Tümü

E-Ticaret Danışmanlığı Nedir?

Faprika
E-Ticaret

Son Yılların Gözde Konularından:  E-Ticaret Danışmanlığı Nedir?

E-ticaret dünyası da internetin doğası gibi sürekli olarak değişim ve dönüşüm içerisinde yer alıyor. Bu zaman dilimi içerisinde e-ticarette rehber olma ve yeni yeni bu işe adım atmış olan kişilere ve kurumlara öncülük etmek amacıyla e-ticaret danışmanlığı hizmetleri verilmeye başlandı.

Şirketin daha fazla büyümesi ve gelişmesi, yeni pazarların keşfedilmesi için gerekli hale gelen e-ticaret danışmanlığı oldukça kapsamlı bir şekilde büyümenize ve gelişmenize olanak tanıyan bir alan olması ile öne çıkıyor. Peki tam olarak nedir e-ticaret danışmanlığı? Hangi işi yaparlar ve nasıl sonuçlar elde ederler? Yazımız içerisinde bu tip sorularınıza yanıt bulabilir, hatta öğrenmek istediğiniz tüm bilgileri detaylı bir şekilde metnimiz içerisinde bulabilirsiniz.

E-Ticaret Danışmanlığı Nedir?

E-ticaret danışmanlığı, ürünlerini internet ortamında satmak isteyen ister yeni ister eski tüm şirketlere hizmet veren bir platform danışmanlığı hizmetidir. Web tabanlı satış olanaklarını genişletmek, operasyonlarını profesyonel bir şekilde yürütmek isteyen kişilere yönelik olarak geliştirilen bu hizmet kapsamında kurum pek çok alanda istediği düzeyde destek alabilir.

E-ticaret danışmanlığında şirketlerin geçmişi verilecek hizmetin boyutunu da etkiliyor. Şirket yeni kurulduysa ve yalnızca e-Pazar dünyasında yer alacaksa bu kapsam biraz genişleyebilir. Bunun yanı sıra eski dönemli ancak fiziksel satış ve pazarlamayı kullanan şirketlere de farklı şekillerde yaklaşarak onların web dünyasında nasıl satış ve pazarlama yapabileceklerini de yine e-ticaret danışmanları göstermektedir.

E-Ticaret Danışmanları Hangi Alanlarda Hizmet Verir?

E-ticaret danışmanları genel olarak firmalara satış, pazarlama ve reklam/tanıtım alanlarında hizmet verir. Bunun yanı sıra web sitesi optimizasyonları ve geliştirmesi konusunda da destek sağlayabilir. Ancak daha net ve ayrıntılı olarak tanımlamak gerekirse şu maddeler hizmet sınıfı içerisine dahil olur:

  • Şirketlerin yeni kurulan ve bir süredir devam eden online satış başarılarını ölçerek strateji belirlemek,
  • Müşterilerinin sanal ortamda satış yapabilmesine olanak tanıyacak sistemleri ortaya koymak ve web konusunda destek sağlamak,
  • Şirketlerin reklam konusunda alacağı destekte özellikle arama motor optimizasyonu ve bu mecralardaki reklamlarını yönetmek,
  • Markaların müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkartmak için izlenecek yolları belirlemek,
  • Şirketlerin marka görünümlerini iyileştirmek ve müşteriler gözünde doğru pozisyona getirmek,
  • Şirketlerin internet dünyasında yer alan rakiplerini belirlemek ve bunları sürekli olarak analiz etmek,
  • Online satışlarda müşteri beklentilerini yönetmek ve oluşan değişiklikleri sürekli olarak raporlamak,
  • Maliyetlerin durumunu belirlemek ve bunları markaya zarar gelmeyecek şekilde aşağıya çekmek

E-Ticaret Danışmanları Kimlerdir?

E-ticaret danışmanlığının tanımı kadar önemli olan e-ticaret danışmanları, herhangi bir programdan mezun olmadan da bu işi yapabilirler. Bunun için üniversitelerde bir eğitim bulunmasa da bu kişiler son derece donanımlı ve alanı ile ilgili bilgili olmak zorundadır. Her şeyden önemlisi de e-ticaret danışmanları kendilerini sürekli olarak geliştirmelidir. Çünkü online dünya hiçbir zaman yerinde saymıyor ve devamlı olarak değişiyor. Şirketler değişime ayak uydururken bu danışmanlara kulak verecek ve ona göre pozisyon alacaklar.

E-ticaret Danışmanlarının Hangi Özellikleri Olmalıdır?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere e-ticaret danışmanlığının akademik anlamda herhangi bir eğitim olmasa da bu kişiler internet ortamında ya da yüz yüze olarak verilen e-ticaret konulu sertifika programlarına katılabilirler. Bunun yanı sıra e-ticaret danışmanları internet dünyasını etkileyecek hemen her konudan anlamak zorundadır. Bu özellikleri şu şekilde sayabiliriz:

  • Arama motorları ve sonuçlarını iyi analiz edebilecek yeteneğe sahip olmalıdır. Bu mecraların hemen her gün değişen ve gelişen özelliklerini yakından takip etmelidir.
  • Çok yönlü düşünme becerisine sahip olmalıdır. Yürüteceği operasyon çok yönlü olacağı için birçok alana hakim olabilmeli ve sürekli yeni stratejiler geliştirebilmeli,
  • Oluşabilecek problemleri hızlı bir şekilde çözümleyebilecek analitik zekaya sahip olmalıdır.
  • Değişime ve dönüşüme ayak uydurabilmelidir.
  • İyi bir yönetici olmalıdır. Bu sayede ekibi ile birlikte operasyonları sorunsuz bir şekilde yürütebilir.
  • Entegrasyon konusunda becerili olmalıdır. Elde ettiği bilgileri istenilen alana entegre bir şekilde uygulayabilme becerisine sahip olması oldukça önemlidir.
  • Online ortamlardaki pazarlara ve pazaryerlerine hakim olmalı, buraların yönetimlerini profesyonel bir şekilde yönetebilmelidir.
  • Web tasarım araçlarını iyi bir şekilde kullanmalıdır.
Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık