Ülkeler Yönetimi

Ülkeler Yönetimi Nedir?

Teslimat ülkelerini belirlediğimiz, ürünlerin satış fiyatlarında ülke bazlı oransal veya tutar olarak artırma yapabildiğimiz, ihracat yaptığımız ülkeleri KDV’den muaf tutabildiğimiz, ülke bazlı alışveriş para birimini değiştirebildiğimiz vb. işlemleri yapabildiğimiz alandır.

Ülkeler Yönetimi’ne Nasıl Erişebilirim?

“Yapılandırma >> Ülkeler” adımlarını izleyerek bu alana erişebilmekteyiz. İsterseniz ilk önce bu paneldeki alanları tanıyalım daha sonra örneklerle bu konuyu pekiştirelim.

Aşağıdaki görselde sadece Türkiye aktif görülmektedir, yani müşteriler teslimat ülkesi olarak farklı bir ülkeyi seçemez.


Ülke Adı: Teslimat ülkesinin adıdır, değiştirilmeniz önerilmez.

Ülke Fiyat Oranları: Ülke bazlı fiyat artışı yapabileceğimiz alandır. Bu ücret artışını istersek sabit bir tutar girerek, istersek de oran olarak belirleyebiliriz.

Yeni Ekle: Listeye yeni bir ülke eklemek istiyorsak bu alandan bu işlemi yapabiliyoruz. Ancak Faprika panelinde zaten tüm ülkeler mevcuttur.

Seçilenler Aktif: Seçtiğimiz ülkeleri farklı bir ekrana yönlendirilmenize gerek kalmadan hızlıca aktif edebilmenizi sağlar.

Seçilenler Pasif: Seçtiğimiz ülkeleri farklı bir ekrana yönlendirilmenize gerek kalmadan hızlıca pasif edebilmenizi sağlar.

Yükle: Excel dosyası ile topluca veya tek olarak ülke yüklemenize olanak sağlar.

Telefon Numaralarında Kullanılabilir: Sitenize üye olunurken iletişim numarası olarak ülke kodunu girilebilmesini sağlar.

İki harfli ISO Kodu: ISO kodu bir ülkenin isminin kısaltılmış halidir. Uzun ülke isimleri bu şekilde daha kolay kullanıma sunulmuştur. Bu kodlar uluslararası nitelik taşır. Veri işleme ve iletişimde sıkça kullanılır, değiştirmeniz önerilmez.

Üç Harfli ISO Kodu: Aynı şekilde ISO kodunun 3 haneli olanıdır.

Sıra: Ekranda listelenme sırasını belirleyebileceğiniz alandır. En üstte olmasını istediğiniz ülkenin sıra numarasını en düşük olarak belirlemeniz yeterlidir.

Aktif: Farklı bir ekrana yönlendirilmenize gerek kalmadan bu alandan hangi ülkelerin aktif olup olmadığını hızlıca görebilirsiniz.

Ülke Bazlı Oran Belirleme Nasıl Yapılır?

Diyelim ki Türkiye haricinde Avusturya ve Beyaz Rusya’dan sipariş verilebilsin ve Avusturya’dan alınan ürünlerin satış fiyatlarını %10 artıralım. İlk önce çalışmak istediğimiz ülkeleri seçelim ve sağ üst tarafta bulunan “Seçilenler Aktif” butonuna tıklayalım.

Bu işlemi yaptıktan sonra Teslimat Ülkesi kısmında Austria ve Belarus yazısı yer alacaktır.


Daha sonra “Ülke Fiyat Oranları” ekranına giriş yapalım ve burada istediğimiz artış miktarını girelim.

Uyarı: Ülkelere girilen tutarlar ve oranlar, seçilen teslimat ülkesine göre ürün fiyatlarına yansıtılır. Her ikisinin dolu olması durumunda önce tutar eklenir sonrasında girilen oran uygulanır.

İhracat Yaptığım Ülkeleri KDV’den Nasıl Muaf Tutarım?

Şimdi bu ülkeleri KDV’den muaf tutabilmek için sırasıyla içerisine girip bu alandan “KDV Muafiyeti” butonunu aktifleştirelim.

Uyarı: Bu ayarın çalışabilmesi için “Yapılandırma >> Ayarlar >> Vergi Ayarları” ekranına giriş yapıp “KDV muafiyetini kullanıcı grubu ve ülke için kontrol et” seçeneğini aktif hale getirmemiz gerekmektedir.

Ülke Bazlı Para Birimi Nasıl Değiştirebilirim?

Aynı örnekten devam edelim ve teslimat ülkesi Avusturya seçildiği zaman alışveriş para biriminin Dolar olarak değişmesini sağlayalım. Austria ülkesine giriş yapalım daha sonra bu ekranda “Varsayılan Para Birimi” alanından Dolar’ı seçip kaydedelim.

Bu işlemi yaptıktan sonra teslimat ülkesi Avusturya seçildiği zaman sitemizdeki para birimi Dolar olarak değişecektir.

Yukarı Çık