Tümü

B2B Nedir, Ne İşe Yarar?

Faprika
E-Ticaret

Ticaret sektöründe yeni girecek olan kimselerin B2B sistemini bilmesi gereklidir. B2B sistemi İngilizcede Business to Business sistemi olarak açıklanır. Bu sistem Türkçede şirketten şirkete ticaret olarak ifade edilir. Şirketler, kendi aralarında ticari faaliyetlerini bu sistem kapsamı altında yürütüyor. Burada amaç, şirketlerin arz ettikleri hizmetleri iyileştirmektir. İki farklı markanın bir arada kullanıldığı bu sistemdeki ticaret ilişkisi B2B ticaret olarak adlandırılır. İşletmelerin, farklı bir işletme veya işletmelerden hizmet veya ürün ihtiyacı duyduğunda tercih ettiği B2B ticareti, e ticarette en çok kullanılan ticaret modelleri arasındadır.

B2B Yazılımlarının Avantajları Nelerdir?

B2B ticaretinin küresel çapta yapılabilmesi için sunulan yazılımlar vardır. B2B yazılımları alıcı ve satıcıların mümkün olan en hızlı şekilde iletişime geçmelerine olanak sağlar. Bu sayede firmalar hızlı bir şekilde ürün tedarikini gerçekleştirebilir ve fiyatları analiz edebilir. B2B yazılımı, ticaret için oldukça önemli bir kavramdır. B2B sayesinde işletmeler, tercih ettikleri ürün ve hizmetlerin birim maliyetlerini düşürebilirler. Girişimcilerin zaman tasarrufu sağlamasına da olanak sağlayan B2B yazılımları, dünyanın her yerinden işletmelerin alışveriş yapabilmesine olanak sağlar. 7 gün 24 saat boyunca ulaşabileceğiniz B2B sistemi, işletmeler için oldukça önemli bir unsurdur.

Şirketler Birbirinin Değerini Artırıyor

Şirketlerin kendi aralarında satış ve pazarlama uygulamaları gerçekleştirmesini ifade eden B2B, şirketlerin birbirine sunduğu hizmetleri iyileştirmesine olanak sağlar. Toptancı-perakende iş modeli, operasyonel sebeplerle kurulan iş birlikleri ve ham madde ticaretinin ortaya çıkardığı bu iletişim süreci, şirketlerin üretim faaliyetlerinde süreklilik kazanmalarına olanak sağlar. Şirketlerin hem zamandan hem de insan kaynağından tasarruf etmesine olanak sağlayan bu süreç, iş birliklerinin kurularak kazan kazan sisteminin devreye alınmasını sağlar.  B2B ticaretine örnek olarak e-ticaret sitesi üzerinden bayilerine ürün satışı gerçekleştiren bir marka verilebilir. Üretici firma, online platform üzerinden kendisi gibi satıcı olan bayilerine ürün satışı gerçekleştirebilir. Satıcıdan satıcıya gerçekleştirilen bu işlemler, teknolojinin getirileri sayesinde çok daha kolay ve zahmetsiz bir şekilde tamamlanır.

B2B Türleri Nelerdir?

B2B türleri; ürün tabanlı, servis tabanlı ve yazılım tabanlı olmak üzere temelde üçe ayrılır. Ürün tabanlı B2B sisteminde fiziki bir ürün ticareti söz konusudur. Servis tabanlı B2B sistemlerinde fiziki ürünlerin yerini hizmet alır. Söz konusu firma için çözümlerin üretildiği servis tabanlı B2B sistemlerine örnek olarak finansal çözüm arz eden markalar verilebilir. Yazılım tabanlı olarak sunulan B2B sisteminde ise çözümler, yazılım odaklı olarak sunulur. Firmaların ihtiyaçlarına en uygun olan çözümlerin yazılım vasıtasıyla sunulduğu yazılım tabanlı B2B sistemlerine analitik çözümler sunan firmalar, pazarlama otomasyon yazılımları ve müşteri ilişkileri yazılımı örnek olarak gösterilebilir.

E-ticaretin B2B Üzerindeki Önemi

Teknolojinin gelişimi ile paralel olarak B2B ilişkisi e-ticaret üzerinden de önemli bir ivme kazanmıştır. Yukarıda belirtilen üç farklı B2B ticareti, e-ticaret üzerinden de sürdürülebilir. Geleneksel ticaret yöntemlerinden farklı olarak satışların çevrim içi platformlar aracılığı ile geliştirildiği e-B2B sistemlerinde müşteri tabanını büyütmek için internet kullanılır. İnternet üzerindeki varlıklarını güçlendiren firmalar, bu sayede zaman kaybetmeden veya efor sarf etmeden satış işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Sadece halihazırdaki müşteriler için değil, potansiyel müşteriler için de çalışmaların yapılabildiği internet ortamında işletmeler, hem yeni hedef kitlelere ulaşma fırsatı buluyor hem de marka bilinirliğini artırıyor.

Dünya Genelindeki Müşterilere Ulaşın

Dünya genelindeki müşterilere ulaşmanıza olanak online B2B sistemleri, e-ticarette önemli bir yere sahiptir. Online pazaryerleri ile de doğrudan bağlantılı olan bu B2B sisteminde firmalar, hem kendi e-ticaret sitelerinde hem de online pazaryerlerinde satış yapabiliyor. Toptan alıcı kitlesi bulunan çevrim içi pazaryerlerinde mağaza açan firmalar, bu sayede hazır bir alıcı kitlesi bulunan e-pazaryerlerinde yine satıcıya satış yapabiliyor. İşletmelerin ticaretini geliştirmeleri için oldukça avantajlı olan e-ticaret sitesi ve çevrim içi pazaryerleri, toptan satış veya alış için ihtiyaç duyulan zamandan ve efordan büyük ölçüde tasarruf edilmesini sağlıyor. Amazon gibi büyük ölçekli platformlarda bulunan perakendeci firmalara da satış yapabileceğiniz bu sistemde kolay bir şekilde hizmet verebilirsiniz. Hedef kitlenizi belirleyip doğru iletişim kanallarından onlara ulaşarak siz de online B2B sistemindeki kazananlar arasında olabilirsiniz. Dijital pazarlama çalışmaları yaparak, kullanıcı deneyimini geliştirerek ve kaliteli ürün fotoğrafı kullanarak satışlarınızın artmasını da sağlayabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık