Marka Yönetimi

Marka Yönetimi başlığı altında Marka Oluşturma, Marka Ekleme, Marka Düzenleme ve Marka Silme başlıklarını ele alacağız.

Satışı gerçekleştirilen ürün kendi markanıza ait olabileceği gibi farklı marka gruplarına ait de olabilir. Her iki şekilde de ürünlere marka bilgisinin girilmesi gerekir. Ancak bir ürüne marka bilgisi ekleyebilmek için o markanın sisteme tanımlanmış olması gerekir.

Yeni Ürün>>Kategori / Marka >> Yeni Kayıt Ekle alanından daha önce sisteme eklenmiş markaların ürüne atamasını gerçekleştirebiliyoruz.

Sıfırdan sisteme marka tanımlamak içinse Marka Yönetimi alanından işlem yapmamız gerekiyor. Bu içeriğimizde her iki durum ile ilgili bilgileri sizlere aktaracağız.

Şimdi dilerseniz Marka Yönetimi panelini mercek altına alalım.

Katalog >> Marka Yönetimi alanına geçiyoruz.

Alan bize diğer alanlardan da alışık olduğumuz şekilde bir Arama Paneli ve Yeni Ekle butonu sunuyor. Eğer söz konusu markayı daha önce sisteme eklediyseniz listeden kolayca seçim yapabilirsiniz. Eğer sayfa sayısı birden fazlaysa arama alanına kelimeyi yazarak kolayca ulaşabilirsiniz.

Bu içerikte spor ayakkabıları satan bir e-ticaret sitesi üzerinden örneklendirme yapacağız. Listede, daha önce tanımlanmış spor ayakkabı modelleri yer alıyor. Aratmak istediğimiz marka Columbia olsun. Arama terimi alanına ‘Columbia’ yazarak Ara butonuna tıklayalım. Markanın altta listelendiğini göreceksiniz.

Listelenen markanın üstüne tıklayarak düzenleme paneline geçebiliriz. Düzenleme işlemine daha sonra değineceğiz. Öncesinde Arama panelinde yer alan Durum butonuna göz atalım.

Aradığınız marka aktif veya pasif markalar arasında yer alabilir. Durum alanından bu seçimi yapmanız mümkündür. Eğer Hepsi seçeneği tercih edilirse söz konusu arama aktif/pasif tüm markalar için gerçekleştirilecektir.

Yeni Marka Ekle

Panelde halihazırda bulunan spor ayakkabı markalarına bir yenisini ekleyelim.

Bu alana, KONTROL PANELİ > KATALOG > MARKA YÖNETİMİ > YENİ EKLE alanından ulaşabilirsiniz.

Sağ üst köşesinde yer alan Yeni Ekle (

) butonuna tıklıyoruz.

Marka bilgilerini ayrıntılı şekilde ekleyeceğimiz bir panelle karşılaşıyoruz. Gelin tek tek bu panelde yer alan başlıkları inceleyelim.

Panel bize Türkçe ve İngilizce dil seçeneği sunar. Hangi dilde marka eklemesi yapmak istiyorsanız seçimleyip işleminize devam etmelisiniz.

Standart seçimi Türkçe dil seçimi olarak kabul edilir. Ekstra Türkçe dil seçimi yapmanıza gerek yoktur. Eğer tercihiniz İngilizce dil seçimi ise İngilizce alanını doldurmanız gerekir. Farklı dil seçimleri için destek ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

Marka Adı

Marka adı alanına eklemek istediğimiz marka adını yazalım.

Adidas markasını ekledik. Yazılan marka ürün girildiğinde sayfanın neresinde görüntülenecek? Birlikte bakalım:

Marka Açıklaması

Marka Açıklaması kısmına da markayı en iyi tanımlayan ifadeyi ekleyelim.

Bu alana yazdığınız açıklamalar kategoriye tıkladığınızda açılan sayfanın en altında görüntülenecektir:

Açıklamayı eklediğiniz panel üzerinde düzenleme yapabilirsiniz. Örneğin açıklama metnini ortalayabilir, sola veya sağa dayalı şekilde konumlandırabilir, bold veya italik yazı karakteri ile yazabilir, renklendirebilir, link veya görsel ekleyebilirsiniz.

Marka Şablonu ve Görseli

Marka şablonun nasıl çalıştığını incelemeden önce görsel ekleyelim. Böylece şablon seçiminin ne tür değişikliklere yol açacağını daha net görebiliriz.

Buraya eklenecek görsel, marka logosu, banner veya markanın kampanyalarından birine ait bir görsel olabilir. Ürünlerde genel ölçü 12o0x1800 olarak tanımlıdır. Ancak farklı bir boyutlandırma yapmak istediğinizde Yapılandırma>>Ayarlar>> Medya Ayarları panelinden düzenleme yapabilirsiniz.

Eklediğiniz görsel daha büyük/küçük olursa sistem boyutunu otomatik olarak düzenler. Ancak küçük görsel alanına büyük görsel eklemek veya tam tersi işlemlerde görselde bozulmalar meydana gelebilir. Bu nedenle tanımlı boyutlara yakın değerlerde görsel seçimi yapılması tavsiye edilmektedir.

Marka logosunun görselini Yükle butonuna tıklayarak seçelim. Ardından sisteme yükleyelim. Görseli silmek istersek Sil butonuna tıklamamız yeterli olacaktır. Görselin hatalı olup olmadığını kontrol etmek için Kaydet ve Devam Et butonuna tıkladıktan sonra işlem sayfasında kalarak Önizleme yapabiliriz.

Görselimizi ekledik. Şimdi şablonları incelemeye başlayalım. 3 adet şablon alternatifimiz bulunuyor.

Varsayılan Şablon seçiminde markaya yüklediğiniz görsel ve şablonun nasıl görüneceğini aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz:

Sol Menü Şablon seçiminde kategori alanı sol sütuna dayalı şekilde konumlanır:

Sağ Menü Şablon seçiminde ise kategori alanı sağ sütunda yer alır.

Ürün Sayısı

Ürün sayısı, marka sayfasında listelenen ürünlerin kaç sayfada bir yeni sayfada gösterileceğini tanımlayan bir değerdir. Örneğin ürün sayısını 4 olarak belirleyelim.

Kaydet ve Devam Et butonuna tıkladıktan sonra Önizleme yaparak değişikliğin marka sayfasına nasıl yansıdığını görelim:

Gördüğünüz gibi ürün sayısı 4 olarak belirlendiği için beşinci ürün ikinci sayfaya aktarıldı. Bu sayıyı sayfa düzeninize göre artırıp azaltabilirsiniz.

Footer Alan Seçimi

Footer alanı, markanın görüntüleneceği kolonu ifade eder. Markaların footer alanında listelenmesini isterseniz, bu alandan seçim yaparak düzenleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Seçtiğiniz kolona göre marka farklı alanlarda gösterilir.

Görselde markayı footer 1. kolona atadık. Aynı zamanda tüm markaları bir kolonda toplayabilirdik. Bunun için listemizdeki markaları bir footer’a tanımlayalım. Örneğin, görselde boş olan Footer 4. Kolona beş marka ekleyelim.

Seçtiğimiz markaların Footer 4. Kolon alanına tik koyup Kaydet ve Devam Et butonuna tıklıyoruz.

Ardından seçimlerin ardından footer alanının görüntüsüne bakalım:

Görüldüğü gibi spor ayakkabı markalarını footer 4. kolonuna tanımladık. Böylece müşteriler kategorileri gezmek zorunda kalmadan direkt olarak markaların ürünlerine ulaşabilir. Ancak düzenlememiz gereken bir alan daha var; o da kolona tanımlanan ‘Yardım’ başlığını ‘Markalar’ olarak düzenlemek. Hızlıca nasıl yapılacağına bakalım:

Bu düzenleme için Yapılandırma>> Dil >> Türkçe >> Dil Kaynakları  alanına girdikten sonra Kaynak Değeriyle Ara alanına ‘Yardım’ yazıyoruz. Ardından Ara butonuna tıklayalım. Çıkan sonuç üzerinde Düzenle dediğinizde açılan panel üzerinden yeniden adlandırma işlemini kolayca gerçekleştirebiliriz.

Güncelle butonuna tıkladığınızda işlem tamamlanmış olacak. Kaydet butonuna tıklayarak işlemimizi kayıt altına aldıktan sonra markaların footer alanında nasıl görüntülendiğine bakalım.

İşlem tamam!

Aktif Yapma

Aktif seçeneği, markanın görünür olmasını sağladığı için önemlidir. Marka düzenleme panelindeki Aktif seçeneğinin yanında tik koymazsanız marka pasife alınacak ve müşteriler tarafından görüntülenemeyecektir.

Benzer şekilde markanın satışını durdurma kararı aldıysanız veya belli bir süreliğine o markanın ürünlerinin e-ticaret sitenizde görüntülenmesini istemiyorsanız markayı Aktif butonunun yanındaki tiki kaldırarak kolayca pasife alabilirsiniz. Böylece markayı silmenize gerek kalmaz, bu durum da daha sonra markayı yeniden aktif etme şansını sunar.

Sıra

Sıra ise markalar arasındaki sıralamayı ifade eder. 0 ifadesi sistemimizde en başı temsil ettiği için Adidas markası en başta görüntülenecek.

Marka Yönetiminde SEO Düzenlemesi

Marka Bilgileri alanını tamamladık. Şimdi SEO Bilgileri alanına geçelim.

SEO alanında Meta Anahtar kelimeler, Meta Açıklama ve Sayfa Başlığı başlıkları görülür. Bu alanları dolduralım.

Meta Anahtar Kelimeler :

Anahtar kelimenin yer aldığı mantıklı bir cümle kurulması gerekmektedir. Bu alanda içeriği genişletmek ve ürünü öne çıkarmak için ürünün özelliklerinden oluşan kelimeleri aralara virgül koyarak yazabilirsiniz. Ürünün ismini öne çıkarmak için sol üst köşede koddan çekilebilecek ilgili {name} içeriğini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Anahtar kelime seçiminde en pratik yöntem Google’a ürünün adını girmek ve sayfasının en altında listelenen kelime gruplarından ilham almaktır. Çünkü Google bu alanda konuyla ilgili yapılan sık aramaları listeler.

Meta Açıklama:

155 karakterden oluşan ürünü en iyi ifade edecek bir cümle yazabilir yada ürün özelliklerini aralarına virgül koyarak belirtebilirsiniz.

Sayfa Başlığı:

65 karakterden oluşan uygun bir sayfa başlığı belirlenmesi gerekmektedir.

URL alanı ise sistem tarafından otomatik atanır, bu nedenle düzenlenmesine gerek yoktur. Bu bilgiler ışığında düzenleme yaparak devam edelim.

SEO düzenlemelerinin ardından Ürünler alanına geçelim.

Ürünler

Markanızın tanımlandığı ürünleri bu alandan görüntüleyebilirsiniz.

Tüm ürünler bu panelde listelenir ve Düzenleme/Silme işlemi gerçekleştirilebilir.

Ürünü hızlıca düzenlemek isterseniz Düzenle butonuna tıklayabilirsiniz.

Bu alanda Vitrin Ürünü ve Sıralama düzenlemeleri kolayca yapılabilir.

Bir veya birkaç ürün Vitrin Ürünü olarak atanırsa marka sayfasında şu şekilde görüntülenir:

Görüldüğü gibi iki ürünü Vitrin ürünü olarak atadığımızda marka sayfasında Fırsat Ürünleri başlığı altında listelenmeye başladılar.

İndirimler

Gelelim Marka Yönetimi panelinin son alanına. Markaya özel olarak tanımlanmış indirimler bu panelde görüntülenir.

Bu alan üzerinden tanımlanan indirimin yanındaki tiki kaldırarak işlem yapmamız mümkündür. Ancak markaya indirim tanımlamak için Kampanya Yönetimi >> İndirimler alanından işlem oluşturmamız gerekir. (İndirim oluşturma hakkında bilgi almak için tıklayınız)

Tüm düzenlemeleri yaptıktan sonra Kaydet ve Devam Et butonuna tıklayalım. Ardından Önizleme butonuna tıklayarak uygulanan değişikliklerin sitede nasıl görüntüleneceğine göz atalım. Düzenlemelerde herhangi bir problem yoksa Kaydet butonuna basarak Marka listesi sayfasına dönüp yeni marka oluşturma işlemine geçebiliriz!

Marka Silme

Sisteme eklenen bir markayı silmek isterseniz yapmanız gereken oldukça basittir. Marka Yönetimi paneline girip arama alanından işlem yapacağınız markayı aratabilir veya aşağıda yer alan listeden direkt seçim yapabilirsiniz.

Silmek istediğiniz markanın adına tıklayın. Düzenleme paneline geçince, panelin sağ üst köşesinde yer alan Sil butonuna tıklayarak açılan markayı sistemden silin.

Markayı Pasife Alma/Aktif Etme

Sisteme eklenmiş bir markayı pasife almak için yapılması gereken yine düzenleme sayfasında bulunan Aktif seçeneğinin yanındaki tik işaretinin kaldırılması olacaktır. Böylece marka pasife alınır.

Yeni Ürüne Marka Atama

Sıfırdan marka oluşturmayı gördük, şimdi isterseniz Yeni Ürün oluştururken nasıl marka tanımlaması yapacağımızı görelim.

Öncelikle Katolog>>Ürün Yönetimi>>Yeni Ürün Ekle seçimlerini yapalım veya ürün listesinde yer alan mevcut bir ürünün adına tıklayarak açılan sayfada düzenleme yapalım.

Ürün düzenleme sayfasında Kategori / Marka alanına tıklayalım. Açılan alanda hem kategori hem de marka düzenlemesi yapmak mümkün. Kategori düzenleme ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Marka eklemek için yapılması gereken ise şöyle:

Yeni Kayıt Ekle seçeneğine tıkladıktan sonra sisteme kayıtlı markalardan seçim yapabilirsiniz. Bu alan üzerinden aynı zamanda Vitrin Ürünü ve sıralama düzenlemesi de yapılabilmektedir.

Tüm aşamaları ile marka düzenlemenin detaylarını inceledik. Diğer ürünlere de aynı şekilde kolayca marka ekleyebilirsiniz!

Yukarı Çık