B2B, B2C ve C2C Nedir Aralarındaki Farklar Nelerdir

Faprika
E-Ticaret

E-Ticaret sektörünün canlanması iş dünyasına ait birçok terimi günlük hayatta duymamıza neden oldu. B2B, B2C ve C2C de bunlardan yalnızca birkaçı.  Peki ne anlama geliyorlar?

B2B Nedir?

İngilizce “business to business” kalıbının kısaltması olan B2B, Türkçe’ye çevrildiğinde “şirketten şirkete” anlamına gelir. En kısa şekilde bir firmadan bir firmaya yapılan E-Ticaret iş modeli olarak tanımlanabilir. Ülkemizdeki birçok işletme bu iş modeliyle çalışır. Firmalar birbirlerine sundukları kaliteli hizmetler aracılığıyla hem kendilerini hem de hizmet verdikleri firmayı iyileştirirler.

B2B ile firmaların 7/24 online ortamda birbirlerine ulaşmaları sağlanır. Mesai bitimi, bayram tatili, haftasonu gibi faktörlerden etkilenmeden istenilen saatlerde ticaret devam edebilir.

B2B İş Modeli Örnekleri Nelerdir?

Endüstride üretimi yapılan çok sayıda parçadan oluşan cihazlar B2B iş modeliyle üretilir. Cihazın üretilmesi için gereken yüzlerce parça başka firmalardan alınır. Tüm süreç bittiğinde yüzlerce markanın ürününe sahip X marka bir cihaz ortaya çıkar. Örneğin üretimde kullanacağınız hammaddeyi başka bir firmadan tedarik edebilirsiniz. Bu iş modeliyle eksik kaldığınızı düşündüğünüz noktalarda başka bir firmadan hizmet alabilirsiniz. E-Ticaret firmalarının telefonlara yetişemedikleri için sanal sekreter kiralaması buna örnek verilebilir. Çok sayıda ürüne sahipseniz toptan satış yapabilirsiniz. Perakende satış yapan mağazaların toptan ürün alması B2B iş modeline iyi bir örnektir.

Örneklerde de görüldüğü üzere B2B iş modeli pek çok sektörde etkili çözümler sunar. İşletme faaliyetlerinin devam edebilmesi için modeldeki her firma birbirine muhtaçtır. İşini iyi yapan firmalar, hizmeti alan firmanın da kalkınmasına yardımcı olur.

B2C İş Modeli Nedir?

İngilizce “business to consumer “ifadesi dilimize “firmadan tüketiciye” olarak çevrilir. Bu iş modelinde ürün ya da hizmet satan bir firma tüketiciyle direkt ticari bir ilişki kurar. Fiziki mağazada satış yapmaya göre pek çok avantajı vardır. Komisyon usulü ile para kazanmayı sağlar.

B2B ve B2C iş modelleri karşılaştırıldığında, B2B’de müşterilerin tekrar ürün satın alma oranlarının yüksek olduğu görülmüştür. B2B’de ürünleri teslim etme ve ödeme konusunda esneklik yapılabilir. Ancak B2C’de satış öncesinde belirlenen şartlara uyulması gerekir.

B2C İş Modeli Örnekleri Nelerdir?

Her geçen gün daha da büyüyen E-Ticaret sektörü bu iş modeline iyi bir örnektir. Firmalar sanal mağazalarına koydukları ürünleri müşterilerle buluşturur. Bu sayede arada herhangi bir aracı olmadan ürünleri satmak mümkün olur. B2C iş modeline verilebilecek diğer bir diğer örnek pazar yerleridir. Farklı pazar yerlerinde mağaza açarak ürün satılır. Site açma ve geliştirme gibi maliyetler olmadığından tercih edilir. Ancak müşterilerinize faturayı sizin kesmeniz gerekir.

C2C İş Modeli Nedir?

Bu iş modelinin İngilizce açılımı “consumer to consumer” demektir. Ülkemizde “tüketiciden tüketiciye” anlamına gelir. Günümüzde yoğun olarak yapılmaktadır. Tüketicilerin online mağazalarda birbirlerinden alışveriş yaptıkları modeldir. Burada alıcı da satıcı da tüketiciler arasından oluşmuştur. Ürün satarak gelir elde etmek isteyen tüketici pazar yerlerinden birinde mağaza açar. Başka mağazalardan beğendiği ürünleri alır ve GET sistemiyle kendi mağazasına koyar. Alım ve satım işlemlerinde SEO çalışması ve benzeri işlemler yapması gerekmez. Site zaten bilinir olduğundan ürünleriniz kısa sürede ilgi görecektir. Diğer yöntemlere göre daha az gelir elde edilse de online platformlardan kazanç sağlamak için iyi bir yoldur.

C2C İş Modeliyle Neler Yapılabilir?

Bu iş modeliyle bir şeyler satmak isterseniz ikinci el eşya satabilirsiniz. Bunun için sermayeye ihtiyacınız yoktur. Araba ya da ev satışları bu modele örnek verilebilir. E-bay, gitti gidiyor, dolap, gardrops ve son dönemlerde ikinci el satışa izin veren Trendyol gibi siteler kullanılabilir. Siz ürünleri fotoğraflarsınız ve gerekli bilgileri girersiniz. Site yetkilileri uygun görürse yayına alır. Satış sonrası fatura kesimi gibi işlemlerle uğraşmanıza gerek kalmaz.

B2C ve C2C E-Ticaret Arasındaki Farklar

C2C iş modeli üretimini yapmadığınız, tedarik etmediğiniz ürünleri satmanızı sağlar. B2C modelinde ise kendi ürettiğiniz ya da tedarik ettiğiniz ürünleri satabilirsiniz. İki iş modelinin uygulanması sırasında yazılımsal farklar vardır. Bu durum maliyete de etki eder. C2C için çok daha fazla emek ve zaman gereklidir. B2C’de ise daha sade ve belirli konulara odaklanan platformlar oluşturulabilir. Yazılım alacağınız zaman fikrinizin hangi iş modeline uyduğunu belirlemelisiniz. Bu sayede daha az maliyetle iyi bir siteye sahip olabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık