Tümü

E-Haciz Nedir

Faprika
E-Ticaret

Ticaret hayatınızda sizlere kabusu yaşatacak olan E-hacizin ne anlama geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. O zaman bu içeriğimiz tam size göre..

Elektronik haciz işlemi Amme Alacaklarının Tahsil Usulü 55. Maddesinin. 6183. sayılı hükmünce uygulanır. Tüm hesaplarınız devlet tarafından bloke edilir.

6183 sayılı kanunun ilgili maddesine göre ödeme vakti gelmiş borçların, borç sahibi tarafından ödenmesi ya da mal bildiriminde bulunması şartı koşulur. Alacaklı ödeme bildirimi gönderirse ve ödeme tahsil edilemezse ödeme emri kesinleşir, icra takibi başlar. Takibin ardından belirlenen günde tüm hesaplarınız bloke edilebilir.

Hesaba uygulanan blokeler bazı durumlarda yalnızca kişinin banka hesapları ile sınırlı kalmaz. Blokeler taşıt ve gayrimenkul gibi değerleri de kapsayabilir. Bu kanunun geçerliği 5904 sayılı kanuna yapılan 6183 sayılı kanunun değişikliği ile birlikte hukuki altyapı geçerliliği kazanmıştır. Kamu idaresindeki posta giderlerini hafifletmek adına düzenlenen kanunla birlikte E – Haciz işlemi hayatımıza girmiş; kamu posta giderlerinden tasarruf sağlanmıştır.

E – Haciz İşlemi Kimlere Uygulanabilir?

E – Haciz işlemi alacaklı ve borçlu arasında gerçekleşir. Yoğunlukla devlet kurumlarına olan borçların ödenmemesi durumunda gerçekleşir. Devlet kurumları gerekli gördüğü durumlarda hesaplarınız için e – haciz işlemini yürürlüğe sokabilir. Uygulamanın en çok yürürlüğe girdiği sebepler ise şu şekildedir:

  • KYK Kredi Borçları
  • RTÜK tarafından verilen idari para cezaları
  • Ödenmemiş Sigorta Primleri
  • Trafik Cezaları
  • Mahkemece alınan kararlar sebebiyle verilen cezalar
  • Karayollarında gerçekleşen usulsüz geçişler sebebiyle verilen para cezaları
  • Vergi Borçları

Gibi sebepler dolasıyla kişiler e – haciz yaptırımı ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu durum şirketleri ve kişileri  likitide krizine sokabiliyor. Bu yüzden devamlı olarak kurumlara karşı olan borçlar kontrol edilmelidir.

E – Haciz Cezası Kaç Günde ve Nasıl Kaldırılır?

E – Haciz işlemi başlatılmadan önce yasa gereği borçlu kişi ya da kurum borcuna dair bir tebligat almalıdır. Tebligat gönderim tarihinden itibaren 15 günlük süreç içerisinde borçlu, borcunu ödemezse e – haciz işlemi ile karşı karşıya kalabilir. Borçlu, borcu için alacaklı ile iletişime geçerek; borcun bir kısmını ödemeyi tebliğ edebilir ya da uygun bir yapılandırma isteyebilir. Bu durumlar gerçekleştiğinde e – haciz işlemi uygulanmaz. Bu yüzden bu durumun takibini yapmak oldukça önemlidir.

Borçlu ödemelerini belirtilen süre ve zamanda yapmalı, aksatma gibi durumların önüne geçmek adına planlı bir şekilde hareket etmelidir. En ufak bir tutarı bile gözden kaçırmamalıdır çünkü kalabilecek en ufak bir tutar bile işlemin tetiklenmesine sebep olabilir.

Borçlunun herhangi bir ödeme yapmadığı durumlarda e – haciz işlemi başlatılır. 7 gün içerisinde borcun olmadığına, ödemiş olduğuna dair yazılı olarak itiraz etme hakkına sahiptir. Yedi günlük bu süre dolduğunda borçlu, borcunu ancak tamamen ödedikten sonra talepte bulunma hakkına sahip olacaktır.

E – Haciz işleminin kalkması için hazırlamış olduğu ıslak imzalı belgeyi, ilgili kuruma dilekçe yazmalıdır. Dilekçenin ardından kurumundan alınan belgeyle birlikte bankaya gitmeli ve banka hesabındaki haczin kaldırılmasını talep etmelidir. Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden E – Haciz Borcu sorgulaması yapabilirsiniz. Ödenmiş borçlar, alacaklıdan yeniden talep edilemez.

E – Haczi Olan Kişi Bankalardan Kredi Çekebilir Mi?

Bankalar kredi verirken kişinin düzenli geliri olup olmadığına, herhangi bir borcu bulunup bulunmadığına bakar. Tüm bunlarla birlikte kredi çekerken kredi notunuzda bankalar tarafından kontrol edilir. Tüm şartları iyi bir şekilde sağlayan kişilere kredi verilir. E – Haciz işleminin arından bankalar size kredi vermeyebilir fakat bu tamamen bankanın inisiyatifinde gerçekleşir. Yasal olarak herhangi bir düzenleme yoktur. Sizlere hizmet sunan banka temsilcinizle görüşmenizde yarar var.

E – Haciz Borcu İçin Taksitlendirme Yapılabilir Mi?

E – Haciz borcunuz için taksitlendirme yapma hakkına sahipsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus borcun tebliğinin size yapılmasının ardından hızlı bir şekilde ilgili kurumla ile görüşmeye geçmeniz yönünde olacaktır. Tebliğin ardından 15 günlük bir mühlete sahipsiniz. Bu süre zarfında ilgili kurum ile iletişime geçerek borcunuzu taksitlendirebilirsiniz. Genellikle kurumlar sizlerden borcunuzun %20’lik kısmını peşin olarak isteyecek, geri kalan kısım için bütçenize uygun bir taksitlendirme imkânı sunacaktır. Borcunuzu ödeme taahhüt verdiyseniz, borcunuzun %20’lik kısmını peşin olarak ödediyseniz e – haciz işlemi başlatılmayacaktır. Bu sayede hesaplarınızın bloke olmasının önüne geçebileceksiniz. Borcunuzu zamanında taahhüt ettiğiniz süre içinde yaptığınız sürece herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık