Online Alışveriş Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Faprika
E-Ticaret

Online alışveriş yapan kişi sayısı son yıllarda ciddi bir artış yaşadı. Özellikle de COVID-19 salgını internet üzerinden olan alışverişe yönelik talebi arttırdı. Bu nedenle hem online mağazalar hem de online pazaryerleri ödeme yöntemleri konusunda daha esnek olmaya başladı. Online alışveriş ödeme yöntemleri, tüketicilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayacak şekilde farklı türlere sahiptir.

Online Alışveriş Ödeme Yöntemleri

Online tahsilat sistemleri ve yöntemleri sayesinde tüm e-ticaret sistemini fiziksel bir mağaza gibi yönetmek mümkün. Ancak bu noktada önemli olan kullanıcıların ödeme tercihlerine göre bir entegrasyon süreci izlemek. Öncelikle kullanıcıların en çok tercih ettiği online ödeme yöntemlerini tespit edip daha sonra ödeme altyapısını bu tercihlere göre kurgulamak gerekiyor.

Kapıda Ödeme

Kapıda ödeme, Türkiye’de en yaygın kullanılan ödeme yöntemi olarak sayılabilir. Bu sistemde tüketiciler alışverişlerini online mağaza üzerinden tamamlar. Ancak ödeme online ortamda değil fiziksel ortamda gerçekleşir. Ödeme işlemi ürün alıcıya teslim edilirken kargo çalışanına yapılır. Bu ödeme yöntemi sayesinde kredi kartı veya banka kartı kullanmayan kişiler bile online alışverişten yararlanma imkanı bulur.

Havale ile Ödeme

Diğer bir popüler online alışveriş ödeme yöntemi ise havale ile ödeme olarak sayılabilir. Bu yöntemde de herhangi bir kredi kartı veya banka kartı kullanımı olmaz. Alıcılar online mağazadan ürünü sipariş ettikten sonra ürün bedelini satıcının ticari hesabına banka havalesi ile gönderir. Doğrudan hesaptan hesaba aktarım yapılabileceği gibi bankamatikten havale işlemi yapmak da mümkün olur.

Kredi Kartı/Banka Kartıyla Ödeme

Online alışveriş ödeme yöntemleri arasında en kullanışlı ve hızlı yöntem kredi kartı veya banka kartıyla ödeme yöntemidir. Son yıllarda bu ödeme yöntemine olan talep artmaktadır. E-ticaret sitelerinin kredi kartına taksit imkanı sunması ve puan kullanımına izin vermesi bu ödeme yöntemini daha da popüler hale getirmiştir. Online alışverişte kredi kartı ile ödeme yaparken biz dizi güvenlik önlemleri uygulanır. 3D secure gibi SMS ile doğrulama yöntemleri e-ticaret siteleri ve online mağazalar tarafından sıklıkla uygulanmaktadır.

Mobil Ödeme

Hızlı ödeme yöntemlerinden olan mobil ödeme son zamanlarda e-ticaret sitelerine entegre edilmeye başladı. Bu yöntemde mobil bankacılık ile e-ticaret sitesinden alışveriş yapmak mümkün olur. Ancak henüz bu yöntem kredi kartı kadar popüler değil. Gelecekte entegrasyonların artmasıyla mobil ödeme de en az kredi kartı kadar çok tercih edilen online ödeme yöntemi olabilir.

Online Ödeme Hizmetleri

BKMExpress, Payoneer, PayPal, enpara.com gibi online ödeme hizmetleri de online alışveriş ödeme yöntemleri arasında yer alıyor. Bu hizmetleri kullanmak için alıcının hizmet sağlayıcılarda hesap oluşturması gerekiyor. Daha sonra hesaba bakiye aktararak harcama yapmak mümkün. Bu sistemlerin en büyük avantajı mevcut bakiye kadar harcama yapmaya izin vermesi. Ayrıca herhangi bir kart numarası ve kart bilgisi girmeden de online alışverişi tamamlamak mümkün oluyor.

Sanal POS

Bankalarla entegre olarak çalışan sanal POS sistemi aslında çalışma sistemi olarak fiziksel POS cihazlarına oldukça benziyor. Birden fazla bankayı tek bir sanal POS sisteminde de entegre etmek mümkün. Böylece farklı bankalarla çalışan müşterilerden ödeme almak da oldukça kolay bir hale geliyor.

Online Alışveriş Ödeme Entegrasyonu

Seçilen online alışveriş ödeme yönteminden bağımsız olarak tüm e-ticaret işletmelerinin ödeme entegrasyonu yapması gerekiyor. Bu durumda daha fazla tüketiciye hitap etmek için farklı ödeme yöntemlerinin sitede bulunması önemli.

Kapsamlı e-ticaret altyapı sistemleri ve muhasebe sistemleriyle tüm ödeme alma sürecini tek yerden takip etmek mümkün. Ayrıca kendi e-ticaret sitenizin dışında pazaryerinde satış yapılacaksa pazaryeri ödeme entegrasyonu da yapmak büyük önem taşıyor.

E-Tahsilat ile Hızlı Ticaret

E-tahsilat e-ticaret işletmelerinin ticari süreçlerine hız kazandırıyor. Bu sistem sayesinde işletmeler müşterilerden kolaylıkla ödeme alabiliyor. Aynı zamanda şirketin diğer sistemlerine de entegre olan e-tahsilat altyapısı, tüm süreçlerin tek bir noktadan yönetilmesine izin veriyor.

Kurulum sürecinde gerekli ayarları ve yapılandırmaları da işletmenin ihtiyaçlarına ve kullanımına göre belirlemek mümkün. Döviz ile tahsilat gibi farklı modüller, e-ticaretin sadece birkaç dokunuşla e-ihracata dönüşmesine izin veriyor. Ayrıca online ödeme sistemleri taksitli ödeme, tek çekim, tekrarlı abonelik ödemesi gibi farklı ödeme seçenekleri için de kolaylıkla yapılandırılabiliyor. Tahsilat ve ödeme sistemlerinin muhasebe ve ERP programlarına entegre edilmesi de işletmeler açısından büyük bir avantaj sunuyor.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık