Kategori Yönetimi

Kategori Yönetimi başlığı altında Kategori Ekleme, Kategori Silme, Kategori Düzenleme işlemlerini inceleyeceğiz.

KATALOG –> KATEGORİ YÖNETİMİ seçimlerini yapalım.

Kategori, e-ticaret sitenizdeki ürünlerin daha kolay gruplanmasını sağlar. Böylece müşterileriniz en doğru ürün seçeneklerine kolayca erişir. Örneğin Erkek ve Kadın iki ayrı ana kategoridir. Elbette daha sonra bu kategorileri birçok alt kategori takip edecektir:

  • Kadın>> Giyim
  • Kadın>> Giyim>>Elbise
  • Kadın>> Giyim>>Kazak
  • Kadın>>İç Giyim
  • Kadın>>İç Giyim>>Gecelik

Görüldüğü gibi ana kategori kendi içinde pek çok alt kategoriye ayrılmaktadır. Bu da müşterilerinizin hedefledikleri ürünlere kategori seçimi ile kolayca ulaşmasını sağlar.

Bir e-ticaret sitesinde hiçbir kategorilendirme bulunmadığını düşünün. Kendisine abiye kıyafet arayan müşteriniz de aynı havuz içinde olacak; kedisine mama arayan müşteriniz de… Bu durum mutsuz müşterilerin e-ticaret sitenizi öfkeyle terk etmesine yol açacaktır. Bu nedenle ürünler mutlaka kategorilendirilmelidir.

Peki panelimizi kullanarak Kategori ekleme işi nasıl gerçekleştirilir?

KATEGORİ EKLEME

Kategori ekleme ve mevcut kategoriler üzerinde düzenleme yapma işlemlerini tek tek inceleyelim. Panele giriş yaptığınızda mevcut kategorilerin listelendiği bir bölüm ve kategori araması yapmanız için bir arama alanı bulunur.

Mevcut kategorilerin listelenmesi için daha önce kategori eklenmiş olması gerekir. Aksi halde kategoriler listelenmeyecektir. Daha önce bir ekleme yapılmadıysa ve/veya farklı başlıklar kullanılarak yeni bir ekleme yapılacaksa sağ üst köşede yer alan ‘Yeni Ekle’ (

) butonuna tıklanır. Yeni Ekle butonuna tıkladıktan sonra aşağıda yer alan ekran görüntülenir:

Görüldüğü gibi panel oldukça ayrıntılı. Gelin tüm basamakları tek tek inceleyelim.

Öncelikle bu panelde İngilizce veya Türkçe dil seçimi yapabileceğinizi hatırlatalım. Ekstra bir dil tanımlamak istiyorsanız teknik destek ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

Kategori Adı

Kategori adı, sizin ürün gruplandırmada kullanmak istediğiniz kategoriyi ifade eder.  Örneğin Erkek, Kadın, Çocuk, Elbise, Kazak, Spor Giyim gibi ürünlerinizin içeriğini açıklayan ifadeler kategori adı olarak tanımlanabilir.

Kategori Açıklaması

Kategori açıklaması alanına yazılan içerik, kategoriye tıklandığında açılan sayfanın alt bölümünde görüntülenebilir. Örneğin Kadın Kategorisi için bir açıklama ekleyelim:

Kategori açıklaması kısmını doldurmak opsiyoneldir. Ancak Google aramalarda avantaj sağladığı için doldurulması tavsiye edilir. Bu alana kategorinin içeriği ile ilgili kısa bir bilgi ekleyebiliriz. Yazının sola dayalı, ortalı, sağa dayalı şekilde görüntülenebilmesi, italik veya kalın olarak yazılması gibi seçimler için de aşağıda yer alan alanda işlem yapabiliriz.

Word dosyası düzenliyor gibi kolayca bu alanda gerekli düzenlemeleri gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, metni kalın formda ve zemin rengi verilmiş şekilde düzenleyelim.

Bu değişiklik sitede, footer alanının üstünde, şu şekilde görüntülenebilecektir:

Kategori Şablonu

Açıklama alanının ardından Kategori Şablonu ve Görsel seçimi yapalım.

Kategori Şablonu alanında üç farklı seçenek ile karşılaşıyoruz:

Varsayılan Şablon seçimi tıklandığında ilgili ürünler sıralı şekilde sayfanızda çıkacaktır. Özellik değerleri ise görselde paylaştığımız alanda gösterilir.

Sol Menü Şablonu seçeneği tercih edildiğinde, alt kategorileri ve özellik değerleri sayfanın sol tarafında sergilenecektir.

Sağ Menü Şablonu seçildiğinde ise alt kategoriler ve özellik değerleri sayfanın sağ tarafında sergilenir.

Şablon seçimini yaptık, Kaydet ve Devam Et diyerek işleme devam ediyoruz. Bu sayede sistem aynı sayfada kalmamızı sağlayarak değişiklikleri kaydediyor. Sadece Kaydet seçeneğine tıklarsak sistem bizi otomatik olarak Kategori listesinin yer aldığı ana ekrana yönlendiriyor. Bu nedenle işleme devam edecekseniz, değişiklikleri kaydederken Kaydet ve Devam Et (

) seçeneğini tercih etmenizi öneriyoruz.

Kategori Görseli Ekleme

Kategori Görseli ekleme alanından devam edelim. Bu alan, kategorinizle ilgili dikkat çekici kampanyalar, harekete geçirici sloganlar ve gösterişli ürünlerle zenginleştirebileceğiniz bir alandır. Efektli, renkli bannerlar, marka katalog görselleri ve benzeri resim yüklemelerinde bu alanı kullanabilirsiniz.

Kategoriye eklemek istediğiniz görseli Yükle butonuna tıklayarak seçebilirsiniz. Görsel yüklendiğinde Resim alanında görüntülenir. Dilerseniz Sil butonunu kullanarak görseli kaldırabilirsiniz. Eklenen görselin kategori sayfasında nasıl görüntüleneceğini aslında daha önceki görsellerimizde gördük. Şimdi tekrar bakalım:

Kategori görseli, müşterilerinizi harekete geçirici etkiye sahiptir. Özellikle kategori bazlı indirim kampanyalarında kullanılması önerilir.

Kategori Görselini ekledikten sonra düzenleyebileceğimiz bir diğer alan ise Üst Kategori alanı olarak karşımıza çıkar. Bu alanda kategoriyi Ana Kategori olarak tanımlayabileceğimiz gibi mevcut kategorilerden birinin alt kategorisi şeklinde de tanımlayabiliriz.

Kategorinizin bir footer alanında görüntülenmesini isteyebilirsiniz. Bu, müşterilerinizin bazı kategorilere daha kolay ulaşmasını sağlayabilir. Böyle bir düzenleme yapmak isterseniz, ilgili kategoriyi seçtiğiniz bir footer alanına tanımlamanız gerekir.

Footer alanı sitenizin en alt kısmında bulunan KURUMSAL, HESABIM, SÖZLEŞMELER, YARDIM bölümlerini ifade etmektedir.  

Bu bölüm genel olarak Üst Kategorileri sergilemek için kullanıcılarımız tarafından tercih edilen bir özelliktir. Örneğin online butiğinizin öne çıkan kategorisi Abiye ise, kategoriyi footer alanına ekleyerek öne çıkarabilirsiniz.

EK BİLGİ : KURUMSAL, HESABIM, SÖZLEŞMELER, YARDIM başlıklarından birini değiştirerek KATEGORİ olarak yazabilirsiniz. Bu işlemi, KONTROL PANELİ > YAPILANDIRMA > DİL > TÜRKÇE > DİL KAYNAKLARI > KAYNAK DEĞERİYLE ARA > Değiştirmek İstediğiniz Adı yazıp, ARA sekmesine tıklayabilirsiniz. Sayfamızda ilgili yazı geldiğinde DÜZENLE diyerek görünen adı değiştirip GÜNCELLE sekmesine tıklağınızda işlemin başarılı şekilde sonuçlandığını göreceksiniz.

Gelelim kategorinin sıralaması ve kategoride yer alan ürün sayısı ile ilgili düzenlemelere…

Kategorinin sırasını 0 olarak belirlersek, oluşturulan kategori listenin en başında görünür. Tercihinize göre sıralandırabilirsiniz. Platfomda 0 her zaman 1’den büyüktür. İşlemlerinizi yaparken bu önceliğe dikkat etmeniz gerekiyor.

Ürün Sayısı

Ürün Sayısı, kategoriye tıklandığında bir sayfa içerisinde kaç adet ürün sergileneceğini belirlemektedir. Örneğin, Kadın kategorisi için ilgili alana 46 yazdığınızda, 47. ürün için ikinci sayfaya geçiş yapılması gerekecektir.

Kategorinin aktif olması için mutlaka tik işareti koymanız gerekecektir. Ardından Kaydet ve Devam Et butonuna tıkladığınızda Eklenme ve Güncellenme tarihi de sistem tarafından otomatik olarak görülebilir hale gelecektir.

Kategoriyi Aktif Etme

Aktif butonunun yanındaki tiki kaldıraraki kategoriyi pasife alabilirsiniz.

Kategorimiz hazır, ancak son birkaç düzenleme kaldı.

Kategoride SEO Düzenlemeleri

Bu düzenlemelerden en önemlisi hiç şüphesiz SEO olarak karşımıza çıkıyor.  Müşterilerinize organik olarak ulaşmak için SEO alanlarını mutlaka doldurmalısınız.

Erkek kategorisi örneğinden devam edelim. SEO alanında doldurmamız gereken başlıklar aşağıdaki gibidir:

Meta anahtar kelimeler, meta açıklama, sayfa başlığı alanları manuel olarak doldurulmalıdır. URL alanı ise sistem tarafından otomatik olarak eklenir.

Meta Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimenin yer aldığı mantıklı bir cümle kurulması gerekmektedir. Bu alanda içeriği genişletmek ve ürünü öne çıkarmak için ürünün özelliklerinden oluşan kelimeleri aralara virgül koyarak yazabilirsiniz. Ürünün ismini öne çıkarmak için sol üst köşede koddan çekilebilecek ilgili {name} içeriğini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Kadın Giyim kategorisi için hızlı ve sağlıklı sonuç almak adına Google’dan faydalanabiliriz.

Google’a ‘Erkek Giyim’ yazıp arattığımızda sayfanın alt kısmında ilgili aramaları listeler. Bu alan bize meta anahtar kelime için oldukça güçlü bilgiler verir.

O halde SEO alanını, bu bilgilerden de destek alarak şu şekilde düzenleyebiliriz.

Görüldüğü gibi meta anahtar kelime alanına e-ticaret sitemizle ilgili bulduğumuz anahtar kelimelerden ekledik. Üç adet anahtar kelime eklemek yeterlidir. Meta açıklama alanına da benzer şekilde anahtar kelimelerden yararlanarak, açıklayıcı ve dikkat çekici bir metin girdik. Son olarak sayfa başlığı tanımlayarak SEO düzenlemelerini tamamlamış olduk.

Meta Açıklama

155 karakterden oluşan ürünü en iyi ifade edecek bir cümle yazabilir yada ürün özelliklerini aralarına virgül koyarak belirtebilirsiniz.

Sayfa Başlığı

65 karakterden oluşan uygun bir sayfa başlığı belirlenmesi gerekmektedir.

URL alanı ise sistem tarafından otomatik atanır, bu nedenle düzenlenmesine gerek yoktur. Bu bilgiler ışığında düzenleme yaparak devam edelim.

SEO Bilgileri alanını düzenledikten sonra Ürünler alanına geçelim. Bu alanda, kategorinin altında bulunan ürünler listelenir. Ürünleri bu panelden kategoriye ekleyebileceğiniz gibi yeni bir ürün eklerken de kategori tanımlaması yapabilirsiniz.

Kategoriye herhangi bir ürün tanımlanmadıysa bu alan boş görünecektir. Ancak Yeni Ürün Ekle butonuna tıklayarak, mevcut ürünler arasında seçim yapabilir ve kategoriye ürün atayabilirsiniz. Açılan panelden çeşitli arama seçenekleri ile ürün listeleyebilir veya panelin aşağısında yer alan ürün listesinden direkt seçim yapabilirsiniz.

Kaydet seçeneğine tıkladığınızda ürünler ilgili kategoriye tanımlanır. Bu alandan kategori altında bulunan ürünleri görüntüleyebilir, sıralamasını değiştirebilir, vitrin ürünü yapabilir, silebilir veya düzenleme yapabilirsiniz.

İndirimler alanında ise kategoriye tanımlanmış indirimler bulunur. Bu alanı Kampanya Yönetimi alanından düzenleyebilirsiniz. Eğer kategoriye tanımlı bir indirim yoksa bu alan boş olarak görüntülenecektir.

Kategoriyle ilgili tüm düzenlemeleri yaptıktan sonra Kaydet ve Devam Et butonuna tıklayarak değişiklikleri kaydedebilir, ardından Önizleme  yaparak kontrol sağlayabilirsiniz. Düzenleme ile ilgili işlemleriniz tamamlandığında Kaydet butonuna tıklayarak kategori listesine dönerek yeni kategori ekleyebilirsiniz.

KATEGORİ SİLME

Eklenen kategoriyi silmek istediğinizde yapmanız gereken oldukça basit. Yeniden Kategori Yönetimi alanına girerek listelenen kategoriler arasında silmek istediğiniz kategorinin üzerine tıklayın. Ardından açılan pencerenin sağ üst köşesinde yer alan Sil butonuna tıklayarak kategoriyi silin.

KATEGORİYİ PASİFE ALMA

Bazı durumlarda kategoriyi pasife almanız gerekebilir. Bu aşamada yapmanız gereken yine aynı panel üzerinden kategorinin Aktif seçeneğinde bulunan tik işaretini kaldırmak olacaktır. Kaydet butonuna tıkladığınızda kategori pasife alınır.

YENİ ÜRÜN EKLERKEN KATEGORİ BELİRLEME

Daha önceden oluşturulmuş bir kategoriyi Yeni Ürün eklerken de kolayca tanımlayabilirsiniz. Bunun için KATALOG >> ÜRÜN YÖNETİMİ >> YENİ ÜRÜN EKLE seçenekleri tıklıyoruz. Ardından açılan panelin sol tarafında yer alan KATEGORİ/MARKA butonuna tıklıyoruz. Bu alan üzerinden eklediğimiz kategoriye mevcut kategorilerden birini atıyoruz.

Kategori eklerken ana kategori ve ona bağlı alt kategorileri seçersiniz. Ürünü vitrin ürünü olarak belirleyebilir, sıralamasını düzenleyebilirsiniz. Değişiklikleri tamamladıktan sonra Güncelle butonuna tıklamanız gerekir.

Söz konusu ürünü Vitrin Ürünü olarak işaretlediğinizde, eklediğimiz kategoride FIRSAT ÜRÜNLERİ başlığı ile sergilenecektir. Fırsat Ürünleri alanının kategori sayfasında nasıl görüntülendiğini inceleyelim:

EK BİLGİ: Yeni ürün ekliyorsanız stok miktarı tanımlamadığınız takdirde veya kayıtlı olan ürünün stoku tükendiğinde, fırsat alanına eklenen ürün  ‘Tükendi’ ibaresi ile gösterilir.

‘Tükendi’ yazısı, stok eklediğinizde kalkacaktır. Bunun için de ÜRÜN DÜZENLE alanının üst sol sırasında bulunan Stok Ekle/ Çıkar butonuna tıklayarak, ne kadar stok artırımı yapacaksanız o kadar Değişim Miktarı girerek işlemi tamamlayabilirsiniz. (Ürün Stok Yönetimi ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız)

EK BİLGİ : FIRSAT ÜRÜNLERİ başlığını değiştirebilirsiniz.

KONTROL PANELİ > YAPILANDIRMA > DİL > TÜRKÇE > DİL KAYNAKLARI > Kaynak Değeri ile Ara > Ara işlemini yaparak istediğiniz içeriği yazıp GÜNCELLE demeniz yeterli olacaktır.

Tüm düzenlemeleri tamamladık. Bu işlemi diğer ana ve alt kategorilerde de aynı şekilde uygulayabiliriz.  

Kaydet (

) butonuna tıklayarak kategori düzenleme işlemini tamamlamayı ve Önizleme yaparak son kontrolleri gerçekleştirmeyi unutmayın!

Yukarı Çık