E-Ticaret

İnternetten Satış Nasıl Yapılır?

Faprika
E-Ticaret

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte gelişen bir sektör olan e-ticaret alanı her geçen gün büyüyen ve genişleyen bir yapıya sahiptir. Bugün birçok firma kendi e-ticaret sitelerinin yanı sıra pazaryerlerinde de varlığını sürdürüyor. Daha önce e-ticaret sitesi kurmamış ve bu alanda herhangi bir çalışması olmayan kişiler internet üzerinden satış yapabilmenin avantajlar ve dezavantajları üzerinde çalışma yürüterek, kar-zarar hesabı yapıyorlar.

İnternet üzerinden satış yapmak için öncelikle online alanın kurallarını iyi bilmek ve bunun üzerinde çalışmak gerekiyor. Her şeyden önce iyi bir plana ve satış yapacağınız bir alana ihtiyacınız var. Karmaşık bir dünyaya adım atarken elbette iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Online satış oldukça organize bir alandır. Yalnızca ürünü sitede yayınlamak ve satışını gerçekleştirmekle kalmıyor. Detayına indiğinizde farklı bir dünya sizi ve şirketinizi bekliyor.

İnternetten Satış İçin Profesyonellerle Görüşün

Ürünlerinizi internet üzerinden tüm dünyaya pazarlama gibi bir gayretiniz varsa öncelikle bu alanda uzmanlaşmış profesyonellerle görüşmelisiniz. Fiziksel mecralardan farklı dinamikleri olan bu sektörde kendinizi kaybolmuş gibi hissedebilirsiniz. Bunu önlemek ve daha rahat hareket edebilmek için uzmanlardan alacağınız yardım hem teknik hem de pazarlama odaklı olabilir. Ayrıca online satış konusunda uzman kişiler size doğru bir yol haritası çizerek, hangi noktada nasıl hareket etmeniz gerektiğini de aktarabilir. Çünkü iyi konumda olan mağazaya her gün bin kişi giriyorsa, iyi bir altyapıya sahip, doğru hamleleri yapmış internet sitesine bir günde milyonlarca kişi giriş yapabilir. Bu da satış rakamlarınızı bu doğrultuda yukarıya çekecektir.

Hangi Modelle Satış Yapacağınızı Seçmelisiniz?

İnternetten satış yapmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu durumu hedef kitleniz belirler. Dolayısıyla nasıl satış yapacağınızı ve bunun için gerekli olanın ne olduğunu bilmeniz gerekiyor. E-ticaret satış modelleri arasında:

B2B (İşletmeden İşletmeye);  üretilen ürünün toptan satışının gerçekleştirildiği, son kullanıcının hedef alınmadığı satış türüdür. Bu durum aynı zamanda e-ihracatı da tetikleyebilir.

B2C (İşletmeden Müşteriye); günümüz e-ticaret hacminin büyük kısmını oluşturan ve son kullanıcıyı hedefleyen satış modelidir. Üretilen mal doğrudan doğruya müşterilere gönderilir.

C2C (Müşteriden Müşteriye); genellikle ikinci el eşya satışında bu iş modeli geçerlidir. Bu noktada koleksiyon değeri olan ürünler ya da ihtiyaç malzemelerinin satışının gerçekleştiğinden bahsedebiliriz. E-Bay, Letgo, Dolap gibi uygulamalar bu amaçla kurulmuş web sayfalarıdır.

Bu iş modellerinin yanı sıra B2G (işletmelerden devlete) ve C2B (Müşterilerden İşletmeye) de bulunmaktadır.

Pazaryerlerinde Mağaza Açmalısınız?

E-ticaret denilince aklınıza çoğunlukla kendi web sayfanız üzerinden satış yapmak gelebilir. Ancak kendinize bir platform kurmadan önce pazaryerlerinde satış yaparak hem popülaritenizi hem de sermayenizi artırabilirsiniz. Türkiye’de Trendyol, Hepsiburada, N11 gibi birçok pazaryeri bulunmaktadır. Her sitenin ve kategorinin kendi komisyon oranlarında satış yapabilir, pazaryerinin sunduğu avantajlardan yararlanabilirsiniz. Ancak bunun yanı sıra bir süre sonra kendi web sayfanızı da açmanız gerekmektedir. Çünkü zaman içerisinde oluşan kitleniz ister istemez sizi ve sayfanızı ziyaret etmek isteyecektir. Buna ek olarak kendi e-ticaret sitenizde kendi kurallarınızı koyar, dilediğiniz fiyattan komisyon oranı olmadan satış yapabilme imkanı ile çalışabilirsiniz.

İnternette Satış Stratejileri Nasıl Olmalıdır?

Online mecralardan satış yapabilmek için stratejilerinizin de bu platformlara yönelik olması gerekiyor. Öncelikle sitenizin trafik sayısını artırabilmek için arama motorlarında görünür hale gelmesini sağlamalısınız. Bunun için SEO adı verilen arama motoru optimizasyonu uygulamasını mutlaka kullanmalısınız. Yine bu alanda çalışan profesyonellerden destek alarak süreci en iyi şekilde yürüterek, kendinizi ve sitenizi ön plana çıkartabilirsiniz.

Reklam stratejinizi doğru bir şekilde yaparak birçok anahtar kelimede üst sıralarda çıkabilirsiniz. Bugün e-ticaret platformları popülaritelerini reklam stratejilerine borçlular. Sosyal medya (Instagram, Facebook, Twitter, Youtube vb.) mecralarında yer alan bu platformlar sürekli olarak kullanıcılara tavsiye ettikleri ürünler ile daha kişisel reklamları hedeflemektedirler.

E-mail marketing olarak bilinen ve kişilerin e-postalarına belirli aralıklarla kampanya haberleri gönderen sistemi de kullanabilirsiniz. E-postaya özel hazırlanan reklam bültenlerinde kişilere site içerisinde yer alan kampanyalar ve fırsatları sunarak trafik elde edebilirsiniz. Ancak bu noktada bunu sık yapmamanızı öneriyoruz. Bunun temel nedeni kişiler bir süre sonra gelen e-postalardan sıkılıp sizi kara listeye atabilir.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık