Dünyadan ve Ülkemizden En Popüler Pazaryeri Örnekleri

Faprika
E-Ticaret

Ülkemizde ve dünyada internet üzerinden satış yapmak isteyen çok sayıda satıcı market place yani pazar yeri alanlarını kullanır. Pazaryeri birden fazla satıcıyı aynı çatı altında toplayarak müşterilerle buluşturan platforma verilen addır. Geleneksel yöntemlerle Pazar yerlerinden yapılan alışverişin online versiyonudur da denebilir. Satıcılar, istedikleri Pazar yerinde sanal mağaza kurarak ürünlerini ve bunlarla ilgili detayları ekler. Alıcılar da istedikleri ürünü pazaryerinin güvencesiyle satın alır. Birkaç tıkla ürün alabilmeyi sağlar. Tüm dünyada etkili olan virüsten sonra online alışverişe olan rağbet arttığından Pazar yerleri de yükselişe geçmiştir.

Amazon.com

Dünyadaki ilk alışveriş sitesi olan Amazon, 1994 yılında kuruldu. İlk başlarda sadece kitap satışı yapılan sitede günümüzde neredeyse aranan her şeyi bulmak mümkün. Elektronik eşyalardan ev tekstiline, oyunlardan mobilyaya kadar pek çok farklı kategoride satış yapan Amazon, dünyanın çok sayıda yerine teslimat yapıyor. Amazon’da satış yapmanın birçok avantajı vardır. Dünyanın en başarılı pazaryeri olduğundan ürünlerinizi çok sayıda kişi görür. Müşterilere güvenli ödeme yöntemleri ve kaliteli kargo hizmeti sunulduğundan müşteri memnuniyeti sağlamak kolaydır. 2017 yılında dünya genelinde 5 milyar ürün gönderen firma satışlarının yarısından fazlasını 3.parti satıcılar yapmıştır. Oranlara bakıldığında Amazon’da mağaza açmak yerinde bir hamle olacaktır.

E-Bay

Amazon’dan bir yıl sonra Amerika’da kurulan eBay dünyadaki en başarılı pazaryeri örneklerinden biridir. Açık arttırma usulü satış yapılan site, 190’a yakın ülkede faaliyet göstermektedir. eBay farklı çalışma stiliyle pazardaki diğer mağazalara öncülük etmiştir. Site satıcı ile müşteri arasında köprü görevi görür. Satılacak ürünler için ilk önce listeleme ücreti alır. Daha sonra ürünün satış fiyatı üzerinden de belirli bir oranda kesinti yapar. Ürünü alan kişi satış fiyatını ve kargo ücretini ödemelidir. Bunun için güvenli ödeme yöntemlerinden birini kullanabilir.

Alibaba.com

1999 yılında Çin’de kurulan Alibaba, en başarılı pazaryeri alanlarından biridir. 45 milyona yakın kullanıcısı olan sitenin 600 bin civarında ücretli kullanıcısı vardır. Alibaba’nın Çin’de 90, dünyada ise 19 farklı ülkede ofisi vardır. Diğer pazaryerleriyle kıyaslandığında müşteriler ve firmalar arasında köprü görevi görmek yerine B2B E-ticaret modeliyle satış yaptığı görülür. Şirketten şirkete olarak bilinen bu satış modelinde şirketler pazarlama ya da satışları kendi aralarında gerçekleştirir.

GittiGidiyor

Türkiye’deki en başarılı pazaryerlerinden biri olan GittiGidiyor, 2001 yılında faaliyete geçti. Aylık 50 milyon kadar ziyaretçi sayısına sahip sitede mağaza açmadan ya da açarak satış yapılabiliyor. Mağaza açmayan bir kullanıcıya 10 adet ürün satma sınırı koyulurken, mağaza açanlar binlerce ürün satabiliyor. Mağaza açmak için 69 TL ile 1399 TL arasında bir rakam ödemeniz gerekiyor. Alıcılar ürün için ve kargo için ücret ödüyor. Belirli bir değerin üzerinde alışveriş yapanlara ise kargo hizmeti ücretsiz veriliyor.

Hepsiburada

Ülkemizdeki en popüler pazaryerinden biri olan Hepsiburada, diğer pazaryerlerinden kendisi de ürün satmasıyla ayrılıyor. Firmanın farklı kategorilerde kendi ürünleri bulunuyor. Alıcıların aradıkları ürünler için ilk başta Hepsiburada’nın kendi ürünü çıkarken daha sonra diğer mağazalara yer veriliyor. Sitede satış yapabilmeniz için illa mağaza açmanıza gerek yok. Bunun yerine eklediğiniz her bir ürün için komisyon ücretine ek olarak 0,5 TL’lik bir ücret alınıyor. Sitenin komisyon ücretlerinin diğer mağazalara oranla daha yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. %6 ila %30 arasında komisyon alınıyor. Ayrıca sevgililer günü ya da anneler günü gibi zamanlarda yaptığı reklamlar için ekstra ücretler de talep edebiliyor.

N11

Ayda 80 milyona yakın ziyaretçi sayısıyla oldukça popüler olan N11, satıcı ve alıcılar için üyelik oluşturmaya imkan veriyor. Bünyesinde sadece ticari ünvana sahip kurumların mağaza açabilmesi imkan vermesi en güzel özelliklerinden. Bu sadece ürünleri düzgün yerlerden alma imkanı sağlıyor. Mağaza açmak için ise üyelik formunu doldurduktan sonra gerekli evrakları sisteme yüklemek yeterli. Site mağaza açmak için ücret talep etmiyor.  

Trendyol

Trendyol ülkemizdeki site trafiği en yüksek pazaryerlerinden biri. Sitede mağaza açmak için şirket ticaret ünvanı, şirket türü, vergi kimlik numarası, ticari sicil numarası, satış yapılacak kategori gibi bilgilere ihtiyaç vardır. Komisyon oranları satıcının hangi kategoride satış yapacağına göre belirlenir.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık