Tümü

Fransa ile E-Ticaret Yapabilmek İçin Hangi Noktalara Dikkat Etmek Gerekiyor?

Faprika
E-Ticaret

Fransa, Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Yalnızca Avrupa’nın değil dünyanın da önde gelen ülkelerinden birisi olmayı başaran Fransa, gelişmiş ekonomiye sahip 7 ülke içerisinde yer alıyor. Ticaret hacminin oldukça yüksek olduğu bu ülkeye e-ihracat yapabilmek için bazı koşulları yerine getirmeniz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Fransa’nın e-ihracat ticaret hacmi 123 milyar dolardı ve bu rakamın daha da yukarı çekilmesi hedefleniyor. Ülkemizden Fransa’ya yapılan ihracatın toplam değeri ise 7,2 milyar dolar civarındadır. Dolayısıyla ticaretin canlı ve hareketli olduğu Fransa’ya e-ihracat yapabilmek de hemen herkesin hedefi olabilir.

Fransa’ya mikro e-ihracat yoluyla ürettiğiniz ya da satışını yaptığınız malları gönderebilirsiniz. Bu sayede hem Türkiye’deki bazı vergilerden muaf olur hem de Fransa’da sunulan imkanlara kavuşabilirsiniz.

Fransa ile E-İhracatta Hangi Avantajlara Sahibiz?

Türkiye, 1994 yılında Avrupa Birliği ile imzaladığı Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında tüm AB’de olduğu gibi Fransa’da da gümrükte herhangi bir vergi ödemiyor. Dolayısıyla Fransa’ya e-ihracat yapmak isteyenler bu noktada ciddi bir avantaj sahip. Bunun yanı sıra Bölgesel Ticaret Anlaşması, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması e-ihracatçılarımıza çok büyük avantaj sağlamaktadır. Bunun yanı sıra Fransa’da satılan ürünlerden yüzde 20 KDV alınıyor.

Fransa’ya E-İhracat Yapmadan Önce Neler Yapılmalı?

Fransa’ya e-ihracat yapmayı planlıyorsanız öncelikle oraya hangi ürünleri satabileceğinizi tespit etmelisiniz. Çünkü Fransa iğneden ipliğe kadar birçok alanda üretim yapabilen sanayileşmiş ülkeler arasında yer alıyor. Ancak elbette bazı ürünler yurt dışından gelmektedir. Ülkede üretilen ve ucuz olan bir ürünü daha ucuz hale getirmeniz üretim ve taşıma masrafları düşünüldüğünde imkansız olacağı için ülke içerisinde üretilmeyen ve kaliteli ürünler tercih edilebilir. Buna genel olarak pazar araştırması adı verilmektedir.

Araştırmayı daha da derinleştirmeyi hedefliyorsanız Fransa’da düzenlenen iş fuarlarına katılabilirsiniz. Buralardan alacağınız bilgiler çerçevesinde ülkeye hangi ürün gruplarında e-ihracat yapabileceğiniz hakkında net bilgiler edinebilirsiniz.

Ürünü belirledikten sonra satış yapabileceğiniz hedef kitlenizi belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için orada faaliyette olan pazarı bilen şirketlerle temasa geçebilirsiniz.

Fransa’ya Nasıl E-İhracat Yapabiliriz?

İster e-ticaret isterseniz de e-ihracat yapın her şeyin başında vergi mükellefi olmak zorundasınız. Bir şirketinizin olması ve buna bağlı olarak satış yapmanız gerekiyor. Fransa’ya e-ihracata başlarken genellikle öncelikle mikro ihracat dediğimiz modelle yola çıkmanız daha doğru olacaktır. Bu şekilde bazı vergilerden muaf olabilir ve küçük adımlarla ticaretinize başlayabilirsiniz. Ürününüz 300 kilogramı ve 15 bin Euro’yu geçmiyorsa bu mikro ihracat sınırları içerisinde kaldığınızı göstermektedir. Mikro ihracat yaptığınız zaman ülkemizde alınan KDV’nin iadesi yapılıyor.

E-ihracat için bir internet sitesi kurabilir ve satışlarınızı buradan yönetebilirsiniz. Bunun yanı sıra global pazaryerlerinden destek alabilir, Fransa’da faaliyette olan sitelerde mağaza açabilirsiniz. Bu noktada, Cdiscount, Leroy Merlin, Fnac.com, La Redoute gibi yerel pazaryerlerini araştırabilirsiniz.

Fransa’ya Hangi Ürünleri Satabiliriz?

Türkiye’den Fransa’ya ihraç edilen ürün grupları arasında araç, nükleer reaktör, kazan, makine, hazır giyim, elektronik ekipman gibi başlıklar bulunmaktadır. Ancak sizin satabileceğiniz ürünler arasında bunlara ek olarak, tekstil ürünleri, ayakkabı, takı, çanta gibi ürünler yer alabilir. Bu ürünlere zaman içerisinde yenileri eklenebilir ve pazardaki gücünüz giderek genişleyebilir.

Fransa’da Paketlemelere ve Ürün İçeriğine Dikkat Ediliyor

Fransa, diğer Avrupa Birliği ülkeleri gibi içerikte yer alan ürünlere ve yapılan paketlemelere ciddi anlamda önem veriyor. Ürününüzün satışa uygun olup olmadığı Fransa Kalkınma Bakanlığı Rekabet Tüketim ve Sahteciliğin Önlenmesi Genel Müdürlüğü (DGCCRF) tarafından test edilir. Eğer söz konusu ürün yapılan testleri geçemezse ülkeye sokulmaz ve geriye gönderilir. Bu bağlamda ürünlerinizi göndermeden önce mutlaka içeriği ile ilgili ülkede istenen şartları okumalı ve konu üzerinde araştırma yapmalısınız.

Ülke pazarında görülmesi istenmeyen ürünlerden birisine sahipseniz Fransa’ya e-ihracat yapma şansınız ne yazık ki yok. Örneğin insan sağlığı için çok tehlikeli olan, hormonal dengeyi bozan ve ilerleyen dönemlerde kısırlığa yol açtığı bilinen Bisfenol-A içeriğine sahip biberonlar Fransa sınırlarına giriş yapamıyor. Bu ve bunun gibi birçok ürün ülke pazarında yer almamaktadır. Konu ile ilgili olarak detaylı bilgi DGCCRF’nin sitesinde yer alıyor.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık