Tümü

E-Ticarette Ürün Kategori Yönetimi Nasıl Yapılır?

Faprika
E-Ticaret

Ürünlerin kategorize edilmesi hem klasik ticaretin içerisinde hem de e-ticaretin bünyesinde gerçekleşen oldukça önemli bir durumdur. E-ticarette ürün kategori yönetimi özgün bir şekilde yapılmalıdır. Müşteriler sisteme adım attıkları andan itibaren aradıkları ürünleri hızlı ve kolay bir şekilde bulabilmelidir.

E-ticarette ürün kategori yönetimi yalnızca müşterileriniz açısından değil, sizin için de hayatı kolaylaştırır. Çünkü kategorize etmek ürünlerin daha kolay bulunması ve kargolanması anlamına da gelir. Bu bağlamda e-ticaret içerisinde ürün kategori yönetimi yapmak çok yönlü faydası olan bir işlemdir.

E-Ticarette Ürün Kategori Yönetimi Nedir?

E-ticarette ürün kategori yönetimi kısaca malları sınıflandırma işlemi olarak tanımlanabilir. Ürünler, türlerine, modellerine ve alt özelliklerine göre sınıflandırılarak satışa hazır hale getirilir. Bu işlem yukarıda da bahsettiğimiz üzere hem sistem içerisinde hem de arka tarafta depolarda yapılır. Kategorilerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi aynı zamanda pazarlamanın da bir dalı olarak görülür. Şirket hangi ürünü pazarlayacağını ve bunu ne kadar sıklıkla yapması gerektiğini deposunda var olan ürün sayısına bağlı olarak yapar. Örneğin deposunda az olan ürünün pazarlanması için yüksek enerji harcanmazken, fazla olanı satabilmek için çeşitli yollar denenebilir.

Tüketim malları birbirinden farklı alanlarda ve tiplerde satıcılara ulaşmaktadır. Bir e-ticaret firması binlerce farklı ürün satışını gün içerisinde gerçekleştirebiliyor. Bir yıl içerisinde milyarlarca liralık satış gerçekleştiren bu şirketler ürünlerini mutlaka kategorize etmek zorundalar. Aksi takdirde hem müşteri kaybına uğrarlar hem de satış yaptıkları ürünlerin operasyonunda karmaşa yaşarlar.

Ürünlerin kategorize edilmesi sayesinde stok sayımları kolayca yapılır, tedarik zincirinin kurulması ve düzenlenmesi kolayca sağlanır.

E-Ticarette Ürün Kategori Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

Ürünlerin kategorize edilmesi esasen ilk olarak satın alma sürecinin başlangıcında gerçekleşir. Bu bağlamda önce satın alıp sonra kategorizasyon işlemlerini gerçekleştirmeye çalışmak hem fazladan enerji sarfiyatı hem de karmaşanın doruk noktası olacaktır. Her gelen ürün tanımlanmalı ve depoda nereye konulacağı belli bir şekilde sıralanmalıdır.

Birbirine yakın ya da benzer olan ürünlerin kategori yönetimi yapılırken birbirinden ayrılmaması gerekir. Örneğin bilgisayar ve bileşenlerini deponuz içerisinde kategorize edecekseniz bunları farklı yerlerde yapmamalısınız. Bilgisayar ve parçaları bir tarafta dururken, onların bileşenleri olarak kabul edilen yazıcı, tarayıcı, mouse, klavye, hoparlör gibi ürünler de bilgisayarlara yakın olmalıdır. Bu durum enerji ve zaman kaybını ciddi anlamda önleyecek bir hareket olur.

E-ticarette ürün kategori yönetimi yapılırken satış rakamlarını mutlaka baz almalısınız. Örneğin satışı yüksek olan ürünleri deponuzun diplerine atmamalısınız. Bu sayede yine zamandan kazanacağınız gibi operasyonel süreçleri de hızlı bir şekilde yürütebilirsiniz.

Kategori yönetiminde mutlaka gelişen teknolojiyi takip etmelisiniz. Bu alanda geliştirilen yazılımlar sayesinde ürünlerin takibini ve sayısını buradan da rahatlıkla takip edebilirsiniz. Barkod sistemi ile yürütülen bu işlem sayesinde bilgisayar ortamında ürününüzün stok durumunu rahatlıkla takip edebilirsiniz.

E-ticaret sitesi içerisinde ürün kategorisi yaparken dikkat çekici ürünleri ön plana çıkartmak ve sisteme dahil olan müşterileri satışa kanalize edebilmek için bu kategori sisteminin profesyonel olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Kişiler kendi aradığı ürün olursa da oluşturulan bu sistem ile rahat bir şekilde bulabilirse daha sonra farklı ürünler için de yeniden gelebilir. Ayrıca sürekli olarak yenilikçi adımların da atılmasına zemin hazırlar.

Ürün Kategori Operasyonu Kim Tarafından Yürütülür?

Ürün kategori işi profesyonel kişilerce yürütülür. Son derece titiz ve hassas bir süreç olan kategorizasyon işlemini ürün kategori yöneticisi yönetir. Bu kişinin direktiflerini yerine getiren alt birimler yer alır ve böylece tüm süreç en iyi şekilde tamamlanır.

Ürün kategori yöneticisi genellikle lisans mezunlarından seçilir. Genellikle Kimya, mühendislik, işletme, iktisat gibi dallarda eğitim görmüş kişiler bu iş için en uygun adaylardır. Bu adayların seçilme nedeni analitik düşünme becerisine sahip olması ve aldıkları eğitim doğrultusunda kısa süre içerisinde sorunları çözebilme yetisidir. Operasyonun başında olması beklenen kişilerde aranan özellikler arasında ise;

  • Yöneticilik ve liderlik alanında kendisini geliştirmesi,
  • İletişim konusunda becerikli, anlatmak istediğini karşı tarafa geçiren bir kişi olması,
  • Oluşturulan takımı doğru bir şekilde yönetmeli,
  • Kategorileri ayırt etmek konusunda sorun yaşamaması,
  • Oluşabilecek sorunlarda hızlı tepki vermek ve operasyonların aksamaması için her türlü adımı atmak
Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık