Bir marka, şirketinizin kalbi ve ruhudur; hedef kitle algısını etkilemekten, kuruluşunuza savunucuları yönlendirmekten ve sizi rakiplerinizden farklı kılmaktan sorumludur. Ne yazık ki birçok e-ticaret girişimcisi, insanları cezbeden bir markayı nasıl oluşturacağını bilmiyor.
Sonuç olarak bir marka oluşturmak sadece bir logo seçmek veya mükemmel ismi seçmek değildir. Doğru marka, tümü insanların işletmeniz hakkında nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini değiştirmek için tasarlanmış, birbiriyle bağlantılı çeşitli faktörlerin ürünüdür.
Marka, şirketinizi farklılaştırmak ve belirli bir hedef pazarın dikkatini çekmek için kullandığınız her şeyin bir sonucudur. Bu, yalnızca web sitesi tasarımınız, logonuz, marka renkleriniz ve kartvizitleriniz gibi görsel varlıkları değil, aynı zamanda ses tonunuzu, şirket misyonunuzu, değerlerinizi ve daha fazlasını içerisinde barındırır. Müşterilerinizin kuruluşunuzu nasıl algıladığına katkıda bulunan bir şey varsa, bu muhtemelen markanızın bir parçasıdır.
Markalaşmak İçin Kitlenizi Tanımlayın
Marka oluşturma söz konusu olduğunda, kime ulaşmaya çalıştığınızı bilmek önemlidir. Ne tür ürünler satacağınızı ve kime hizmet edeceğini düşünün. Müşteri seçiminizde spesifik olmaya çalışın. Örneğin, bir evcil hayvan aksesuarları şirketi, “köpek sahiplerini” hedeflemek yerine, daha genç köpek sahibi olan yeni köpek sahiplerine veya köpekleri şovlar için eğiten kişilere odaklanabilir. Belirli bir niş seçmek daha az rekabetiniz olduğu anlamına gelir.
Hedef kitlenizi belirlemek, potansiyel alıcılarla bağlantı kurmak için bir marka sesi, tasarım ve hatta doğru pazarlama stratejisi seçmenize yardımcı olacaktır. Kitleniz hakkındaki bilginizi şu şekilde oluşturabilirsiniz: Mevcut alıcılarınız var mı ve onlar hakkında ne biliyorsunuz? Yaş aralığı nedir, nereden geliyorlar ve işinizle ilgili neyi seviyorlar?
Marka Konumunuzu Geliştirin
Hedef kitleniz hakkında belirli bir bilgi derinliği geliştirmek, size marka konumunuz hakkında da bir fikir verecektir. Aynı anda hem üst düzey bir lüks moda şirketi hem de bütçe dostu bir işletme olamazsınız. Pazara nereden gireceğinize karar vermelisiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu bir konumlandırma ifadesi oluşturmaktır. Bu, kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı belirlemenize yardımcı olacak bir veya iki satırdır.
Örneğin, marka konumunuz şu olabilir: “Biz X Bölge’deki müşterilere benzersiz el yapımı ürünler satan bir ev aksesuarları şirketiyiz.” Marka konumunuzu oluştururken işletmenizi diğerlerinden nasıl farklılaştıracağınızı düşünün. Yukarıdaki örnekte, ürünlerin “el yapımı” olması ana ayırt edici özelliğidir. Konumunuzu ve satış noktalarınızı bildiğinizde, hedef kitlenize doğru ses tonuyla hitap eden pazarlama kampanyaları ve markalı içerikler oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Bir İşletme Adı Seçin
Hedef kitlenizi ve markanızı nasıl konumlandırmak istediğinizi bilirsiniz. Şimdi o çok önemli marka adını seçme zamanı. Bu, markanızın en önemli tanımlayıcı özelliklerinden biridir. Doğru isim, müşterinizin sizin hakkınızda bilmesi gereken her şeyi tek bir kelimeye indirgemelidir.
Örneğin, kendinizi müşterileriniz için yeni bir şey tasarlamaya adamış bir giyim işletmesiyseniz, “Vizyon Giyim” gibi bir kelime uydurabilirsiniz. Başarının anahtarı, hedef kitlenize doğru duyguları veya fikirleri ileten seslere sahip unutulmaz bir kelime seçmek olacaktır.
Markanızın Görünümünü Oluşturun ve Hikayesini Ana Hatlarıyla Belirtin
Markanızın görünümünü oluşturmak, müşterilerin şirketinizi bir bakışta tanımlamasına nasıl yardımcı olacağınıza karar vermek anlamına gelir. Örneğin, ürünleriniz için ne tür ambalajlar kullanacaksınız? Müşterileriniz e-ticaret mağazanızdan ürün sipariş ettiklerinde paketinizi nasıl tanımlayacak? Web sitenizde gezindiklerinde ve ürün aradıklarında ne görecekler? Marka renkleri, fontlar, görseller, desenler ve en önemlisi logo, marka görünümünü tanımlamak için kullanabileceğiniz araçlar olarak sıralanabilir.
Markanızın hikayesi aslında kuruluşunuzun arkasındaki “neden”dir. Tüm işletmelerin bir amacı olmalıdır (sadece para kazanmanın ötesinde). Neden bir iş kurduğunuzu ve ürünlerinizin insanların hayatlarını nasıl olumlu yönde etkileyebileceğini düşünün.
Sloganınızı Yazın ve Markanızı Her Yere Entegre Edin
Bir slogan, marka oluşturma sürecinin isteğe bağlı bir parçası olsa da, marka erişiminizi ve tanınırlığınızı artırmak istiyorsanız, dikkate almaya değer bir şeydir. Bir slogan, müşterilerinizin şirketinizi ve ne yaptığını anlamasına yardımcı olur. Kullandığınız slogan türü, neyi başarmak istediğinize bağlı olacaktır.
Artık markanızı oluşturduğunuza göre onu paylaşmanız gerekiyor. İşletmelerin markalarını akılda kalıcı kılmak için yaptıkları her şeyi göstermeleri gerekir. Bunu yapmanın en kolay yolu, çalışanlarınız ve yüklenicileriniz için bir stil kılavuzu oluşturarak başlamaktır. Ekibinizdeki herkesin markanızın nasıl görünmesi ve kulağa hoş gelmesi gerektiğini bildiğinden emin olun. Ardından, çeşitli kanallarda markanıza nasıl dikkat çekebileceğinizi düşünün.