E-Ticaret kurulduğu günden beri büyümeye devam eden bir iş modelidir. Son birkaç yılda büyümesi ivmelenerek artmıştır. Tüm dünyada salgının etkili olmasıyla ticarette düşüş yaşanırken, E-Ticaret olumsuz etkilenmemiş aksine artışını sürdürmüştür. Tüm dünyada artış yaşanırken Türkiye’de nasıl bir tablo gözlenmiştir?
Türkiye 2020 Yılı E-Ticaret Verilerine Göre Büyüme Devam Ediyor
6 Nisan 2021 tarihinde Ticaret Bakanlığı ve E-Ticaret bilgi platformu işbirliğiyle gerçekleştirilen bir etkinlikte 2020 yılı E-Ticaret verilerine dair açıklamalar yapıldı. Bir önceki yılın ilk 6 aylık verileriyle kıyaslandığında bu yıl E-Ticaretin büyük bir ivme kazandığı görüldü.
2020 yılında tüm dünyada %23 oranında artan E-Ticaret 4,3 trilyon dolar değerine ulaştı. Gelecek 3 yıl içerisinde bu değerlerin daha da artarak 6,5 trilyonu göreceği düşünülüyor.
Konuyla ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “E-Ticaret hacminin genel ticarete oranı 2019 yılında %9,8 iken, 2020 yılında 5,9 puan artışla ortalama %15,7’ye çıkmıştır.” açıklamasını yapmıştır. Bu büyümede salgın döneminde online alışverişe yönelimin artması etkili olmuştur. Bazı sektörlerde azalma yaşansa da genel olarak artış devam etmiştir. Bunda pandemi döneminde sitelerde yapılan indirim ve kampanyaların etkisi büyüktür.
E-Ticarette stratejik hamleler yapabilmek için planlı hareket etmek gerekir. Bunun için en gerekli olan noktalar ise veriler ve bilgilerdir. Bu sayede büyüme yolunda önemli adımlar atılabilir. E-Ticaret satıcı ve müşterileri mağdur etmemesi açısından güvenli bir şekilde sürdürülmelidir. Devlet tarafından yapılacak bir takım düzenlemelerle sistematik olarak verileri derleyip işlemek mümkün olur.
E-Ticaret Bilgi Platformu 1 Milyon 100 Bin Kişi Tarafından Kullanılıyor
Bilindiği üzere 2020 yılının Haziran ayında E-Ticaret sektöründe işleyişi kolaylaştırmak için E-Ticaret bilgi sistemi (ETBİS) ve e-ticaret.gov.tr portalı yürürlüğe konmuştu. Bu sayede 2020 yılı E-Ticaret verilerine ulaşmak mümkün olmuştur. Elde edilen veriler mevcut işletmelerin ne durumda olduklarını analiz etmesi ve geleceğe yönelik planlamalar yapabilmesi için önemlidir.
Pekcan açıklamaları sırasında kurdukları sistemden elde ettikleri verileri de sundu. Buna göre E-Ticaret Bilgi Platformu’nu 1 milyon 100 binden fazla kişi kullanıyor. Bu kişilerin %31’ini ise 24-35 yaş arasındaki genç kullanıcılar oluşturuyor.
E-Ticaret sektörüne adım atmak isteyenleri bilinçlendirmek amacıyla E-Ticaret akademisi üzerinden ücretsiz online eğitimler verilmektedir. 33 video ve 74 belgeden oluşan eğitimden 6 ayda 48 bin kişi faydalanmıştır. Haziran ayı verilerine göre ise 64 bin kişi merak ettiği sorulara E-Ticaret danışmanı sayesinde cevap bulmuştur.
2020’de Türkiye’de E-Ticaret Sektöründe Bulunan Firma Sayısı 256 Bin 861 Oldu
E-Ticarette en çok büyüyen sektör %200 artışla gıda-süpermarket olurken bunu metalurji-kimya ve beyaz eşya sektörü takip etmiştir. Bazı sektörlerde ise salgın dolasıyla ciddi düşüşler yakalanmıştır. Hava yolları, seyahat, taşımacılık, konaklama, eğlence ve sanat sektörlerinde %46’ya varan azalmalar gözlenmiştir.
2020 yılında E-Ticaret sektöründe yer alan firma sayısı 256 bin 861 olmuştur. Bir önceki yıl 68 bin civarında seyreden bu değerde artış görülmüştür. Bu iş modelinin en çok kullanıldığı il ise İstanbul olmuştur.
2020 yılı E-Ticaret verilerinden elde edilen sonuçlara göre online alışveriş alternatif bir metod olmaktan ziyade gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Önümüzdeki birkaç sene içerisinde E-Ticaretteki yükselişin devam edeceği düşünülmektedir.
E-Ticarette Güven Uygulamasıyla Daha Sağlam Temeller Atılmıştır
E-Ticaretin büyümeye devam etmesi Ticaret Bakanlığı’nı sistemin güvenli olması için altyapı çalışmaları yapmaya itmiştir. “E-Ticarette güven damgası” adı verilen uygulamayı şimdiye dek 35 kadar site almıştır.
2020 yılında elde edilen verilerin TUİK Programı’na dahil edilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bu durum hayata geçirildiğinde istatiksel olarak daha iyi yorumlamalar yapabilmek mümkün olacaktır.
E-Ticaret Ödemelerinin 138 Milyarı Kartlı Ödemeler Aracılığıyla Yapıldı
E-Ticaret verilerine göre 2020 yılında kartlı ödeme yöntemi kullanılarak 138 milyar, hava aracılığıyla 80 milyar ve kapıda ödeme seçeneğiyle 7 milyar 400 bin TL ödeme yapıldı. Siteler üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların %42’si kadınlardan oluşurken %58’i erkeklerden oluştu. %63’lük bir kısım ise mobil uygulamalar kullanarak alışveriş yapmayı tercih etti.
En çok alışveriş %35’lik bir oranla İstanbul’dan yapılırken bunu %11 ile Ankara ve %6 ile İzmir takip etti. Ayrıca verilere göre 2020 yılında verilen kargo ve kurye hizmetlerinin %60 kadarlık büyük bir kısmını E-ticaret siparişleri oluşturdu.