Tümü

10 Adımda E-Ticaret Rehberi

Faprika
E-Ticaret

E-ticaret, uzun zamandır hayatımızda olmasına rağmen halen daha gizemini korumayı başarıyor. Türkiye’de e-ticaret bu alanda çalışan Ticaret Bakanlığı verilerinde bir önceki yıla göre yüzde 64 oranında artış gösterdi. Özellikle koronavirüs ile birlikte sosyal mesafe kuralları sebebiyle milyarlarca insan e-ticaret sitelerine yöneldi ve buralardan ciddi miktarlarda alışveriş yapamaya başladı. Bu da platformların önemini ciddi ölçüde artırdı.

E-ticareti ne kadar tanıyoruz? Aksiyonumuzu ve pozisyonumuzu doğru alıyor muyuz? İşte bu sorulara yanıt bulmak ve sistemi anlamak için 10 adımda e-ticaret rehberini hazırladık.

  1. Şirketinizin Kuruluşunu Yapın

E-ticaret için ilk kural şirkettir. Şahıs, Anonim, Limited ne olduğunun önemi yok ancak mutlaka bir şirketinizin ve vergi numaranızın olması şart. İlk adım olarak şahıs şirketi ile küçük ölçekli bir kurulum gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede hem ufak adım ile işe başlamış olursunuz hem de yasal olarak herhangi bir sorun yaşamazsınız.

  1. Şirketinizin Markası ve Logosunu Tasarlayın

Şirketin can damarı öne çıkan markasıdır. E-ticaret platformlarının hemen hepsini incelediğinizde öne çıkan ana model markadan gelmektedir. Örneğin Hepsiburada, Trendyol, GittiGidiyor gibi ticaret devlerine baktığınızda onları öncelikle marka isimleri öne çıkartıyor. Logoya gelince o da en az marka kadar önemli. Örneğin Amazon şirketinin logosunda A’dan Z’ye doğru bir ok çıktığını görürsünüz. Bu müşterinin bilinçaltına sitede A’dan Z’ye hemen her şeyi bulabileceklerini yerleştirir.

  1. İş Modelleri Arasında Karar Verin

E-ticaret dediğimizde elbette satış kadar önemli konulardan birisi de iş modelidir. Bu noktada seçebileceğiniz birkaç model yer alıyor. Son dönemlerde birçok kişinin yapmak istediği Dropshipping en popüler iş modellerinden birisidir. Ancak bunun yanı sıra günümüzde en fazla tutan e-ticaret iş modelleri arasında B2B (işletmeden işletmeye), B2C (işletmeden tüketiciye), C2C (tüketiciden tüketiciye) bulunmaktadır. Dolayısıyla hangi model yaptığınız işe uygunsa buna göre e-ticaret modeli ile çalışabilirsiniz.

  1. Popüler Ürünleri Araştırın

Pazaryerlerine giriş yaptığınızda teknik olarak e-ticarete başlamış olsanız da fiiliyatta bunu hayata geçirmeniz ve sipariş almanız zaman alabilir. Zamana göre değişen tüketici ihtiyaçlarını bu noktada iyi takip etmeniz ve tek ürüne takılı kalmamanız gerekir. Dolayısıyla iş fikrinizi oluştururken o yıl hangi ürünlerin popüler olduğuna mutlaka dikkat etmelisiniz.

  1. Hedef Kitlenizi Belirleyin

Pazarlama stratejisinde hedef kitle oldukça önemlidir. Doğru bir kitleye hitap etmeden satış yapmaya kalkarsanız sonuçları hüsran olabilir. Dolayısıyla hedef kitlenizin ihtiyaçlarını belirleyin ve ona göre ilerleyin. Öncelikle sınırlı bir alana hitap etmeniz işlere yetişmeniz açısından önemli bir adım olabilir.

  1. Kendi E-Ticaret Sitenizi Kurun

E-ticaret yalnızca pazaryerlerinde yapılan etkinlik değildir. Aynı zamanda kendi sitenizi de kurarak ve sistemini güvenli hale getirerek satış yapma imkanına sahip olabilirsiniz. Bunun için kapsamlı ve profesyonel hizmet veren kuruluşlar ile çalışırsanız sağlıklı sonuçlar elde edersiniz. Çünkü sitenizden alışveriş yapan müşterilerinizin güvenliğini sürekli olarak sağlamalısınız.

  1. Kargo ve Lojistik Firmaları ile Anlaşma Yapın

E-ticaret ağının en önemli kısmı ürünü kargolamaktır. Bu işi yapan ve sizin yükünüzü hafifletecek şirketler sayesinde bu alandaki tüm işlemlerinizi kısa süre içerisinde bulunduğunuz yerden çıkmadan halledebilirsiniz. Kargo ve lojistik firmaları ile mutlaka anlaşma yapın ve düşük ücret ile maliyetlerinizi aşağıya çekin. Bu alanda çalışabileceğiniz firmalar arasında Aras Kargo, Sürat Kargo gibi şirketler bulunuyor.

  1. Ödeme Sistemlerini Sitenize Entegre Edin

E-ticaret sitelerinde satılan ürüne karşılık alınan ücret sanal POS ve kurulan entegre sistemler sayesinde oldukça basite indirgendi. Öyle ki bazı ödeme sistemlerini direkt olarak kendi sitenize ekleyebiliyor, her ödemede sistem sizden belli bir komisyon ücreti kesiyor. Ülkemizde en fazla kullanılan ödeme sistemi Izyco’dur. Bunun yanı sıra kapıda ödeme, havale ve EFT de mutlaka seçenekler arasında olmalıdır.

  1. Pazaryerlerini (E-ticaret sitelerini) Araştırın

Birçok şirket e-ticarete atılmak ve kendisini tanıtmak için pazaryeri sistemini kullanıyor. Hazır olarak var olan ve birçok noktada müşterilerine hizmet akışı sağlayan pazaryerleri, çeşitli komisyon oranları ile çalışıyor. Dolayısıyla çalışmak istediğiniz pazaryerini mutlaka iyi araştırmalısınız.

  1. Ulaşılabilir Olun

E-ticaretin altın kurallarından birisi de ulaşılabilir olmaktır. Müşteriler ulaşılabilir olan yerlerden daha fazla alışveriş yapma eğilimindedir. Örneğin bir soru sorulduğunda karşılığında cevap alamadığı bir yer ile çalışmak istemeyebilir. Dolayısıyla iletişim içim mutlaka bir çalışma yapın.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık