Tümü

Başarılı Envanter Yönetimi İçin Neler Yapılmalıdır?

Faprika
E-Ticaret

Sektörden bağımsız olarak büyük ya da küçük işletmelerin tümünün stok kontrolünü  iyi yapması gerekir. Zamanında teslimat için gerekli olan stok kontrolünün başarıyla yürütülmesi için envanter yöntemi uygulanır.  Doğru yürütülen bir çalışmayla müşterilere istedikleri anda ihtiyaç duydukları ürünler temin edilebilir. Deponun düzenli ve sistematik olması envanter yönetiminin başarılı olmasını sağlayacaktır.

Envanter Nedir?

Envanter bir firmanın üretim sırasında kullandığı ve satış yaptığı ürünlerin, monte edilen parçaların ve hammaddelerin kayıt altında tutulmasıdır. Firmanın para, değerli evraklar, taşınmaz mal varlıkları ile alacakları ve borçları ayrıntılı olarak kayıt altına alınır.

Sayma ya da listeleme gibi anlamlara da gelen envanter, muhasebe alanında sıklıkla kullanılır. Üretimin farklı aşamalarında ne kadar stok kaldığı bilgisini verir.

Stok bir işletmenin can damarlarından biridir. Perakende ya da toptan satış yaparken stok tutulmasının pek çok avantajı vardır. En temel faydası ne kadar ürün kaldığını bilgisi ile kontrollü satış yapmaya imkan vermesidir. Bunun yanı sıra başka firmalardan alınan malzemeler de stok bilgisine göre sipariş verilir.

Envanter Yönetimi Ne Demektir?

Bir firmanın en değerleri varlıklarından biri de envanteridir. Firmaya kontrollü bir şekilde girdi ve çıktı yapılması gerekir. Kontrolsüz durumlar envanter sıkıntısı yaşanmasına neden olarak firmayı zor durumda bırakabilir.

Envanterin işletmeler için bu kadar önemli olması envanter yönetimi kavramını meydana getirmiştir. Buna göre işletmelerin üretimin devamlılığı için gereken hammaddeleri alması ve kullanması, ürettiği ürünleri depolaması ve teslim etmesi sürecini kapsamaktadır. Çok sayıda ve çeşitte ürün satan karmaşık tedarik zincirine sahip olan firmalarda envanter yönetimi ekstra önem kazanmaktadır. Profesyonel bir şekilde yönetilmediğinde stoklarda kıtlık ya da fazlalık gibi durumlar gözlenebilir. Bu da müşteri memnuniyetinde düşüklüğe neden olacaktır.

Envanter Yönetim Yöntemleri Nelerdir?

İşyerindeki işleyişe bağlı olarak farklı yöntemler kullanılarak envanter yönetimi yapılabilir. Bunlar;

Anında Yönetim

1960’lı yılllarda Japonya’da kullanılmaya başlanan tam zamanında üretim, anında yönetin olarak da bilinir. Bu yöntemi kullanan firmalar stoksuz bir şekilde çalışır. Bu durum firmanın üretim yapacağı miktar kadar ürün temin ederek kullanması anlamına gelir. Böylece firmada ürün yığılması olmaz. Yöntemin bir diğer güzel yanı da depolama, sigorta, tasfiye etme ve elden çıkarma maliyetlerinin düşmesini sağlamasıdır.

Bu yöntem firmalar için bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir. Örneğin müşteri talepleri bir anda artarsa üretim için ihtiyaç duyulan envanterlerin temin edilmesi mümkün olmayabilir. Bu da müşterilerin ürünleri temin edemedikleri için rakip firmadan ürün almasına neden olabilir. Zamanında teslim edilemeyen ürünler müşterilerle aranızın bozulmasına neden olacaktır.

Malzeme İhtiyaç Planlaması

Bu yöntem, üretim yapılacak ürün için gereken malzemelerin stokta tutulması işlemidir. İhtiyaç planlaması ne kadar satış yapılacağına bağlı olarak oluşturulur. Doğru satış kayıtlarına sahip olan bir firma tahmini olarak ne kadar malzemeye ihtiyacı olduğunu da bilecektir. Bu sayede stoklarına kontrollü bir şekilde malzeme alacak ve üretim konusunda malzemeden yana bir sıkıntı yaşamayacaktır.

Ekonomik Sipariş Miktarı

Ekonomik sipariş miktarı bir firmanın verdiği siparişleri dengelemek adına parti başına doğru sayıda envanter sipariş vermesini sağlamak için yapılır. Hesaplama yapılırken envanter maliyetleri, elde tutma ve kurulum gibi ödemeler dikkate alınır. Bu sayede stok için ayrılan toplam maliyetleri azaltmak amaçlanır. Çok sık sipariş vermek firmada ekstra iş yüküne neden olacaktır. Bu yöntem kullanılarak en doğru zamanda ve sayıda sipariş verilir.

Gün Envanter Satışı

Stokların günlere bağlı olarak ne kadar satıldığı bilgisi, stokların satışa dönmesi için kaç gün geçmesi gerektiğini gösteren ortalama bir değerdir. Gün envanter satışı ortalama stok yaşı, kalan stok gün sayısı gibi isimlerle de bilinir. Gün envanter satışı yapıldığında envanterin ne kadar sürede nakite çevrilebileceği ve biteceği anlaşılır.

Aralıklı Envanter Yönetimi

Satılan her ürün için envanter kaydı oluşturmak yerine belirli zamanlarda kayıt işlemi yapılmasıyla aralıklı envanter yönetimi kullanılmış olur. Bu yöntemde belirlenen zaman aralığında satılan ürünlerin maliyeti eldeki mal stokları kontrol edilerek toplu bir şekilde kayıt altına alınır.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık