Tümü

E-Ticaret Hukuku Hakkında Merak Edilenler

Faprika
E-Ticaret

E-Ticaret siteleri fatura kesme ve vergi verme gibi işlemleri yaptığı için işletme kabul edilmektedir. Bu nedenle satış yapan firmaların uyması gereken bir takım kanunlar bulunur. Usulüne uygun olarak iş yapmak isteyen herkes bu kanunlara bağlı olarak yayınlanan yönetmelikleri bilmelidir.

E-Ticaretin büyümesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte kanun çıkarılması da gerekli hale gelmiştir. Bu kapsamda kişisel verilerin korunması kanunu ve elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında çıkarılan kanunla E-Ticaret hukukunun temelleri oluşturulmuştur. Peki bu kanunlar ne anlama gelmektedir? Gelin birlikte bakalım..

E-Ticarette Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Ne Anlama Geliyor?

Kişisel veriler, kimliği belli yada belirlenebilir gerçek kişiler hakkındaki her türlü bilgidir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre, tüketici siteye girdiği anda kişisel verileri talep edilir ve kaydedilir. Tüketicinin site içerisindeki hareketleri de gözlenir ve kayıt altına alınır. Tüketici ile temasa geçildiği andan itibaren kişisel verileri alındığı için oldukça önem verilmesi gereken bir konudur.

Kişisel verilerin alınması kapsamında sadece isim, soyad, doğum tarihi ve yeri gibi bilgiler değil, kişinin tüketim alışkanlıklarının anlaşılacağı bilgiler de alınır. Bunlar fiziki, ekonomik, sosyal ve demografik bilgilerden oluşur.

Sitenize üye olacak bir ziyaretçinin karşısına “Kişisel Verilerin Korunması Aydınlatma Metni” çıkacaktır. Bu aşamada tüketicinin ayrıntılı bilgiler verilerek, doğru bir şekilde bilgilendirilmesi çok önemlidir. Müşteri “okudum ve onaylıyorum” seçeneğini işaretlemezse kişisel bilgileri toplanamaz, işlenemez, paylaşılamaz ve saklanamaz.

Mesafeli Satış Sözleşmesi ve Ön Bilgilendirme Formu Nedir?

Tüketicilerin Korunması Kanunu’na göre sanal Pos ile alışveriş yapan kullanıcılar Mesafeli Satış Sözleşmesini ve Ön Bilgilendirme Formu’nu onaylamadan satış işlemini tamamlayamaz.

Ön Bilgilendirme Formu; satıcı bilgileri, satışı yapılan ürün ya da hizmetin niteliklerini, fiyatını, kargo bedelini, taksit bilgilerini, tüketicinin cayma haklarını ve nasıl kullanacağını içerir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi, satın alınmak istenen ürünlerin ödemesi yapılmadan tüketiciye sunulur. Bir kullanıcı haklarını bilmek istiyorsa bu metnin tamamını okuyabilir. Herhangi bir istenmeyen durumla karşılaştığında satıcıya sözleşmede yazan haklarını hatırlatabilir.

Üyelik Sözleşmesi Hangi Bilgileri İçerir?

Kullanıcılar E-Ticaret sitesinde hesap açmak ve alışveriş yapmak istiyorsa karşısına çıkan sözleşme ve formları onaylamalıdır. Üyelik anında kullanıcılara üyeliğin şartlarını ve sorumluluklarını belirten “Üyelik Sözleşmesi” sunulur.

Kullanım Koşulları olarak da adlandırılan Üyelik Sözleşmesi, kişinin siteye ve sitenin kişiye karşı olan hukuki haklarını belirtir. Kişi siteyi kullanırken nelere dikkat etmeli, hangi davranışlardan  kaçınmalı gibi soruların cevaplarını verir. Anlaşmayı kabul eden kullanıcı maddelere uyacağını garanti eder. Şartlara aykırı davranışlarda bulunduğunda site sahibi kullanıcının üyeliği iptal edebilir.

Sözleşme oluşturulurken tüm maddelerin kullanıcının anlayacağı gibi açık ve yalın bir şekilde açıklandığından emin olunmalıdır. Maddelerde şüpheye neden olacak ifadeler kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Ticareti Elektronik İleti Onayı Ne Anlama Gelir?

E-Ticaret firmalarının kullanıcılara elektronik ileti göndermesi sınırları Elektronik Ticaretin Düzenlemesi hakkındaki kanun ile çizilmiştir. Buna göre firma sahibi ancak firmanın kendisi ile iletişim kurmasına izin veren kullanıcılara mail ya da SMS gönderimi yapabilmektedir.

2020 yılında yapılan son düzenlemeye göre elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler İleti Yönetim Sistemi’ne kayıt olmak zorundadır.

E-Ticarette Fikri Mülkiyet Hakkı Nedir?

Fikri Mülkiyet Hakkı, çokça ihmal edilse de aslında dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Bu hak eser sahipleri ile ilişkili hak sahiplerinin haklarını düzenlemesi bakımından önemlidir. E-Ticaret sitesi içerisine eklenen ürün ve hizmet fotoğrafları bu kapsam içerisinde değerlendirilir. Kanunla ticari sınırların aşılmaması ve buna bağlı olarak haksız rekabet ortamının oluşmaması amaçlanır.

E-Ticarette Cayma Hakkı Nedir?

E-Ticaret Hukuku kapsamında bilinmesi gereken konulardan bir tanesi de cayma hakkıdır. Tüketici, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk altında kalmaksızın, gerekçe göstermeden, malı satın aldıktan sonraki 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilir. Ancak bazı ürünler için cayma hakkı bulunmamaktadır. Tüketici satın alma işlemini bunları bilerek yapmalıdır. Cayma hakkı geçerli olmayan ürünler şunlardır;

  • Fiyatı piyasa şartlarına göre değişen altın ve gümüş gibi mücevheratlar,
  • Kişiye özel olarak imal eidlen özel siparişler,
  • Kısa sürede bozulabilecek vce son kullanma tarihi yakın gıdalar,
  • İç çamaşırı, mayo ve makyaj malzemeleri,
  • Otel, turlar, gezi ve uçak biletleri,
  • Yazılım programları,
  • DVD ve CD’lerdir.

Tüketicilerin cayma haklarını kullanabilmeleri için satın aldıkları ürünü ya da hizmeti kullanmamış olmaları gerekir. Cayma hakkı kullanıldıktan sonraki 14 gün içerisinde satış bedeli kullanıcıya iade edilecektir.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık