Tümü

İhracatta E-Fatura ve E-Arşiv Kullanımı

Faprika
E-Ticaret

İhracat yapma yolunda emin adımlarla ilerliyorsanız ihracatta e – fatura ve e – arşiv kullanımı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu sayede yurt dışından ilk müşterinizi edindiğinizde süreci daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Gelir idaresi başkanlığı tarafından yayınlanan e – fatura ve e arşiv uygulamasına dair en kritik bilgileri siz değerli firma sahipleri için bir araya getirdik.

Yurt Dışı Firmalara Nasıl Fatura Kesebilirim?

Her ülkenin ihracat yapan firmadan talep ettiği fatura mevzuatı birbirinden farklı olabilir. Bu yüzden ilk olarak ihracat yaptığınız ülkenin ithalat mevzuatı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Fatura türleri, ürünlere göre farklılık gösterebilir. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra faturanızı kesin. Avrupa ülkeleri elektronik faturaları kabul ediyor. Sizlerden matbu fatura talep ettikleri durumlarda; e – fatura çıktınızı kaşeli ve damgalı bir şekilde ilgili ülkede yer alan kişilere iletmek zorundasınız.

Hangi Tip Firmalar İhracat Sürecinde E – Fatura ve E Arşiv Kullanmak Zorundadır?

E – Fatura geçişi için GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından belirlenen yıllık bir ciro vardır. Bu ciro her yıl değişmekle birlikte eğer cironuz belirlenen tutardan yüksek ise e – fatura ve e – arşiv sistemine kayıt olmak zorundasınız. Cironun belirlenen tutardan aşağı olduğu durumlarda ise matbu fatura keserek ihracat yapmaya devam edebilirsiniz. İhracatta e – fatura ve e – arşiv kullanımı için 10 Bin TL ve üzeri işlem hacmine sahip olmalısınız. Yaptığınız ihracat bu tutarı geçiyorsa şu adımları takip edebilirsiniz.

  • Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine giriş yapın.
  • Sistemden e-belge portalı bölümüne geçiş yapın.
  • Portal üzerinden e arşiv fatura düzenleme adımlarını gerçekleştirin.
  • İlgili ülkenin yönetmeliklerine bağlı olarak e – faturanızı kesin.

Bu sayede yaptığınız ticaret her iki ülke tarafından da resmi geçerlilik kazanacaktır. İhracatta e – fatura yönetmelikleri birbirinden farklı kapsamlarda ele alınabilir. Bu zamana kadar yalnızca ürün ihracatı konusuna değindik. Hizmet ve diğer ihracat türlerinde kapsam daha farklı bir şekilde işlemektedir.

Hizmet İhracatı Faturaları E – Fatura mı E – Arşiv Fatura Olarak Mı Düzenlenmeli?

1 Ocak 2022 Tarihinden itibaren İhracatta e – fatura ve e – arşiv kullanıma dair yeni düzenlemeler Gelir idaresi Başkanlığı tarafından duyuruldu. Hizmet ihracatı yapanlar için geçerli olan yönetmelikler de bu yasa kapsamında değişti. Hizmet ihracatı yapan firmanız E – Fatura sistemine kayıtlı ise artık faturalarını aynı zamanda E – Arşiv olarak da düzenlenmek zorundadır. Müşteriniz serbest bölge üzerinden faaliyet gösteriyorsa düzenlediğiniz fatura e – ihracat kapsamına dahil değildir. Serbest Bölge için sunduğunuz hizmetlerin faturalarını temel fatura olarak seçmeli, fatura tipini ise ististna olarak kaydederek işleminizi tamamlamalısınız.

E – Fatura Kullanıcısı Olan Firmalar ETGB Sistemine Dahil Edilen Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı İçin Hangi Fatura Tipini Düzenlemelidir?

31 Aralık 2019’da kadar geçerli olan sistem değişikliğe gidiyor. Mükellefler önceden E – Arşiv ya da matbu üzerinden faturalarını düzenleyebiliyordu. 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile geçerli olacak yeni düzenleme ile birlikte ihracat yapan tüm firmalar e – arşiv sistemini kullanmak zorunda. Düzenleyeceğiniz E – Faturaları, mikro ihracat kapsamında yeniden düzenlemeli ardından e – arşiv sistemi faturalarına dahil etmek zorundasınız. İhracat yaparken nakliye bedelini e – fatura üzerinden göstermek için “Insurance Value Amount” kısmına geldikten sonra şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Sigorta İçin Belirlenen Tutarı: Declared For Carriage Value Amount alanına girin.
  • Navlun İçin Ortaya Çıkan Bedeli: Free On Board Value Amount değerini yazın.

Bu sayede navlun ve sigorta bedelinizi fatura üzerinde rahatlıkla gösterebilirsiniz.

İhracatınızı Tax Free bölgelerinde yapıyorsanız  e- fatura’ya geçmek gibi bir zorunluğunuz yoktur. İstisnai durumlar dışında Matbu fatura düzenlemeye devam edebilirsiniz.

İhracat E – Fatura Kesme İşlemi Gümrük Müşavirimi Mi Üretici Firma Mı Yapmalı?

İhracatta e – fatura ve e – arşiv kullanımı hakkında firmanız deneyimli personellere sahipse, bu süreci çalışanlarınızla birlikte çözebilirsiniz. Matbu faturada yaptığınız işlemleri İhracat e – fatura üzerinden de sürdürebilirsiniz.  Aynı zamanda süreç boyunca seçtiğiniz gümrük müşavirinden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Sürece hakim olmayan ve ilk defa ihracat yapacak firmalar için danışmanlık hizmeti oldukça yararlıdır. Gümrük müşavirinizin yetki alanlarını sizler belirleyebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık