Tümü

SEO ve SEM Arasındaki Farklar Nelerdir?

Faprika
E-Ticaret

Arama motoru pazarlamacılığı günümüzde en çok tercih edilen alışveriş yöntemlerinden birisi olmasına rağmen birçok kullanıcı, arama motoru optimizasyonu (SEO)  ile arama motoru pazarlaması (SEM) arasındaki farkı bilmiyor.

SEM ve SEO hakkında bilmemiz gereken her şeyi ve bunların kullanım yollarını öğrenmek için iki ifadeyi birlikte keşfedeceğiz. SEO ve SEM sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa ve aynı olduğuna inanılsa da bu ikisi aynı yolun izlendiği stratejiler değildir.

İki kavram arasındaki fark, arama motoru optimizasyonunun (SEO), organik arama sonuçlarından trafik elde etmek için bir web sitesini optimize etmeye odaklanmasıdır. Öte yandan arama motoru pazarlamasının (SEM) amacı, hem organik hem de sponsorlu yollardan trafik ve görünürlük elde etmektir.

SEO’nun Ana Özellikleri

SEO, organik ve ücretsiz arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’ler) sıralamalarda yer almak için bir web sitesini sürekli olarak optimize etme uygulamasıdır. Google, algoritmasında 200’den fazla sıralama sinyali kullanır. Bununla birlikte, SEO dört ana alt kategoriye ayrılabilir:

  • Sayfa içi SEO
  • Sayfa dışı SEO
  • Teknik SEO
  • Kullanıcı etkileşim sinyallleri

Sayfa İçi SEO; web sitenizi, hedef müşterinizin Google, Bing ve diğer arama motorlarında aradığı anahtar kelimeler etrafında optimize ettiğiniz yerdir. Sayfa içi SEO adına en iyi uygulama, ana anahtar kelimenizi başlık etiketinize, meta açıklamanıza ve web sayfası URL’nize eklemektir.

Sayfa dışı SEO, diğer web sitelerinden güven ve yetki sinyalleri almakla ilgilidir. Bu, esas olarak sitenize yüksek kaliteli geri bağlantılar oluşturma anlamına gelir. Ancak Google, sitenizin yetkisini artırmak için sosyal medya paylaşımı gibi diğer sayfa dışı sinyalleri de kullanabilir.

Teknik SEO, Google ve diğer arama motorlarının web sitenizdeki tüm sayfaları tarayıp dizine ekleyebildiğinden emin olduğunuz yerdir. Teknik SEO, sayfalarınızın hızlı bir şekilde yüklenmesini de önemseyecektir.

SEO ve Kullanıcı Etkileşim Sinyalleri

Kullanıcıların sitenizle etkileşim şekli Google’ın, sayfalarınızın aramayla iyi bir eşleşme olup olmadığını anlamasına yardımcı olur. Sayfanızın hemen çıkma oranı yüksekse bu, sayfanızın birisinin sorgusuna yanıt vermediğinin bir işareti olabilir. Google, sayfanızın o anahtar kelimeye uygun olmadığını düşünürse sıralamanızı aşağı çekebilir. Bu nedenle özellikle Google’ın sunduğu çeşitli araçları tercih ederek kullanıcı etkileşimi sinyallerini değerlendirebilirsiniz.

SEM’in Ana Özellikleri

SEO için söylenen her şey SEM için de geçerli. Ancak SEO’ya ek olarak SEM, PPC’yi de içerisine alır. PPC, kendine has özelliklere, daha gelişmiş uygulamalara ve daha fazlasına sahip bir alandır.

PPC; ister Google Ads ister Bing Ads kullanın, aramadaki ücretli reklamlar teklif verme konusunu odağına alır. PPC ile belirli bir anahtar kelimeye teklif verirsiniz. Böylelikle birisi o anahtar kelimeyi aradığında reklamınız görünür. Reklamların sıralaması genellikle birinin ne kadar teklif verdiğiyle orantılıdır. Dolayısıyla, en yüksek teklifi veren sizseniz diğer tüm reklamların üzerinde görünürsünüz.

PPC kullandığınız surette birisi reklamınıza tıkladığı zaman teklif ettiğiniz tutarı ödersiniz. Birisi reklamınızı tıkladığında ödediğiniz tutar, tıklama başına maliyet (TBM) olarak bilinir.

Kalite Puanı ve Reklam Metni

Kalite puanı çok önemli bir Google Ads metriğidir. Bu, temelde Google’ın reklamınızın birinin aradığı şeyle iyi bir eşleşme olup olmadığını anlama yöntemidir. Google; kalite puanını tıklama oranı, açılış sayfanızın kalitesi ve Google Reklam hesabınızın genel kalite puanının birleşimine göre hesaplar. Reklamınızın kalite puanı yüksekse her tıklamada indirim alırsınız.

İlgi çekici bir reklam metni yazmak, PPC ile başarılı olmanın önemli bir parçasıdır. Harika bir reklam metni, yüksek tıklama oranı demektir. Metin çok önemlidir çünkü yüksek tıklama oranı iyi bir kalite puanı almanızı sağlayacaktır. metniniz insanları tıklamaya yöneltmezse bu durum kalite puanınızı düşürecek ve tıklama başına maliyet oranınız yükselecektir.

SEO ve SEM: Sonuçları Görmek Ne Kadar Sürer?

SEO ve SEM arasındaki temel farklardan biri hızdır. Gerçek şu ki, SEO çok fazla zaman alır. Özellikle siteniz yeniyse ve henüz çok fazla geri bağlantıya sahip değilse beklemek zorundasınız. Ahrefs tarafından yapılan bir analiz, Google’ın ilk sayfasında yer almanın ortalama 2 yıl sürdüğünü buldu. Öte yandan, SEM çabalarınızı PPC’ye odaklarsanız, sonuçları anında görmeye başlayabilirsiniz. Sabah bir reklam yayınlayabilir, öğleden sonra trafik ve dönüşüm alabilirsiniz. Ancak çoğu durumda PPC’den olumlu bir yatırım getirisi elde etmek için aylarca test ve ince ayar yapılması gerekir.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık