E-ticaret Sitenizde Müşteri Kaybının Nedenleri

“E-ticaret sitemde neyi yanlış yaptığımı bilmiyorum ama müşteri kaybetmeyi durduramıyorum”. Bu çıkarım, sizin de yaptığınız bir değerlendirmeyse bu yazıyı dikkatlice okumak için hayatınızdan 10 dakika ayırmalısınız. Bugün, birçok e-ticaret sitesinin sahip olduğu en büyük sorunlardan birisi hakkında konuşacağız: çok fazla trafik almalarına rağmen kullanıcılar hiçbir şey satın almadan ayrılıyorlar.

Sitenizde bir satın alma işlemini tamamlamadan ayrılan ve alışveriş sepetini terk eden bir kitleye sahipseniz, iyileştirmeniz gereken birçok alan olduğu gerçeğiyle yüzleşmelisiniz. Faprika olarak bugüne kadar yaptığımız değerlendirmeler ile oluşturduğumuz müşteri kaybı sebeplerini sıraladık.

Hazırsanız başlayalım.

Yüksek Gönderi Maliyeti

%44 Müşteri Kaybı Oranı

Birçok kullanıcı yüksek kargo maliyetlerinden dolayı siparişi tamamlama aşamasındayken siteyi terk ediyor. İstatistiksel olarak bakıldığında en yüksek müşteri kaybı oranı bu başlık altında %44 olarak ölçülmüş. Eğer herhangi bir kargo şirketiyle anlaşmanız yok ise günlük sipariş sayınıza uygun bir şekilde kargo anlaşması yaparak gönderi maliyetlerini düşürebilirsiniz. Anlaşma oranına yönelik olarak ücretsiz kargo seçeneğini değerlendirebilir ve müşterilerinizi bu sebepten kaybetme riskini bertaraf edebilirsiniz.

Müşterinin Ürünü Satın Almaya Hazır Olmaması ya da Ürünü Sonradan Almayı Düşünmesi

%41 Müşteri Kaybı Oranı

Birçok potansiyel alıcı ürün araştırması sırasında farklı sebeplerden dolayı ürünü satın almaya hazır hissetmeyebilir. Müşteri kaybında yüksek orana sahip olan bu durumu iyileştirmek için yapacağınız birkaç kampanya hamlesiyle alıcınızı ürününüzü satın almaya yönlendirebilirsiniz. Kullanıcı odaklı kampanya fikri sayesinde ürünü sepetinde bırakan kullanıcılarınıza birkaç gün içerisinde bir hatırlatma e-postası gönderebilirsiniz. Böylece alıcılarınıza ürünün hala stoklarınızda olduğunu hatırlatabilirsiniz.

Kargo Fiyatı Hakkında Bilgi Edinememe

%22 Müşteri Kaybı Oranı

E-ticaret sitelerinin en büyük sorunlarından birisidir. Eğer kullanıcı almak istediği ürünün gönderi maliyetini ürün sayfasında göremez ve ödeme sayfasında karşılaşırsa ürünü daha uygun bir yerden almak için başka sitelere doğru yeni bir sekme açacaktır. Bu nedenle kargo maliyetlerinizi optimize etmeli ve kargo firmaları ile anlaşmalı olarak çalışmalısınız. Hatta ürün maliyetlerinizin durumuna göre ücretsiz kargo seçeneğini ciddi ciddi düşünmelisiniz.

Müşterilerin Üye Olamadan Alışveriş Yapamamaları

%14 Müşteri Kaybı Oranı

Birçok E-ticaret sitesi günümüzde üye olmadan alışveriş yapma fikrini benimsemeye çoktan başladı. Çünkü birçok site seçeneğinin oluşu kullanıcıların üyelik yapmadan alışveriş yapma fikrini daha çok benimsemesine neden oldu. Bu nedenle artık birçok firma üye girişi sayfalarında sosyal medya ağları ya da Google girişi sağlayarak kullanıcıları form doldurma çilesinden kurtarıyor. En kısa zamanda sitenizde sosyal medya ağları ve Google üzerinden girişi aktif etmeli ve kullanıcıların üyelik formu doldurma sıkıntılarından kurtararak rahat alışveriş yapmalarını sağlamalısınız.

İpucu: Faprika, hızlı üyelik ve üyeliksiz alışveriş modüllerini bütün e-ticaret paketlerinde standart olarak sunmaktadır.

Müşterilerin Fazla Bilgi Vermek Zorunda Olmaları

%12 Müşteri Kaybı Oranı

Her kullanıcının davranışı birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle sitenize alışveriş yapmak için gelen kullanıcılardan fazla bilgi talep etmemelisiniz. Bazı yasal durumlar hariç olmak üzere müşterinizden e-posta, telefon ve adres bilgileri dışında ekstra bilgi talep etmemelisiniz. Böylece hem müşterilerinizin gizliliklerine saygı duymuş olur, hem de bu nedenle müşteri kaybını bertaraf etmiş olursunuz.

E-ticaret Sitenizin Yavaşlığı

%11 Müşteri Kaybı Oranı

Yavaş bir site hızına sahip olmak potansiyel alıcılarınızın siteyi hızla terk etmesine neden olacaktır. Kullanıcıların birçoğunun alışverişten vazgeçmelerinin en büyük nedenlerinden birisi olan bu sebep, sitenizi optimize etmenizi hatta gerekirse daha iyi bir altyapıya geçmenizi söylüyor.

İpucu: Faprika deneyimli ekibiyle sürekli iyileştirme gerçekleştirdiği bir altyapıyı sizlere sunar. Sitenizde yaşadığınız bütün sorunlar için etkili bir teknik ekiple her an ve hızlı bir şekilde destek sağlar.

KDV’nin Ödeme Esnasında Gösterimi

%8 Müşteri Kaybı Oranı

E-ticaret’in ilk zamanlarından kalma bir alışkanlık olan KDV’siz fiyat etiketi, günümüzde müşteri kaybına neden olan bir etken olarak yerini çoktan aldı. Eğer müşterinize ürün sayfasında KDV’siz fiyat gösterir ve müşteri bunu ödeme sayfasında görürse o müşteriyi kaybetme ihtimaliniz fazlalaşır. Bu nedenle ürün fiyat etiketlerinde mümkün olduğunca müşterilerinize ödeyecekleri fiyatları göstermelisiniz. Emin olun bu şeffaflık satışlarınızın artışına etki edecektir.

Yeterli Ödeme Alternatifinin Olmayışı

%7 Müşteri Kaybı Oranı

Günümüzde birçok ödeme alternatifinin olması nedeniyle birçok e-ticaret sitesi müşterilerine en iyi hizmeti sunmak adına ödeme sayfalarında birçok ödeme alternatifi sunmaya başladı. E-ticaret sitenizde en popüler ödeme yöntemlerini sunarak kullanıcılarınıza farklı seçeneklerle ödeme yapabilecekleri rahatlığını verebilirsiniz.

İpucu: Faprika, bütün e-ticaret paketlerinde standart olarak sunduğu geniş ödeme alternatifleri sayesinde müşterilerinizi kaybetme riskini ortadan kaldırır.

Yavaş Kargo

%6 Müşteri Kaybı Oranı

E-ticaret siteleri için hayati öneme sahip olan lojistik, doğru kargo firmasını seçme işiyle başlamalıdır. Eğer gerçekten kötü üne sahip bir kargo firması seçmişseniz, o kargo firmasının kötü şöhretinin sizi vuracağını unutmamalısınız.

Sonuç

E-ticaret işletmenizin müşteri kaybı konusunda doğru istatistiklere sahip olduğunu ve bu konuda harekete geçmeniz gerektiği fikrine kendinizi alıştırmalı ve altyapınız buna uygun değilse bu işi gerçek profesyonellere sahip olan bir firmaya bırakmalısınız.

Faprika konusunda uzman ve profesyonel ekibi ve üst seviye donanıma sahip yazılımıyla müşteri kaybı nedenlerinizin istatistiklerini görebileceğiniz ve çok daha fazlasına erişebileceğiniz bir e-ticaret hizmeti sunmaktadır. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için paketlerimize göz atabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık