Tümü

ETBİS Nedir?

Faprika
E-Ticaret

Resmi kurumlar ülkemizdeki ticareti daha kolay bir hale getirmek için durmadan çalışıyor. Yenilikler yapıyor; bu yenilikler sayesinde ihracatçılar, ürün ve hizmet sunan bütün firmalar sunulan standartlar ve hizmetler yardımıyla daha hızlı bir şekilde ticari hayattaki yerini alabiliyor. E – Ticaret ile uğraşan firmalar için özel olarak geliştirilmiş olan ETBİS Nedir? Ne işe yarar, firmalara ne gibi kolaylıklar sağlar. Elektronik Ticaret Bilgi Platformu: (ETBİS) 11 Ağustos 2017 tarihinden itibaren hizmet sunmaya başlamıştır. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemelerle birlikte 1 Aralık tarihi itibariyle e – ticaret sektöründe hizmet veren tüm firmaların sisteme kayıt olması zorunlu kılınmıştır. Sistem en basit şekilde hizmet sağlayan aracı ve sağlayıcı firmaların verilerini bir araya getirmek için çalışır. İstatistik bilgileri bir araya getirerek firma ve tüketici güvenliğine yardımcı olur.

ETBİS Ne İşe Yarar?

ETBİS Nedir? Sorusuna dair tüm detayları sizlere sunduk. Alınan yeni kararlarla birlikte e – ticaret alanında hizmet veren bütün sağlayıcı firmalar bu sisteme kayıt olmak zorunda. Peki, ETBİS Ne İşe Yarar? ETBİS’in kurulum amacı İnternet üzerinden hizmet veren tüm firmaların e – ticaret verilerini tek bir çatı altında güvenli bir şekilde toplamaktır. Farklı sektörlerden toplanan veriler bir araya gelerek ticari faaliyetlere yönelik istatistikler oluşturulur. İstatistikler belirli aralıklarla güncellenir ve firmalarla paylaşılır. Bu sayede firmalar sunulan istatistikler ve bilgiler yardımıyla kendilerine ve sektörlerine ait yeni stratejiler oluşturabilirler. Sistem aynı zamanda İnternetten alışveriş yapan tüketicilerin korunması adına belirli standartlar sunar. Kısaca özetlemek gerekirse:

  • ETBİS tüketicilerin İnternet alışverişindeki güvenliği sağlar.
  • E – Ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların verilerini toplar.
  • Toplanan verileri bir araya getirerek istatistikler oluşturur.
  • Firmalara Strateji geliştirmeleri için gerekli bilgileri sunar.

Her daim kendini yenileyen ve güncelleyen bu resmi kuruma kayıt olmak e – ticaret alanında faaliyet gösteren firmalar için zorunlu hale gelişmiştir.

ETBİS’E Nasıl Kayıt Olunur?

ETBİS’e kayıt olma işlemlerini başlatmak için www.eticaret.gov.tr adresine gidebilirsiniz. Yönergeleri takip ederek kaydınızı en hızlı şekilde başlatabilirsiniz. ETBİS kaydı için sizlerden herhangi bir ücret talep edilmez. ETBİS’e kayıt olması gereken şirketler ise şu şekildedir:

  • E – Ticaret satış işlemlerinde aracı kurum olarak hizmet verenler.
  • Kendi E – Ticaret sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden satış ve hizmet sunan firmalar.
  • Ebay – Aliexpress – Amazon gibi yabancı kökenli firmalar yardımıyla satış yapan firmalar.

ETBİS sistemine kayıt olmalıdır. Hepsiburada, N11, yerli sanal pazar yerleri üzerinden satış yapan şirketlerin ETBİS sistemine kayıt olma zorunlulukları yoktur. ETBİS kaydınızı işlemeniz faaliyete geçmeden önce başlatmak zorundasınız. Aksi takdirde idari para cezaları yüzünden başınız ağrıyabilir. Kaydınızı yaptırdıktan sonra herhangi bir değişiklik olmada durumunda 30 Gün içinde sisteme değişikliklere dair bilgileri sunmak zorundasınız.

ETBİS’E Kayıt Olmak İçin Hangi Adımları Takip Etmelisiniz?

Şirket sahibi olarak www.eticaret.gov.tr sitesine giriş yapın. Sağ üst kısımda yer alan “ETBİS GİRİŞ” bölümüne tıklayın. E – devlet bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra sistem sizden gerekli olan alanları doldurmanızı isteyecektir. İstenilen bilgileri kesin ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız oldukça önemlidir. Daha sonra işletmenizle ilgili yaşanacak bir bilgi değişikliği olursa değişikliği bildirmeye özen gösterin.

ETBİS Kaydı İçin Sahip Olmanız Gerekenler Hususlar Nelerdir?

ETBİS sistemine kayıt olurken sizden birtakım bilgiler istenecek. Sunduğunuz hizmet ya da ürünlere dair bu alanları eksiksiz ve doğru bir şekilde sunmalısınız. Karşınıza çıkan formları doğru bir şekilde tamamladıktan sonra kaydınızı oluşturabilirsiniz. ETBİS sistemine kayıt olurken bakanlığa bildirilmesi gereken hususlar ise şu şekildedir:

  • Firmanızın Yaptığı E – Ticaret Türü.
  • Anlaşmalı olduğunuz kargo ve lojistik firmalarına dair bilgiler.
  • İhracat yapıyorsanız E – ihracat bilgileri
  • Firmanızın Adres Bilgisi
  • Veri Tabanınıza Dair Bilgiler
  • E – Ticaret alt yapısı hizmeti aldığınız firmaların bilgileri
  • Elektronik para kuruluşları ve bankalardan alınan hizmetlere dair bilgiler.
  • E – Ticaret üzerinden kabul ettiğiniz ödeme yöntemleri
  • Satmakta olduğunuz ürün ve hizmetlerin ikinci el olup olmadığı.
  • Kep Adresiniz

Bilgileri dolduktan sonra ETBİS üyeliğiniz tamamlanacaktır. ETBİS Nedir? Ne işe yarar, nasıl kayıt olunur? Sorularına sizler için yanıt verdik. Bu bilgilerden yararlanarak hızlı bir şekilde başlangıç yapabilirsiniz. Detaylı bilgi almak, rakiplerinizin önüne geçmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık