Tümü

E –Ticaret Bayilik Sistemi Nasıl İşler?

Faprika
E-Ticaret

Günümüz tüketim toplumunda gün geçtikçe insanların tüketimi artıyor ve insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için geleneksel ticaretin yanında daha çok internet ortamındaki ticarete yönelmektedirler. Korona virüsten dolayı da insanlar aylarca karantinada kalmışlar ve karantina döneminde evden dışarı çıkamadıkları için online alışveriş kültürüne daha fazla yönelmiş hatta hiç internet ortamından alışveriş yapmayanlar bile pandemi döneminde internet alışverişine alışmışlardır.

Online alışveriş içerisinde de bu kadar hızlı tüketimden dolayı çok farklı alışveriş türleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunlardan bir tanesi de e-ticaret bayilik sistemidir.

E-Ticaret Bayilik Sistemi Nedir?

E-ticaret bayilik sistemi klasik ticarette ki büyük bir şirketin bayiliğini almaya benzemektedir. Mesela dünya geneli bir araç firması farklı ülkelerde ve farklı şehirlerde araçlarını satmak için binlerce bayilik oluşturabilir. E-ticaret bayilik sistemi de internet ortamındaki bir firmanın farklı satış temsilcilerinin olmasıdır. Başka bir ifadeyle bir firmanın ürünlerini veya hizmetlerini başka kişiler ya da işletmeler aracı ile satışa sunmasına e-ticaret bayiliği denir. Tabi geleneksel bayilik sistemi ile e-ticaret bayilik sistemi birbirinin tıpa tıp aynısı değildirler. Geleneksel bayilik sisteminde tek bir firmanın ürününü satabilirsiniz. Mesela ünlü bir giyim mağazanın ürünleri dışında ürün satamazsınız. Fakat e-ticaret bayilik sisteminde ise sitenizde birçok firmanın ürününü aynı anda satışa sunabilirsiniz. Yine geleneksel ticarette ürünler fiziki ortamda satışa sunulurken e-ticaret bayilik sisteminde ise ürünler satıcı ve müşteri tamamıyla online olarak birbirine bağlıdırlar.

E-Ticaret Bayilik Sistemi Nasıl Oluşturulur?

Öncelikli olarak geleneksel bayilik sisteminde olduğu gibi, e-ticaret bayilik sisteminin oluşması için hem ürünleri üreten bayi (bayilik veren) hem de ürünleri pazarlayacak olan e-ticaret bayisi arasında birlikte iş yapmaları için anlaşmaları gerekmektedir.

Bayilik alacak kişi önce resmi olarak şirket kurmalıdır. Geleneksel ticarette olduğu gibi e-ticaret te de her satış vergiye tabidir. Aynı zamanda fatura da oluşturmak zorundadır. Fatura oluşturmak içinde resmi şirkete ihtiyaç vardır. Bundan sonra internet üzerinde e-ticaret bayilik ile satış yapabilirsiniz ya da kendiniz bireysel olarak da e –ticaret yapabilirsiniz.

Yasal işlemleri yerine getirdikten sonra kiminle çalışacaksınız, stoklu mu stoksuz mu çalışacağınız bu hususlar çok önemlidir. Size ve müşterilerinize problem çıkarmayacak tedarikçilerle çalışmanız çok önemlidir. Tedarikçininiz güvenli birisi değilse ve sizlerin taleplerinizi tam karşılayamıyorsa e-ticaret yaparken çok zorlanırsınız. Çünkü müşteri ürünü eline almadan satın alacağı için yanlış ve eksik ürün gönderiminde veya geri iade gibi müşteri ile birçok problem yaşayabilirsiniz.

Tedarikçi firma ile anlaştıktan sonra ürünlerinizi sitenize yükleyerek satışlara başlayabilirsiniz.

E-ticaret bayilik sistemi oluştururken dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesi de e-ticaret bayilik sözleşmesidir. E-ticaret bayilik sözleşmesi için aşağıdaki maddelere dikkat etmek gerekmektedir

-Sözleşme yapılırken bayilik veren şirketin ve bayilik alan şirketin adresleri resmi isimleri ve adresleri olmalıdır

-Sözleşmenin neden yapıldığı ve sürecin nasıl işleyeceğini ortaya koyan amaç maddesi olmalıdır.

-Bayilik veren şirketin ve e-ticaret bayilik yapacak olan bayinin çalışma prensiplerini, bütün işlemler için kullanılacak olan ödeme sistemleri ve sevkiyat adresini ortaya koyan tanımlama maddesi olmalıdır.

E- ticaret bayilik çalışma sistemini anlatan bayilik veren ve bayilik alanların sorumluluklarını detaylı bir şekilde anlatan maddeler,

Bayilik veren ve bayilik alan tarafların ödemeleri nasıl yapılacağı ve cari hesapların nasıl takip edileceğini anlatan madde,

Sözleşme herhangi bir durumda askıya alınacağı zaman ortaya konacak olan mücbir haller maddesi

Sözleşmenin ne zaman biteceğini gösteren madde,

Son olarak sözleşme hazırlanırken belirsiz hiçbir alan olmamalıdır.

E-Ticaret Bayiliği Almanın Avantajları

Stoksuz çalışmanız durumunda sadece aldığınız ürün kadar tedarikçi firmaya ödeme yaparsınız.

Yurt dışından ürün getirmek için birçok prosedür vardır. E-ticaret bayilik sayesinde bu prosedürlerden kurtulursunuz.

Bu sistemde depolama olmayacağından dolayı depo ücreti ödemezsiniz. Bu durumda aynı zamanda sizin iş yükünüzü de hafifletir.

E- Ticaret Bayiliğinin Dezavantajları

E-ticaret bayiliğinin sağladığı faydaların yanında bir takım olumsuz yanları da vardır.

-Bayilik aldığınız firmanın fiyat politikalarına göre yapacağınız kar düşük olabilir.

-Son dönemin popüler ticaret sistemlerinden birisi olduğu için birçok firma ile rekabet ortamı içerisinde olabilirsiniz.

-Satacağınız ürünün kalitesi tedarikçi firmaya bağlı olduğu için herhangi ürünün kalitesinde ortaya çıkacak problem sizin satışlarınızın ve prestijinizin düşmesine neden olacaktır.

-Sattığınız ürün doğrudan müşteriye gittiğinden dolayı bu durumda oluşabilecek bir problem sizin şirketinize ve isminize olumsuz olarak yansır.

-Sattığınız ürünler sizin aracılığınız ile alıcıya gidiyorsa iki defa kargo ücreti ödersiniz.

Bayilik aldığınız firma ile bilgi iletişiminiz çok güncel olmalıdır. Çünkü stokta olmayan bir ürünü satarsanız sıkıntı yaşarsınız.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık