Yeni Çağın İş Modeli: Stoksuz E-ticaret

Faprika
E-Ticaret

Stoksuz E-ticaret, depo gerektirmeyen bir e-ticaret iş modelidir. Tüm e-ticaret lojistiği, ürünleri doğrudan müşterilere gönderen tedarikçiler tarafından yönetilir. E-ticaret sitesinin sahibi, esas olarak ürün pazarlaması ve müşteri hizmetlerinden sorumludur. Yıllar geçtikçe, stoksuz e-ticaret, kötü yönetilen e-ticaret siteleri, harika vaatler veren ve funnel satış siteleri ile verilen satış kurslarının guruları nedeniyle kötü bir ün kazandı. Cevapları aramaktan sıkıldıysanız, sonunda doğru yere geldiniz! Bu yazıda, stoksuz satışa dayalı bir e-ticaret sitesini geliştirmek için iş modelinin eksiksiz bir analizini bulacaksınız.

Stoksuz E-ticaret Güvenli mi?
Stoksuz satış ile uğraşmak istiyorsanız, asıl endişeniz satmak istediğiniz ürünlerin pazarlanması ve müşteri hizmetlerini yönetmek olacaktır. Bir sipariş aldığınızda, nakliye bilgilerini tedarikçiye gönderecek ve tedarikçinin malları müşteriye göndermesini sağlayacaksınız. Bu noktada, kendinize şu sorulardan en az birini sormalısınız:

  1. Stoksuz E-ticaret bir yalandan mı ibaret?
  2. Müşteriler neden tedarikçiden değil de benden satın almalı?

İlk sorunun cevabı hayır, bu bir aldatmaca değil. Tüm geleneksel ticaret dünyası, daha yüksek bir fiyata satın alma ve yeniden satma ilkesine göre çalışır. Birini bir ürünü almaya ikna edebilirseniz, onu yeniden satmak kadar doğal bir ticaret anlayışı yoktur. Bu da bizi ikinci soruyu yanıtlamaya yönlendiriyor. Konu online alışveriş olduğundan, teknik olarak müşterileriniz doğrudan tedarikçinize gidebilir ve sizden daha ucuza ürünü alabilir. Özellikle e-ticaret sitenizi kurmaya yeni başladıysanız ve AliExpress’ten satın alıyorsanız, yapmanız gereken bazı işleriniz var demektir.

Stoksuz E-ticaret Nasıl İşler?
En başarılı stoksuz e-ticaret ürünlerinin benzersiz olması ve görünmez olma eğiliminde olması tesadüf değildir. Ortalama bir müşteri yeni ve arzu edilen bir şey gördüğünde, alışverişin büyüsüne kapılır ve ona sahip olmak ister. Sonuçta, stoksuz bir satış ürünü için ideal fiyat eşiği, 10 ila 30 dolar arasındadır. Bu ürünler, araştırma yapmak için çok fazla zaman kaybetmeden dürtüyle yapılan satın alma türlerinden ürünlerdir.

Bu iş modelindeki bir diğer kritik unsur da e-ticaret sitenizdir. Dönüşümleri artırmak için her zaman satış aksiyonlarını ve püf noktaları duyarsınız. Buradaki en önemli şey, müşterilerinize garanti edebileceğiniz alışveriş deneyimidir. Online mağazanız müşterilerinize endişelerini birkaç dakikalığına geride bırakabilecekleri izlenimini vermeli ve hak ettikleri bir satın alımla kendilerini şımartmalarını kolaylaştırmalıdır. Çoğu insan o anın tadını çıkarmak için daha yüksek bir bedel ödemeye hazırdır. Daha önce AliExpress’ten alışveriş yaptıysanız, bu anlamda size asla rakip olmayacaklarını bilebilirsiniz.

Stoksuz E-ticaret’in Avantajları ve Dezavantajları
Bu iş modelinin avantajı, sıfırdan başlasanız bile, hızlı bir şekilde ve önemli bir harcama yapmadan online bir mağaza açmanıza izin vermesidir. Halihazırda çalışır durumda olan bir e-ticaret sitesine sahipseniz, satılmama riski taşıyan bir depoya yatırım yapmadan önce yeni ürünleri test edebilirsiniz.

Stoksuz satışın en büyük dezavantajı, uzun teslimat süreleri ve müşteri hizmetleri yönetimidir. Eğer bu konuda 7/24 müşteri desteği sağlamak istiyorsanız iyi bir planlama yapmalısınız. Bu iki başlık iş modelinizin gelişimi için önemli yer tutar. İkisi konusunda büyük eksiklikleriniz varsa stoksuz e-ticaret işine girmeden önce planlamaları iyi yapmalı, tedarikçi seçimlerine dikkat etmeli ve müşteri hizmeti yönetimi konusunda bir aksiyon planı oluşturmalısınız.

Aliexpress Aracılığıyla Stoksuz E-ticaret
Stoksuz E-ticaret dünyasıyla herhangi bir temas kurmadan bir ürünü test etmeye başlamanın en hızlı yolu, AliExpress’den geçmektedir. AliExpress, binlerce benzersiz satıcı ve ürünü düşük fiyatlarla sunan Çin menşeili dev bir e-ticaret sitesidir. Çok sayıda kategori için her tür ürünü bulabilirsiniz.  Unutulmaması gereken önemli bir nokta, ürünün markalı olmaması gerektiğidir. Markalı ürünler AliExpress’te bulunurlar ve telif hakkı sorunları yaşamadan serbestçe satılabilirler. Eğer yüksek satış hacimleri geliştirebiliyorsanız, doğrudan üreticiden sipariş vererek ürünün markanızla markalaşmasını sağlayabilirsiniz.

Aliexpress ile stoksuz e-ticaret modeli geliştirirken bir avantaja sahip olursunuz. Bu da Çin’den gönderimin çok ucuz olması avantajıdır. Ancak teslimatı uzun zaman alır. Sorunu kontrol altına almak için teslimatları daha da geciktirecek veya müşterilerinizi memnuniyet ekseninden kaydıracak herhangi bir sorundan kaçınmak için elinizden gelen her şeyi yapmanız gerekir. (Örneğin, tedarikçi yanlış ürün ya da ürünler gönderdiğinde.) Yalnızca en az iki yıl iş deneyimi olan, sertifikalı ve en çok satış yapan tedarikçilere güvenin. Olası bir tedarikçiyi incelerken, her zaman kaç sipariş aldıklarını, envanterlerinde ne kadar stokları olduğunu kontrol edin ve hepsinden önemlisi yorumlarını okuyun!

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık