E-ticaret siteleri, dijital dünyanın kârını artırmak ve tüm dünyadaki potansiyel müşterilere ulaşmak için her geçen gün pazarlama çalışmalarını artırmaktadır. Google Analytics, iyileştirilmesi gereken alanları bulmak için gereken tüm istatistikleri ve verileri sağladığından, e-ticaret web sitesi performansınızı optimize etmek için harika bir araçtır.
Google Analytics, ziyaretçilerin web sitenize nereden yönlendirildikleri veya sitenizi nasıl buldukları, kaç sayfa ziyaret ettikleri veya sadece kendi açılış sayfalarını ziyaret ettikten sonra geri döndükleri ya da her ziyaretin süresi gibi her türden ayrıntıya ilişkin web sitenizdeki aktiviteler hakkında veri sağlayan ücretsiz bir platformdur.
Ziyaretçilerin coğrafi konumu ve web sitenizde herhangi bir işlem (dönüşüm) gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri hakkında bilgi sağlayan Analytics bir web sitesinin zayıf ve güçlü yanlarını görmesi için oldukça iyi fırsatlar sunar. Birçok işletme adına önemli olan bu kavram şüphesiz e-ticaret siteleri için de hayati bir niteliğe karşılık gelmektedir. Google Analytics aracılığı ile sitenizin SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats ) Analizini yapabilir ve bir yol haritası belirleyebilirsiniz.
E-ticaret İşletmeniz Google Analytics Raporlarından Nasıl Yararlanabilirsiniz?
Google Analytics’in markalara sağladığı en güçlü avantajlardan biri, ziyaretçilerin e-ticaret sitelerini nasıl kullandıklarına dair daha derin bir anlayış kazanma imkanı sunmasıdır. Google Analytics raporları, marka liderlerine e-ticaret başarısını artırmaya ve akıllı pazarlama stratejilerini belirlemeye yardımcı olacak zengin bilgiler sağlayabilir.
Google Analytics’teki gelişmiş e-ticaret özelliği, bir e-ticaret sitesini etkili bir şekilde yönetmek için ihtiyaç duyduğunuz derinlik ve güce sahip çok sayıda rapora kolaylıkla erişmenize imkan sağlar. Bu imkan, e-ticarette kullanabileceğiniz Google Analytics bilgilerinin ana damarı olacaktır. Gelişmiş e-ticaret raporlarına erişmek için Google Analytics gösterge tablonuzdan bu özelliği etkinleştirmeniz gerekir. Ardından pazarlama kanallarınızı aktif tutmak adına birçok işlev için bu paneli değerlendirebilirsiniz.
Google Analytics ile Kitle Hedefleme
Google Analytics, örneğin bir ürün ayrıntıları sayfasını görüntüleyen ancak herhangi bir işlem yapmayan veya alışveriş sepetlerine ürün ekleyen ancak satın alma işlemini tamamlamayan ziyaretçiler gibi web sitenizdeki davranışlarına göre hedef kitleyi gruplandırma olanağı sağlar. (cinsiyet, yaş, ilgi alanları, coğrafi konum, kullanılan cihazlar).
Google Analytics tarafından sağlanan kitle verileriniz, dönüşümleri artırmak için sosyal medya kanalları veya arama motoru reklamları gibi diğer çevrimiçi platformlar aracılığıyla belirli ziyaretçi segmentlerini hedeflemek için faydalıdır.
Google Analytics İle Müşteri Kazanımı
Google Analytics için bir başka avantaj, arama motoru organik sonuçları, ücretli arama sonuçları, sosyal ağlar, doğrudan ziyaretçiler veya diğer web sitelerinden yönlendirmeler ve her kanal ziyaretçisi için davranışlar (dönüşümler) gibi web sitenizin ziyaretçilerinin nereden geldiğiyle ilgili verilerdir.
İyi performans gösteren açılış sayfalarınızdaki tekniklerin benzerlerini kullanarak diğer sayfaları optimize etmek için e-ticaret sitenizdeki en çok trafik alan açılış sayfalarını bilmeniz faydalı olacaktır.
Uzun Vadeli Performans Karşılaştırması
Google Analytics ile sağlanan veriler, e-ticaret sitenizde Google kodunu kullanmaya başladığınız tarihten itibaren, mevcut performans ile herhangi bir dönem arasındaki performans karşılaştırmasında, olumlu veya olumsuz değişiklik yaşayan alanları ve metrikleri belirlemek için birçok seçenek sunar ve tarih karşılaştırması ile birlikte her zaman kullanılabilir. Analytics ile daha iyi ve net performans karşılaştırmaları yapmak için farklı görünümler (tablo görünümü, yüzde görünümü, karşılaştırma görünümü, özet görünüm) kullanabilir ve söz konusu verileri şirket için çalışan diğer yetkililere sunabilirsiniz.
Rakiplerin Analizi
Sağlanan Google Analytics verileri içindeki hedef kitle raporunda bulunan kıyaslama aracı, e-ticaret sitenizi, işletmenize yaklaşık trafik ölçümlerine göre manuel olarak seçilen yerel rakiplerle kıyaslayabilmektedir. Bu durum, işletmenizin seçtiği sektöre dayalı olarak rakiplerinizin analizi için harika bir fırsattır. Farklı kanal performans metrikleri verileri, rakiplerin sonuçlarıyla olumlu ve olumsuz farklılıklarla karşılaştırılır. Web sitenizin performans ayrıntılarına ilişkin net bilgiler sağlamak, rakipleriniz arasındaki konumunuzu tanımlamada faydalı olacaktır.
Sonuç
Mevcut ve önceki kampanyalarınızı performans metrikleri (ziyaretler, hemen çıkma oranı, sayfa görüntülemeleri) ve dönüşüm metrikleri (işlem sayısı, her işlemin ortalama değeri, her bir kaynaktan elde edilen toplam gelir) temelinde değerlendirmek Google Anaytics ile mümkündür. Google Analytics raporları ve araçları, işinizin nasıl performans gösterdiğini ve günlük olarak artış gösteren rekabete ayak uydurabilmeniz için iyileştirilmesi gereken alanları tanımlamada etkin olarak avantaj sağlamaktadır.