İnternet siteleri için dijital içerik üretimine duyulan ihtiyaç bu işi daha kolay hale getirecek yazılımların yapılmasını sağlamıştır. Daha önceki yıllarda içerik üretmek için büyük uğraş ve yazılım bilgisi gerekirken günümüzde bu işlem oldukça pratik bir şekilde yapılmaktadır. Peki dijital içerik üretimini kolay hale getiren içerik yönetim sistemi nedir? Bu yazımızda CMS de denilen içerik yönetim sistemi hakkında sizlere bilgiler vereceğiz..
İngilizce content management system kelimelerinin baş harflerinden oluşan CMS, yazılım ve kodlama bilmeye gerek kalmadan içerik üretilmesine imkân sağlayan bir yazılım uygulamasıdır. Bu yazılım sayesinde sıfırdan içerik üretmek, düzenlemek ve yayınlamak mümkün olmaktadır. Günümüzde birçok farklı içerik yönetim sistemi kullanılmaktadır. Bunlar arasından en bilineni WordPress’tir. Buna ek olarak Wix, joomla, Drupal ve Magento da CMS’ye örnek olarak verilebilir.
CMS dilimize içerik yönetim sistemi olarak geçmiştir. Sitenin içerik kısmını pratik bir şekilde oluşturmaya yardımcı olur. Yazılımı kullanmak isteyen kişilerin HTML ve java script gibi konularda bilgisi olması gerekmez. Birkaç uzantı kullanılarak rahatlıkla istenilen içerikler üretilebilir.
CMS içerisinde içerik yönetim uygulaması de denilen CMA ve içerik teslim uygulaması olarak bilinen CDA’yı barındırır. Bu iki temel bölümün bir arada olmasıyla içerik üretiminde kullanılan işlemler daha kolay yapılır.
CMS kullanımı son derece basittir. Bunda sistemin kullanıcı dostu olmasının payı büyüktür. Sisteme site yöneticileri ve onların izin verdikleri alt yöneticiler girebilir. Çok sayıda kişinin aynı anda kullanabilmesi daha fazla işin halledilmesini sağlar. Site yöneticileri alt yöneticilerin görebilecekleri ve kullanabilecekleri alanlara sınır koyabilir. Bu sayede güvenlik daha iyi sağlanır.
CMS platformlarından birine girdiğinizde karşınıza kullanıcı adı ve şifre sayfası çıkacaktır. Sizden istenen bilgileri girdikten sonra sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz. Temayı istediğiniz gibi düzenleyerek size uygun hale getirebilirsiniz. İçeriklerinizi yayınlamadan önce ne gibi eksikleri olduğunu görebilir, düzeltmeler yapabilirsiniz. Fotoğraf boyutu ve etiketleme gibi detaylarda hatalar varsa sistem size bildirecektir. Bu sayede içeriğinizi kaliteli hale getirebilirsiniz. Ana yöneticinin onayından geçmesi gereken içerikleri taslak olarak kaydedebilirsiniz.
CMS kullanımı basit olsa da önemli olan hangi platformun seçildiğidir. Seçim yaparken bazı noktalara dikkat ederek iyi bir sisteme sahip olabilirsiniz. Seçim yaparken yeniliklere ayak uydurabilecek, güncellemeleri alacak bir yazılım olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra herhangi bir özellik eklediğinizde sisteme kolaylıkla uyum sağladığından emin olmalısınız. Farklı kullanıcıların sorunsuz kullanabilmesi için çoklu dil desteği bulunmasını istemelisiniz. Olmazsa olmaz bir özellik olarak güvenli bir yazılım seçmelisiniz. İçerik üretimi konusunda herhangi bir problem yaşamamak için ne kadar hızlı çalıştığına bakmalısınız. Rapor oluşturan bir yazılım olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede ilerlemenizi pratik bir şekilde takip edebilirsiniz.