diş doktoru tarafından verilirse daha da etkili olacaktır.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık