Tümü

E-ticaret Pazarlaması Nedir?

Faprika
E-Ticaret

E-Ticaret son on yılda istikrarlı bir şekilde büyürken, son yıllarda çevrimiçi perakende sektöründe yoğun bir hızlı genişleme yaşandı. COVID-19 salgını, e-ticaretin büyüme yörüngesini yoğun bir şekilde genişletti. Ancak çevrimiçi alışverişe yönelik baskıyı, giderek daha küresel, erişilebilir, mobil odaklı bir ekonomi tarafından yönlendiriliyor olarak da görmek oldukça mümkündür.

Bu durum giderek daha rekabetçi bir pazarda rekabet etmeye çalışan e-ticaret işletmeleri için zorluğun hiç bu kadar yüksek olmadığı anlamına geliyor. Bugün, bir e-ticaret işletmesinde başarılı olmak için bütünsel bir e-ticaret pazarlama planı zorunluluktur. Peki, e-ticaret pazarlaması nedir?

E-Ticaret pazarlaması, işletmenizin, trafiği çevrimiçi mağazanıza yönlendirmek ve dönüştürmek için kullanabileceği tüm çevrimiçi ve çevrimdışı promosyon faaliyetlerinin bir birleşimidir. Genel olarak geleneksel pazarlamaya çok benzerdir. Başarılı E-Ticaret pazarlama stratejileri, belirli bir alıcı kitlesi için hedeflenen çeşitli kanalları ve taktikleri içerir. E-Ticaret pazarlaması, pazarlama içeriği ve markanın kendisi dahil olmak üzere çeşitli ürünlerin tanıtımını destekler. Aslında birçok başarılı işletme, uzman marka ve pazarlama varlıklarını kazançlı, her zaman güvenli alanda kalan gelir akışlarına dönüştürebilir.

Akıllı Bir E-Ticaret Stratejisinin Faydaları

Herhangi bir pazarlama stratejisi oluşturmanın planlama ve hazırlık gerektirdiği doğru olsa bile bu faaliyetlerden elde edilen kazanımların gerçekten buna değeceği oldukça aşikardır. E-ticaret pazarlaması oluştururken faydalı olacak birkaç fikir;

  • Kaynak paylaşımınızı optimize ederek paradan tasarruf edin.
  • Yatırım getirinizi (ROI) optimize edin.
  • Pazarı, rekabeti ve rakiplerinizi değerlendirin.
  • İş büyümesine yaklaşımınızı geliştirin.

Bir e-ticaret pazarlama stratejisi hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak gerçekleşen etkinlikler dahil olmak üzere çevrimiçi mağazanızı tanıtan tüm pazarlama etkinliklerini içerir. Dijital pazarlama, yalnızca çevrimiçi olarak gerçekleşen kapsamlı bir e-Ticaret pazarlama stratejisinin özelliklerini tanımlar. Dijital pazarlama ve E-Ticaret pazarlaması arasındaki faaliyetlerdeki önemli örtüşme nedeniyle, ikisi bir ve aynı gibi görünebilir, ancak önemli farklılıklar vardır.

Dijital Pazarlama ve E-Ticaret Pazarlaması Arasındaki Fark

Dijital pazarlama nedir?

Dijital pazarlama, çevrimiçi olarak gerçekleşen veya pazarlama hedeflerini yönlendirmek için bağlantılı teknolojileri kullanan tüm promosyon ve tanıtım faaliyetlerini ifade eder. Dijital pazarlamanın yaygın biçimleri; sosyal medyanın, arama motorlarının, görüntülü reklamcılığın, vb. alanların kullanımını içerir.

E-ticaret pazarlaması nedir?

E-Ticaret pazarlaması hem çevrimiçi hem de çevrimdışı mağazanızın büyümesini sağlamak için üstlendiğiniz tüm promosyon faaliyetlerini ifade eder. Doğal olarak, dijital pazarlama, e-ticaret pazarlamasının önemli ve güçlü bir yönü olabilir. Ancak, dijital pazarlamanın tüm yönleri, e-ticaret pazarlama stratejiniz için mutlaka geçerli olmayacaktır. Örneğin, kendi kahvesini kavuran ve satanlar gibi yerel pazarlara sahip birçok işletme, pazarlamalarındaki en yüksek yatırım getirisinin dijital pazarlamaya yapılan yoğun yatırımlardan ziyade çevrimdışı pazarlama ve topluluk ortaklıklarından geldiğini görebilir.

Dijital pazarlamanın genel stratejinize nasıl uyacağını anlamanız için işletmenizi ve büyüme hedeflerinizi anlamak önemlidir.

Bir E-Ticaret Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Girizgâh yapmadan ve E-Ticaret pazarlama varlığınızı oluşturmaya başlamadan önce küçük bir ödev yapmakta fayda var. İşte reklamcılık ihtiyaçlarınız konusunda net olmanız için üzerinde çalışılması gereken birkaç nokta;

Alıcı personaları oluşturun

İdeal müşteriniz veya alıcınız kim? Birden fazla müşteri mi var? Araştırın ve bu kişiyi özetleyen bir taslak oluşturun. Böylece tüm pazarlama çabalarınızı bu müşteriyle konuşmaya odaklayabilirsiniz.

İdeal müşterilerinizin nerede olduğuna odaklanın

Alıcı personalarınızı keşfederken, ne tür alışkanlıkları, toplulukları ve markaları tercih edebileceklerini araştırdığınızdan emin olun. Yaşlarını, cinsiyetlerini ve konumlarını düşünün. Çevrimiçi etkinliklere katılıyorlar mı veya kurslar alıyorlar mı?

Pinterest’te gezinme konusunda iyiler mi yoksa Instagram’da daha mı rahatlar? Alıcınızı tanıdıktan sonra, onları nerede bulabileceğinizi belirleyin. İdeal müşterilerinizin düzenli olarak ziyaret ettiği platformlarda hangi kanalların ve taktiklerin iyi çalışacağı konusunda pazarlama stratejinizi geliştirin.

Örneğin, hedef kitlenize en çok belirli bir forum veya hedef bir sosyal ağ aracılığıyla erişilebilir; kim olduklarını anlamak, onlara ulaşabileceğiniz en iyi kanalları iyi algılamayı içeren bir süreci de beraberinde getirir.

Dönüşüm oranlarınızı optimize edin

Satış kanallarınızı ve en yaygın müşteri kitlenizin nerede olduklarını öğrendikten sonra, müşteri yolculuğu boyunca geçiş noktaları arasındaki dönüşüm oranlarını optimize etmek için atabileceğiniz temel adımları anlamak işinize oldukça yarayacaktır.

Örneğin, görüntülü reklamlarınızdan web sitenize daha fazla trafik çekmek istiyorsanız, tıklama oranınızı iyileştirmeye odaklanabilirsiniz. Bununla birlikte, tıklama eylemi bir dönüşüm davranışı olarak kabul edilebilir.

Önemli olarak, E-Ticaret pazarlama planınızı oluştururken optimize etmeyi hedeflediğiniz ölçümleri aklınızın bir köşesinde bulundurun. Bu temel unsurlar ortadan kalktığında (ve pazarlama ihtiyaçlarınız konusunda güçlü bir anlayışla), işiniz için işe yarayacak E-Ticaret pazarlama stratejilerini belirlemeye ve detaylandırmaya başlamaya hazırsınız.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık