Tümü

Marka Değeri Nedir? Nasıl Arttırılır?

Faprika
E-Ticaret

Ticaret çok eski zamanlardan bu yana insanlık için büyük bir önem arz etmiştir. İnsanlar ticaret dünyası içerisinde üretim, satış ve pazarlama olanaklarına bağlı bazı firmalar üzerinden çalışırlar. Ancak marka değeri söz konusu firmaları birbirinden ayıran birer faktör olarak değerlendirilmektedir. Çünkü marka değeri, firmaların ticari faaliyetlerini öne çıkarmaz.

Marka değeri markaların sektör içerisindeki yerini ve kaliteden müşteri ilişkilerine kadar her bir detayı içerisine alır. Yani geleneksel pazarlama alanlarında olduğu gibi E-Ticaret sahasında da satış yeterli bir faktör olarak görülmez. Siz satışlarınızı yüksek tutsanız dahi genel bir marka değeriniz yoksa sektör içerisinde belirgin bir yer sahibi olamazsınız. Bu yüzden marka değeri nedir veyahut marka değeri nasıl arttırılır gibi detaylara hakim olmanız gerekmektedir.

Marka Değerinin Tanımı Nedir?

Firmalar için büyük bir önem arz eden marka değeri, firmaların finansal değerini ifade eder. Bir firmanın değerini belirleyen en önemli etkenler de satış rakamları, gelir, satış kapasitesi gibi seçeneklere ayrılır. Ayrıca marka değeri içerisinde etkili olan unsurları sadece finansal kalemler olarak ele almak da doğru değildir. Markanızı daha önemli hale getirecek olan detaylar, tüketicilerle olan iletişimle başlar. Aynı zamanda müşterinin gösterdiği sadakat, kullanıcıların elde ettikleri deneyimler ve buna benzer birçok detayla artık göstermeye de devam eder. Bundan ötürü de hem geleneksel hem de dijital pazarlama alanlarında bu tip detaylara dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü marka değeriniz firmaların yatırım gücünü ve sektör içerisindeki güvenilirliğini belirleyen bir faktördür.

Marka Değerini Arttıran Unsurlar Nelerdir?

Sektörel alanda marka değerini arttıran unsurlar geniş bir liste olarak da sırlanır. Çünkü markanın içerisinde yer alan her türlü eylem, bu değerin etkilenmesine neden olmaktadır. Eğer siz kaliteli ürünler üretmek ve aynı zamanda hizmetlerinizi kusursuz bir şekilde devam ettirmek için her müşteri için aynı hassasiyetin gösterilmesi gerekir. Çünkü tek bir müşterinin deneyimi bile marka değerinin değişmesi yönünde büyük bir etkiye sahiptir. Marka değerini arttıran başlıklar da üç ana başlık olarak ayrılmaktadır. Bunlar da markanın genel bilgisi, marka farkındalığı ve markanın imajı olarak gösterilmektedir.

Tüketicilerin Markaya Karşı Olan Tutumunu Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Markaların genel olarak bir kitlesi vardır. Zamanla oluşan kitle, marka değerinin belirlenmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Ancak söz konusu kitlenin markaya karşı olan tavır ve davranışları da bu konuda etki sahibidir. Markaya karşı olan genel tavır, değer belirleme süreci içerisinde de incelenmektedir. Yani bu durum firmanızın geliri artsa bile, müşterilerinden değer görmediği sürece marka değerini arttırdığı söylenemez.

Markanın var olan sadakati de marka üzerinden yaptığı alışveriş sayısını ve süreklilik değerlerini belirleyen faktördür. Zaten bilindiği üzere tüketiciler bazı markaları diğerlerine göre çok daha fazla benimserler. Bu yüzden de sıkça o markanın ürünlerini tercih ederler. Bu sadakatin en büyük faktörlerinden biri olarak bilinmektedir. Hatta ürünlerinin pahalılığına rağmen markaların satış sorunu yaşamasının en önemli nedeni de budur.

Marka Değerinin Önemi Nedir?

Firmaların çalışma sahalarında gelirlerini belirleyen en önemli detaylardan biri marka değeri olarak bilinmektedir. Ayrıca marka değeri müşterilerin boyutlarını belirleyen önemli faktörlerden biri olarak da görülmektedir. Markanın değer görmesiyle beraber müşteri kitlesinin de giderek büyümesi söz konusudur. Hatta dijital pazarlama alanları içerisinde global bir çalışma sistemi de uygundur. Bunun yanı sıra değer gören bir marka, yeni müşteri bulma konusunda da sorun yaşamamaktadır. Tüm bu durumların var olması da yeni bir marka kurmanın o kadar da zor olmadığını gösteren detaylardandır. Eğer siz tüketici tarafından tercih ediliyorsanız, bir prestij sahibiyseniz ve rekabet ortamında avantajlıysanız o zaman marka değerinizin yükselmesi kaçınılmaz olan bir durumdur.

Marka Değerini Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Eğer çalışmalarınız içerisinde markanızın değerini arttırmayı düşünüyorsanız o zaman genel bilgilere hakim olmanız gerekmektedir. Bunlarda marka değerinin ne olduğu, nelerden etkilendiği ve nasıl yükseltildiği gibi detaylara göre değişiklik göstermektedir. Elbette marka değerinin arttırılması aşamasında da bazı önemli başlıklar ele alınmaktadır. Bunlardan biri hedef kitle analizidir. Sonrasında kurumsal bir marka kimliği oluşturmak, sosyal medya platformlarına önem vermek ve müşteri hizmetleri konusunda önemli adımlar atmak oldukça değerlidir. Ek olarak söz konusu marka çalışmaları içerisinde reklam ve pazarlama çalışmalarına da değer verilmesi gerekmektedir.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık