Tümü

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Nedir?

Faprika
E-Ticaret

İnternet siteleri için dijital içerik üretimine duyulan ihtiyaç bu işi daha kolay hale getirecek yazılımların yapılmasını sağlamıştır. Daha önceki yıllarda içerik üretmek için büyük uğraş ve yazılım bilgisi gerekirken günümüzde bu işlem oldukça pratik bir şekilde yapılmaktadır. Peki dijital içerik üretimini kolay hale getiren içerik yönetim sistemi nedir? Bu yazımızda CMS de denilen içerik yönetim sistemi hakkında sizlere bilgiler vereceğiz..

CMS Ne Anlama Gelmektedir?

İngilizce content management system kelimelerinin baş harflerinden oluşan CMS, yazılım ve kodlama bilmeye gerek kalmadan içerik üretilmesine imkân sağlayan bir yazılım uygulamasıdır. Bu yazılım sayesinde sıfırdan içerik üretmek, düzenlemek ve yayınlamak mümkün olmaktadır. Günümüzde birçok farklı içerik yönetim sistemi kullanılmaktadır. Bunlar arasından en bilineni WordPress’tir. Buna ek olarak Wix, joomla, Drupal ve Magento da CMS’ye örnek olarak verilebilir.

CMS dilimize içerik yönetim sistemi olarak geçmiştir. Sitenin içerik kısmını pratik bir şekilde oluşturmaya yardımcı olur. Yazılımı kullanmak isteyen kişilerin HTML ve java script gibi konularda bilgisi olması gerekmez. Birkaç uzantı kullanılarak rahatlıkla istenilen içerikler üretilebilir.

CMS Kullanımı Nasıldır?

CMS içerisinde içerik yönetim uygulaması de denilen CMA ve içerik teslim uygulaması olarak bilinen CDA’yı barındırır. Bu iki temel bölümün bir arada olmasıyla içerik üretiminde kullanılan işlemler daha kolay yapılır.

CMS kullanımı son derece basittir. Bunda sistemin kullanıcı dostu olmasının payı büyüktür. Sisteme site yöneticileri ve onların izin verdikleri alt yöneticiler girebilir. Çok sayıda kişinin aynı anda kullanabilmesi daha fazla işin halledilmesini sağlar. Site yöneticileri alt yöneticilerin görebilecekleri ve kullanabilecekleri alanlara sınır koyabilir. Bu sayede güvenlik daha iyi sağlanır.

CMS platformlarından birine girdiğinizde karşınıza kullanıcı adı ve şifre sayfası çıkacaktır. Sizden istenen bilgileri girdikten sonra sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz. Temayı istediğiniz gibi düzenleyerek size uygun hale getirebilirsiniz. İçeriklerinizi yayınlamadan önce ne gibi eksikleri olduğunu görebilir, düzeltmeler yapabilirsiniz. Fotoğraf boyutu ve etiketleme gibi detaylarda hatalar varsa sistem size bildirecektir. Bu sayede içeriğinizi kaliteli hale getirebilirsiniz. Ana yöneticinin onayından geçmesi gereken içerikleri taslak olarak kaydedebilirsiniz.

CMS Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

CMS kullanımı basit olsa da önemli olan hangi platformun seçildiğidir. Seçim yaparken bazı noktalara dikkat ederek iyi bir sisteme sahip olabilirsiniz. Seçim yaparken yeniliklere ayak uydurabilecek, güncellemeleri alacak bir yazılım olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra herhangi bir özellik eklediğinizde sisteme kolaylıkla uyum sağladığından emin olmalısınız. Farklı kullanıcıların sorunsuz kullanabilmesi için çoklu dil desteği bulunmasını istemelisiniz. Olmazsa olmaz bir özellik olarak güvenli bir yazılım seçmelisiniz. İçerik üretimi konusunda herhangi bir problem yaşamamak için ne kadar hızlı çalıştığına bakmalısınız. Rapor oluşturan bir yazılım olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede ilerlemenizi pratik bir şekilde takip edebilirsiniz.

CMS Kullanmanın Avantajları

  • CMS kullanmanın en büyük avantajı ekstra iş yüküne ihtiyaç kalmamasıdır. Kodlama bilmeyen biri bile sistemi kolaylıkla kullanacağından, öğrenilmesi kolaydır. Bu sayede sistemi kullanacak olanlara teknik bir eğitim verilmesine gerek yoktur. Sisteme giriş yapan bir kullanıcı rahatlıkla içerik oluşturabilir, düzenleyebilir ve yayınlayabilir. Bunun yanı sıra dilerse site tasarımında değişiklikler yapabilir, yeni uzantılar ekleyerek daha kullanışlı hale getirebilir.
  • Kodlama yaparak içerik oluşturmak zaman alacaktır. CMS ise kısa zamanda istenilen içeriklerin kısa sürede üretilmesine imkân sağlar. Bu sayede zamandan tasarruf ederek daha fazla içerik üretebilirsiniz.
  • CMS ile ilgili en sevilen özelliklerden bir tanesi de birden fazla kişiye erişim hakkı sağlamasıdır. Sistemi aynı anda çok sayıda kişinin kullanması birden fazla alanda çalışmaya imkân vermektedir. Böylece iş yükü bölünmekte ve içerikler daha hızlı bir şekilde oluşturulmaktadır.  Sisteme girmek isteyen bir kullanıcının illa bilgisayarda olması gerekmez. Tablet ve telefon gibi cihazlarla da istenilen işler yapılabilir.
  • Tüm site sahipleri Google arama motorunda üst sıralarda olmak ister. Bunun gerçekleşebilmesi için sitenin ve içeriklerin SEO kurallarına uygun biçimde hazırlanması gerekir. CMS platformlarında kullanacağınız eklentilerle içeriklerinizin SEO’ya uygun olup olmadığını denetleyebilirsiniz. Düzeltmeniz gereken yerlerde değişiklikler yaparak içeriğinizi en iyi hale getirebilirsiniz.
Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık