Tümü

CDN Nedir? Ve Ne İşe Yarar?

Faprika
E-Ticaret

İngilizce Content Delivery Network anlamına gelen CDN, E-Ticaret sitelerinin açılma süresi üzerinde doğrudan etkilidir. İçerik dağıtım ağı olarak da  bilinen bu ağ,  bir web sitesinin en yüksek hızda ve en kısa sürede açılmasını sağlamak için farklı coğrafi bölgelerde konumlandırılmış sunucu kümelerinin adıdır.

CDN Nedir?

E-Ticaret alanında faaliyet gösteren birçok site kullanıcı deneyimini arttırmak amacıyla CDN kullanmaktadır.  Böylece site içeriği uygun fiyata hızlı ve güvenilir bir şekilde kullanıcılara sunulabilir. CDN sağlayıcılar bünyelerinde dünyanın pek çok farklı yerinden sunucular barındırır. Bu sayede siteye giren ziyaretçilere ağ gecikmesi yaşamadan kullanım sağlarlar. Minimize hale gelen sunucu gecikmesi sayesinde site de çok daha iyi çalışır. Dağıtık durumda bulunan sunucular sitenin veri merkezinde sıkışıklık yaşanmasına neden olabilir. CDN kullanıldığında bu durum ortadan kalkmaktadır.

Eğer bir site sadece statik içerikten meydana geliyorsa CDN üzerinden hizmet verebilir demektir. Farklı hizmet veren dinamik sitelerde ise CDN entegrasyonu için değişik yöntemlere başvurulur. Bu yöntemlerden en bilineni web sitesinin ana sayfasını ve dinamik istekleri kendi veri merkezi üzerinde karşılamaktır.

CDN ve Web Hosting Arasındaki Fark Nedir?

CDN ve web hosting birbirine benzer gibi görünse de birbirinden oldukça farklı iki kavramdır. Web hosting paketleri web uygulamasının tüm kodlarını içerisinde barındırırken CDN barındırmamaktadır. Yani web hostingde kullanıcıların internetten siteye erişebilmeleri için gereken web sunucular bir sunucu içerisindedir. CDN’de ise web içeriği dünya genelindeki yayın hızını arttırmayı sağlar.

Web siteleri performanslarını geleneksel barındırma yöntemlerini kullanarak performanslarını iyileştirmede yetersiz kalırlar. Bu nedenle CDN’leri iyi bir alternatif olarak görürler. Bu sayede tüm dünyada kaliteli bir site deneyimi sunmak mümkün hale gelir.

CDN Ne İşe Yarar?

CDN’e neden ihtiyacınız olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Eğer web siteniz beklenenden daha fazla trafik alıyorsa CDN iyi bir seçenek olacaktır. Web sitenizi İstanbul’un batısında barındırdığınızı ve dünyanın dört bir yanından kullanıcılarınız olduğunu düşünelim. Her bir kullanıcı sitenizden sayfa istediğinde bulunduğunda İstanbul’u n batısında olması gerekir. Ancak Amerika’dan sayfa isteyen bir kullanıcı olduğunu varsayalım. Bu durumda sayfanın İstanbul’dan Amerika’ya gitmesi gerekir.

Bu durumda CDN ne yapar biliyor musunuz? Sayfanızın statik içeriğini tüm dünyada ön belleğe alır. Daha basite indirgemek gerekirse isteğin gerçekleştiği kaynağa göre web sayfanızı kullanıcıya daha yakında bulunan konumlardaki sayfaları yayınlar. Oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşen bu sistem sayesinde web sunucusundan daha kısa sürede içerik dağıtımı yapılır.

CDN Kullanmanın Avantajları

CDN kullanmanın avantajlarını birkaç başlık altında toplayabiliriz:

Web Sitesinin Daha Kısa Sürede Yüklenmesini Sağlama:  CDN kullanmak site hızının artmasını sağlar. Sitenize yurtdışından gelen ziyaretçiler varsa onlar için çok daha avantajlı bir konumda olursunuz. Site hızı SEO başarısı için önemli bir faktör olduğundan arama motorlarındaki sıralamanız da artacaktır. CDN sayesinde sitenizin trafik yoğunluğu ve yükü azalacaktır. Bu sayede hosting masraflarınız düşerken sunucunuz taleplere daha seri şekilde cevap verir.

İçeriklerin Kullanılabilirlik Oranını Arttırma: Web sitesi kullanımı sırasında trafik yoğunlaşabilir. Birden olan yüklenmelerde donanım arızaları meydana gelebilir. Sitenin işleyişinde kesinti olması kullanım deneyimini düşürecektir. CDN kullanıldığında dağıtılmış bir sistemle daha fazla trafik ustalıkla idare edilebilir. Ayrıca site donanım arızalarına karşı da daha dayanıklı hale gelecektir.

Barındırma Maliyetlerini Azaltma: CDN sağlayıcıları farklı web sitelerine aynı sunucular üzerinden hizmet verdikleri için maliyetleri düşük olmaktadır. Sistem içerisinde tutulan verilerde zamanla bir bozulma yaşanmayacaktır. Bu durum hizmet için çok daha uygun maliyetli sunucular kullanılarak ücretin iyice düşürülmesine yardımcı olur. CDN’nin bir diğer avantajı da veri merkezleri ve bulut sağlayıcıya eksta bir maliyet ödenmesine gerek bırakmamasıdır.

Web Sitesini Çok Daha Güvenli Hale Getirme: CDN sayesinde, bütün veri tek bir sunucudan yürütüleceği için güvenlik daha kolay sağlanır. DDos filtreleri kullanılarak ve güvenlik sertifikalarında iyileştirmeler yapılarak güvenliğin daha iyi hale getirilmesi sağlanabilir. Bu sayede siteden hackerlar uzak tutularak, hassas veriler korunabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sertifikaların güncel tutulmasıdır. CDN bunun olmasını sağlayarak doğrulama ve şifreleme standartlarını iyileştirecektir.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık