3D Secure Nedir? Ne İşe Yarar ?

Faprika
E-Ticaret

Her geçen gün internet üzerinden yapılan alışverişlerin sayısı artıyor. E-ticaret ve e-ihracatın yaygınlaşması aynı zamanda bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunların en önemlisi ise güvenli ödeme sorunu. Kullanıcıların güvenli ödeme yöntemi sunmayan bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapma ihtimali oldukça düşük. Bu nedenle e-ticaret siteleri 3D secure gibi güvenli ödeme yöntemlerini ödeme sistemlerine entegre ediyor. Peki 3D secure nedir ve müşterilerin güvenli ödeme yapmasını nasıl sağlayabilir? Bu yazımızda bu kavrama göz atarak güvenli ödemenin getirdiği avantajları ele alacağız.

3D Secure Nedir?

En basit haliyle 3D secure bir tür ödeme güvenlik yöntemdir. Bu yöntemde bankalar ve iş yerleri birlikte çalışarak müşterilerin ödeme süreçlerini güvenli bir şekilde tamamlamasına izin verir. Online ödeme yapacak müşteriler, ödeme bilgilerinin girilmesinden sonra bir ekrana yönlendirilir.

3D secure ekranı olarak adlandırılan bu alanda 3D secure şifresi girilerek ödemenin tamamlanması gerekir. Böylelikle bir işletmeden ve e-ticaret sitesinden alışveriş yapan müşteriler ödemelerini güvenli bir şekilde tamamlayabilir. Bu sistem aynı zamanda işletmelerin ve e-ticaret firmalarının da güvenli ve hızlı bir şekilde ödeme almasına izin verir.

3D Secure Şifresi Nasıl Alınır?

3D secure altyapısı olan e-ticaret siteleri, ödeme aşamasında müşterileri güvenli ödeme sayfasına yönlendirir. Bu aşamada kullanılan banka tarafından alışveriş yapan kişiye özel bir şifre gönderilir. 3D secure şifresi, kişinin bankaya sağladığı cep telefonu numarasında gönderilir. Şifre SMS olarak gönderilebileceği gibi bazı bankalar tarafından bankanın mobil uygulamasına bildirim olarak da gönderilebilir. Şifrenin bankanın mobil şubesine gönderilmesi durumunda mobil şube bir bildirim yansıtır veya direk onay işlemi yaptırabilir.

3D Secure Nasıl Kullanılır?

Daha sonra aşamada ise cep telefonuna gelen şifre 3D secure ödeme ekranı ile girilir. Ekranda bulunan süre bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Nadir durumlarda da olsa şifre belirtilen sürede gelmeyebilir. Bu durumda şifreyi tekrar istemek mümkün olur. Tekrar gönderilen şifre ilgili ekrana girilerek işlem tamamlanabilir.

İlk gönderilen şifre bankalara bağlı olarak farklı geçerlilik süresine sahip olur. Şifrenin 3 kere yanlış girilmesi durumunda ise ödeme işlemi onaylanmaz. Gönderilen şifre birçok bankada 5 dakika boyunca geçerliliğini korur. 5 dakikadan daha uzun süre işlem yapılmazsa gönderilen şifre artık geçerli olmayacaktır.

Visa kartlar için “Verified by Visa” ibaresi yer alırken MasterCard kartlar için “SecureCode” ibaresi bulunur. Her iki kart sağlayıcısında da 3D secure sistemi aynı şekilde işler. Gönderilen şifre sadece bir kullanımlıktır. Bu nedenle her alışverişte farklı bir 3D secure şifresi gerekli olur. Bu da sistemin güvenliğini arttırarak müşterilerin herhangi bir sorunla karşılaşmadan online alışveriş yapmasına izin verir.

3D Secure Kullanmanın Avantajları

3D secure kullanan iş yerleri, kullanıcıların gözünde daha güvenli bir şirket imajı kazanır. Buna ek olarak güvenli ödeme yöntemi diğer birçok avantajı da beraberinde getirir. Entegrasyonu oldukça kolay olan bu sistem, işletmelerin daha fazla müşteri kazanmasına da yardımcı olmaktadır.

Güvenli Ödeme

Müşteriler açısından 3D secure ile ödeme, güvenlik açısından önemli bir rol oynuyor. Bu doğrulama sayesinde müşteriler kendi kartlarından habersiz yapılan harcamaları takip edebiliyor. Bu altyapıya sahip e-ticaret sitelerinde yapılan alışverişlerde gönderilen kodun girilmesi zorunlu. Kartın çalınması durumunda kart sahipleri herhangi bir alışveriş yapılması durumunda haberdar olabiliyor.

İpucu: Faprika e-ticaret yazılımlarının tümünde 3D secure güvenli ödeme seçeneği mevcuttur.

Hızlı Ödeme

3D secure ile yapılan ödemeler hızlı bir şekilde doğrulanır. Banka tarafından işlenen ödeme, birkaç saniye içinde tamamlanarak satın alma işlemi gerçekleştirilir. Bu sistem kullanıldığında ek bir kimlik doğrulaması yapmaya gerek olmaz. Bu da ödeme işleminin doğrulanması için gerekli adım sayısını azaltarak ödemelerin daha hızlı işlenmesine imkan tanır.

3D Secure ile Kart Sahibini Doğrulama

E-ticaret siteleri açısından faydası ise kart sahibini doğrulama olarak sayılabilir. Böylece sahte alışverişlerin ve karşılıksız ödemelerin önüne geçmek mümkün oluyor. Ayrıca 3D secure sayesinde ters ibraz ve kartın kötüye kullanılması gibi durumların önüne geçiliyor.

3D Secure Altyapısı Nasıl Kurulu?

3D secure altyapısı için e-ticaret sitelerinin bankalarla iş birliği yapması gerekiyor. Bu nedenle altyapının kurulması için ilk olarak bankaya başvuruda bulunmak gerekli. Ayrıca e-ticaret sitelerinin ve işletmelerin sanal POS kullanması da gerekiyor. Sanal POS’a sahip işletmeler bankaya başvuruda bulunarak bu sistemi aktifleştirebilirler.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık