Tümü

Call to Action Butonlarının E-Ticarette Kullanımı ve Önemi

Faprika
E-Ticaret

E-ticaret sitelerinde UX (User Experience) ve UI (User Interface) kavramlarının önemi son derece büyüktür. Sitenizi tasarladınız ve her şey göze hoş geliyor, ancak satın alma oranlarının düşük olduğunu düşünüyorsunuz. Burada eylem çağrısı butonlarının getirisinden faydalanabilirsiniz.

Aleni bir harekete geçirici düğme olmadığı için ziyaretçileriniz mağazanızda gezinmekte zorlanıyor olabilir.  Belki de sadece nereye tıklayacaklarını bilmiyorlardır. Harekete geçirici mesajınız, ziyaretçilere ne yapacaklarını, nereye tıklamaları gerektiğini ve ne satın alacaklarını söyler. Ödemenize giden yolu aydınlatan ve bir ziyaretçiyi olabildiğince hızlı bir şekilde müşteriye dönüştüren şey budur.

Call to Action Nedir?

Eylem çağrısının en belirgin örneği, vitrininizde bulunan “Şimdi Satın Al” düğmesi veya “Şimdi Alışveriş Yap” düğmesidir. Hangi düğmenin, ifadenin, stilin veya boyutun en iyi sonucu verdiğine dair kesin bir cevap yoktur, bu nedenle vitrininizi her zaman test etmek ve optimize etmek önemlidir. Söz konusu durum büyük oranda ziyaretçi kitlenizin ve sitenizin tarzı ile alakalıdır. Örneğin çocuklara hitap eden bir sitede çok daha renkli butonlara yer verilebilirken buradan doğabilecek bir karmaşıklık yetişkinlerin ilgisini çekmeyebilir.

Bu, e ticaret sitenize bağlı olarak yıllarca test edilebilecek, optimize edilebilecek ve değiştirilebilecek bir şey olsa da, etkili bir eylem çağrısı oluşturmak için hangi tekniklerin kullanılması gerektiğine dair temel bir anlayışa sahip olmak iyidir.

Eylem Çağrısı Neden Önemlidir?

Harekete geçirici mesaj, bir web sayfasında, kullanıcının daha sonra ne yapacağını bilmesini sağlayan bir işaret direği görevi gören önemli bir unsurdur. Net bir CTA (call to action) olmadan, kullanıcı bir ürünü satın almak veya bir bültene kaydolmak için atması gereken sonraki adımları bilemeyebilir ve büyük olasılıkla bu görevleri tamamlamadan siteden ayrılır. Harekete geçirici mesaj, potansiyel müşteriler için bir sonraki adımın ne olduğunu netleştirir.

Kullanıcının gerçekleştirmesi istenen birden çok eylem varsa, bir sayfada birden çok harekete geçirici mesaj da olabilir. Örneğin, bir okuyucu bir blog makalesine ulaşırsa ve gönderinin altında net bir harekete geçirici mesaj yoksa, okuyucunun başka herhangi bir görevi tamamlamadan siteden ayrılması muhtemeldir. Ancak, gönderinin altında onlardan daha fazla makale okumalarını veya bir e-posta bültenine kaydolmalarını isteyen bir CTA varsa, bu onları siteyle etkileşime devam etmeye teşvik edebilir.

Aciliyet, Dönüşüm Oranlarını Artırır

Alışveriş yapanlar bir fırsatın sınırlı olduğunu hissettiklerinde, satın almaya daha meyilli olabilirler. Perakende mağaza ekranlarında her zaman görürsünüz. Genellikle, bir hafta boyunca devam eden sezon sonu satışları bulunur. Aynısı e-ticaret mağazanıza da uygulanabilir.

Örneğin, vitrininizin bir yerinde bir stok düzeyi eklediyseniz veya “Şimdi satın alın – yalnızca gece yarısına kadar indirimde” yazan bir ifade varsa, o zaman aciliyet duygusu geliştiriyorsunuz demektir. Uzmanlar, aciliyet duygusu yaratmanın %332 oranında satışlara olumlu etkide bulunduğunu ifade etmektedir.

Farklı renkleri test edin

En iyi dönüşümü sağlayan kesin bir renk olmasa da, ziyaretçileriniz ve markanız ile uyumlu olan bir renk kullandığınızdan emin olmak önemlidir. İşte CTA’nız (call to action) için hangi rengi kullanacağınızı belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç ipucu:

  • Nereye tıklanacağını netleştirmek için CTA’nızın etrafında beyaz boşluk kullanın
  • Arka plana nispeten göze çarptığından emin olun
  • Renkler ve animasyonlarla çok süslü hale getirmeyin

Basit Düğmeleri Kullanın Ve Kopyalayın

Shopify temalarının çoğu bu özelliği zaten içeriyor olsa da, CTA’nızın yalnızca metin olarak değil bir düğme olarak göründüğünden emin olmak gerekir. Küçük bir kenarlıkla çevrili olsa bile, sadece bir metin bağlantısına sahip olmaktan daha iyidir. Butonların ziyaretçileri ödeme işlemine yönlendirmek için iyi çalıştığını gösteren birçok veri ve çalışma var.

Eylem çağrısı eklerken düğmenin içindeki metni de kısa ve ilgi çekici tuttuğunuzdan emin olun. Basit ve sade olan “şimdi satın al”, “sepete ekle”, “satın al” mesajları genellikle işe yarayacaktır.

Öne Çıkan Görseller Önemlidir

Öne çıkan görseller bir ürünü veya koleksiyonu vurgulamak için kullanılabilir. Başka bir deyişle, büyük bir harekete geçirici mesaj olarak kullanılabilirler. Notre Dame Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, beş görselden ilkinin, dönüşümlü slayt gösterileri olan mağazalardaki tüm tıklamaların %84’ünü aldığını gösteriyor. Ziyaretçilerin daha hızlı ödeme yapmasını sağlamak için öne çıkan resminizin bir ürüne veya koleksiyona bağlantı sağladığından emin olun.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık