Tümü

E-İhracat Devlet Teşvikleri

Faprika
E-Ticaret

Bu yazımızda e-ticaret işlemleriniz için devletten destek alabileceğiniz teşviklerden bahsedeceğiz. Gelecekte patlama etkisi yaratacak ve keşfedilmemiş fikirlerinizi hızlı bir şekilde hayata geçirmek için ihtiyaç duyduğunuz yatırım desteğini nasıl sağlayabilirsiniz?

E-İhracat Devlet Teşvikleri

E-ihracat yapmakta olan şirketler, yurt dışındaki işlemleri kapsamında yüksek bütçeli devlet teşviklerine sahip olabilmektedirler. E-ihracat devlet teşvikleri için öncelikle e-ihracatta kullanılmakta olan web sitesinin, faaliyette bulunulan ülkenin/pazarın diline uygun olacak biçimde lokalizasyonunun oluşturulması gereklidir. E-ihracat devlet teşviklerinden faydalanılabilmek için aynı zamanda e-ihracat aracılığıyla satılacak ürünlerin Türkiye’de üretilmiş olması şartı da yerine getirilmelidir.

E-ihracat işletmeleri, devlet teşvikleri ile yurt dışı pazarlarına sağlam bir adım ile giriş yapabilmektedirler. Özellikle e-ihracat için ilk yatırım maliyetlerini karşılayamayacak işletmeler için e-ihracat devlet teşvikleri, şirketin büyüme ve gelişme sürecine büyük katkılar sunmaktadır. Yurt dışı yatırımları için devlet tarafından sunulan destekler, faaliyet süresince kullanılacak maliyetleri içermektedir. Ayrıca bunun dışında yurt dışında şirket kurmak için de çeşitli devlet destekleri sunulmaktadır.

E-İhracatta Devletin Teşvik Verdiği Alanlar

Devletin e-ticaret için sunduğu destekler işletmelere oldukça önemli katkılar sağlamaktadır. E-ihracat devlet teşvikleri de yurt dışı pazarlara giriş yapmak isteyen işletmeleri ihtiyaç duydukları mali konularda desteklemeye hedeflemiştir. Sunulan teşvik ve destek projelerinin ana amacı e-ihracatta yurt dışına açılma esnasında her aşamada destek sağlamaktır. Teşviklerden yararlanabilmek için Ticaret Bakanlığına veya İhracatçı Birliklerine başvuru yapılabilmektedir.

Ticaret Bakanlığı’nın ihracata yönelik sağlamış olduğu teşviklerden faydalanabilmek için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Teşvik ve destekler için belli başlı sınırlar bulunmaktadır.

Devletin e-ihracat için sunmuş olduğu teşvikler şu alanları kapsamaktadır;

  • E-ihracat girişim işlemleri için marka tescili ve pazara giriş seyahat giderleri,
  • İhracatçılar tarafından desteklenmekte olan yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılım ücretleri,
  • Belli başlı ülkelerdeki tanıtım/pazarlama faaliyetleri,
  • E-ihracat yapabilmek için yurt dışında birim açma destekleri (Depo, showroom ve mağaza gibi)
  • Yurt dışında e-ihracat işlemleri için oluşturulmuş web sitelerinin dijital reklam giderleri,
  • Gazete, televizyon, dergi, billboard ve radyo gibi medya alanlarında yayınlanacak ilanlar,
  • Tanıtım şartıyla yurt dışına gönderilen promosyon malzemeleri için de destekler sunulmaktadır.

E-İhracat Devlet Teşvikleri Nelerdir?

Ticaret Bakanlığı tarafınca ihracat işlemler için verilmekte olan 14 farklı destek bulunmaktadır. Bu desteklerden e-ihracat şirketleri de yararlanabilmektedir.

E-ihracat devlet teşvikleri;

Marka tescil ve korunma desteği: Yurt dışı e-ticaret işlemleri kapsamında hizmet, ürün veya yurt içinde tescili onaylanmış markaların yurt dışındaki pazarlarda tescilinin yapılarak markanın korunması için yapılan giderler için verilen destektir. Bu kapsamda marka tescili araştırması ve patent bürosu hizmetleri gibi giderler için de destekler sunulmaktadır.

Pazar araştırması seyahat desteği: E-ihracat uygulamalarına adım atmak isteyen işletmelerin hedef pazar araştırması dahilinde düzenleyecekleri seyahatler için sunulan desteklerdir.

Rapor desteği: Ticaret Bakanlığının uygunluk gördüğü kurumlardan alınan ya da kuruluşlara yaptırılan raporları ilgilendiren bir teşviktir. Bu raporlar ise şunlardır; pazar araştırması, değerlendirme faaliyetleri, veri izleme, marka odaklı raporlar veya şirket gibi daha birçok farklı başlıklarda mali ve hukuki analizleri gibi raporlardır. Bakanlığın ön onayı ile sunulmakta olan bu destek iki yıllıktır ve destek oranı ise yüzde 60’tır.

Şirket satın alma desteği: Yabancı şirket veya marka odaklı analizler ile yabancı şirket alımı faaliyetlerine ilişkin mali ve hukuki raporlar için giderler destek kapsamı dahilindedir. Bakanlığın ön onayı ile verilen desteğin oran yüzdesi ise 75’tir.

Belge desteği: Çevre, kalite ve sağlık gibi hususlarda teknik mevzuat ve uyum için sağlanan destektir. Bu başlıklarda ise belge, danışmanlık, ruhsat, sertifika, izin, eğitim ve diğer belgelendirme giderlerine yüzde 50 oranında destek sağlamaktadır.

Birim desteği: Yurt dışı işlemleri için şirket nezdinde açılan birimlerin vergi, harç, kira ve komisyon giderleri için yüzde 40 ile 50 oranlarında destekler sunulmaktadır.

Reklam ve tanıtım desteği: E-ihracat faaliyetleri için uygulanacak olan reklam, tanıtım, pazarlama, sponsorluk ve ilan giderleri ile kokteyl, konferans, seminer ve lansman gibi işlemlerin giderleri de desteklenmektedir. Destek oranı ise %60 olarak belirlenmektedir.

Fuar desteği: Yurt dışında düzenlenmekte olan fuarlar için yüzde 50 oranında destek sunulmaktadır. Destek sunulan fuarların destek süresi fuardan fuara göre farklılıklar gösterebilmektedir.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık