E-dönüşüm, özellikle yıllık raporlar ve güncellemelerde markalar tarafından sıklıkla konuşulan başlıklar arasında geliyor. Çeşitli iş değişikliği türleri için her şeyi kapsayan bir söylem haline gelen bu terim tam olarak ne anlama geliyor?
COVID-19 salgını, birçok büyük markada daha etkili dijital stratejilere duyulan ihtiyacın altını çizerek, dijital dönüşüm açısından çarpıcı bir değişim yarattı. Bu yazıda e-dönüşümün neden önemli olduğuna, değişim ihtiyacını yönlendiren faktörlere ve kendi e-dönüşüm stratejinizi nasıl planlayacağınıza göz atacağız.
E-Dönüşüm (Dijital dönüşüm) nedir?
E-dönüşüm, genel olarak internet ve dijital teknolojinin getirdiği müşteri davranışlarındaki değişiklikleri yansıtmak için işletmelerin ve iş modellerinin yeniden düzenlenmesini ifade eder.
Bu dönüşüm, bir işletmenin şu anda bulunduğu yerden, gelişmek ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için dijital olarak olması gereken yere yaptığı yolculuğudur. Dijital dönüşümün bazı örnekleri, müşterilere çeşitli kanallarda hizmet vermek için çalışma yöntemlerini ve yapılarını değiştiren yerleşik perakendecile ve bir finansal marka söz konusu olduğunda işlemler için şubeleri kullanmaktan çevrimiçi ve mobil uygulamalara geçiş gibi örnekler olabilir.
E-dönüşümde ortak tema, değişen müşteri talebini karşılamak için mevcut yapıları ve çalışma yöntemlerini değiştirme ihtiyacının tanınmasıdır.
İşletmelerin değişen koşullara uyum sağlama ihtiyacı kendi içinde yeni bir kavram değil, ancak terimin “dijital” kısmı, internetin ve ona erişmek için kullanılan teknolojinin getirdiği büyük değişiklikleri yansıtıyor.
E- Dönüşümü Yönlendiren Temel Trendler
E-dönüşüm bu üç faktörün bir sonucu olarak gerekli olabilir:
Teknolojideki eğilimler ve değişiklikler
Teknoloji, neredeyse bir gecede hızla değişebilir, yeni pazarlar ve olasılıklar veya yeni riskler oluşturabilir. İnternet, ilk iPhone’un tanıtılması ve mobil e-ticaretin benimsenmesi örnekleri tam olarak bu başlığa uyumlu örneklerdir.
Yeni rekabet veya mevcut rakiplerin stratejisindeki değişiklikler
Yeni bir rakibin, belki de Gittigidiyor karşısında Hepsiburada ve Trendyol örneğinde olduğu gibi pazarı ‘bozan’ bir rakibin girişi, şirketleri uyum sağlamaya veya geride kalmaya zorlayabilir. Aynı şekilde, rakiplere ayak uyduramamak da aynı etkiyi yaratabilir.
Müşteri davranış ve beklentilerindeki değişiklikler
Müşteri davranışı genellikle teknoloji ve rekabet tarafından yönlendirilir. Ancak bu durum toplumdaki değişikliklerin bir sonucu da gerçekleşebilir. Tüketici eğilimlerine ayak uyduramamak, bir işletmeyi daha az ilgili ve daha az rekabetçi hale getirebilir.
Değişim ihtiyacını ortaya çıkaran genellikle bu üç faktörün bir araya gelmesidir. Yeni teknoloji, müşteri davranışında değişiklikler meydana getirir ve buna karşılık olarak yeni iş modellerinin oluşturulmasına yol açabilir.
Diğer bir olası sonuç ise rekabetinizin daha hızlı adapte olması ve müşterilerin aradıklarını kolayca bulabilmesidir. Sonuç olarak önemli olan müşteri davranışındaki değişikliklerdir.
Pandemi, birçok işletmenin uzun süreler boyunca fiziksel satış noktalarını kapatmak zorunda kalmasıyla müşteri davranışında önemli bir itici güç olduğunu kanıtladı. Bunun, müşteri davranışını değiştirme ve şirketleri dijital etkileşimlerde hızlı büyüme davranışına iten bir etkisi oldu.
Bu durum, dijital kanalları yetersiz olan bu işletmeleri öne çıkardı ve onları hızlı dönüşümlere zorladı. Gerçekten de bazı istatistikler, pandeminin dijital dönüşümü yedi yıl hızlandırdığını öne sürüyor.
E- Dönüşüm Neden Gerekli?
E-dönüşüm hakkında düşünürken temel odak noktalarından birisi; müşteri odaklı düşünme pratiğidir.
Önceki bölümde belirttiğimiz gibi teknoloji ve rekabet, dönüşüm ihtiyacını yaratmaya yardımcı olur. En nihayetinde önemli olan müşteri davranışıdır. Basitçe söylemek gerekirse müşterilerinizin ne istediğini ve onlara nasıl satış yapabileceğinizi veya nasıl hizmet sunabileceğinizi düşünüyorsanız, bu düşünceler işinizin başarılı olmasına yardımcı olacak harika düşüncelerdir.
Değişen müşteri davranışlarına yeterince hızlı uyum sağlayamayan işletmeler daha fazla mücadele etmek zorunda kalacak. Birçok köklü perakendeci son beş ila on yılda başarısız oldu. Bu işletmelerin çöküşünün birden fazla nedeni olabilir.
Ancak buradaki ortak düşünce, e-ticaretin büyümesine ve müşteri davranışı açısından getirdiği değişikliklere uyum sağlayamama fikridir. İşletmelerin değişim ve uyum sağlama ihtiyacı kendi içinde yeni bir kavram değildir. Terimin “dijital” kısmı, internetin getirdiği teknoloji ve müşteri davranışındaki büyük değişiklikleri yansıtmaktadır.
E-dönüşüm Stratejinizi Nasıl Belirlersiniz?
Dönüşüm, temel bir değişikliğin gerekli olduğunun kabul edilmesiyle başlar. Bu sebep, performanstaki bir düşüşün veya belki de yeni bir rakibin pazara girişinin sonucu olabilir. Yazımızı sonlandırırken E-Dönüşüm stratejinizi belirlemede yardımcı olabilecek birkaç öneriden bahsedelim;
- Stratejiyi pratik terimlerle belirleyin.
- Çalışanlarınıza değişikliği iyi bir şekilde anlatın.
- E-dönüşüm için çalışacak tüm paydaşları, çalışanları ve iş ortaklarını ortak bir paydada buluşturun.
- Dönüşümü iş hedeflerinize uygun hale getirin.
- Teknik gereksinimler hakkında net bir fikre sahip olun.
- İlerlemenizi ölçümleyin, analiz edin ve gözden geçirin.
- Son olarak; unutmayın ki dönüşüm hiç bitmeyen bir yolculuktur.