Tümü

E-ticaret Siteleri İçin Affiliate Marketing Kullanımının Avantajları ve Dezavantajları

Faprika
E-Ticaret

Bir e-ticaret sitesine sahipseniz, siteniz ve hedef kitleniz için doğru türde pazarlama stratejisi seçmeniz önemlidir. Pazarlama stratejiniz söz konusu olduğunda birçok farklı seçeneğiniz olacak ve her birinin avantajları ve dezavantajları var.

Performansa dayalı bir pazarlama anlayışı olan Affiliate Marketing, ürünleri tüketicilere tanıtmak için diğer işletmeleri veya bağlı kuruluşları kullanır. Bu senaryoda bağlı kuruluş, çabalarının neticesinde yönlendirdiği her satış için genellikle karşılık gelen gelirin bir yüzdesi olan ödemeler alır. Bu strateji, e-ticaret sitesine daha fazla ziyaretçi çekmek ve dolayısıyla satışları artırmak için başka bir şirketin pazarlama çabalarından ve hedef kitlesinden yararlanır.

Affiliate Marketing’in Referral Marketing’ten Farkı Nedir?

Affiliate marketing, çok benzer oldukları için referral marketing (referans pazarlaması) kavramı ile çok sık karıştırılır. Ancak ikisi arasında önemli bir ayrım vardır. Hem satış ortaklığı (affiliate marketing) hem de referans pazarlaması, satıcının satışlarını artırmak için üçüncü taraf olarak adlandırılan yolları kullanırken aralarındaki fark, bu iki ilişkinin finansal motivasyonlarında yatıyor.

Referans pazarlaması, satışları artırmak için yönlendiren referans ile müşteriler arasındaki güvene ve kişisel ilişkilere dayanır. Yönlendiren bazen geniş bir izleyici kitlesine sahip etkili bir kişidir, bazen web sitesinin başka bir müşterisidir. Bu uygulamada, satıcı tavsiyeleri indirimler, ürünler veya diğer avantajlarla ödüllendirebilir. Affiliate marketing ise tamamen finansal bir ittifaktır. Bu ilişkiler genellikle iki şirket veya marka arasındadır ancak bireyler yine de bu ilişkilerden yararlanabilir ve getiri, parasal niteliktedir.

Affiliate Marketing E-Ticaret Sitesine Nasıl Katkı Sağlar?

Affiliate marketing fikri yeterince basittir: Bir menfaat karşılığında diğer işletmelerin veya kişilerin ürünlerinizi pazarlamasını ve sitenize trafik göndermesini sağlarsınız. Karşılığında onlara bu çabalardan kaynaklanan satışların bir yüzdesini ödersiniz. Buradaki akışı takip edebilmek için her bir bağlı kuruluşa, kendi kimlik koduyla ilişkili sitelerinde kullanmaları için belirli bir referans linki vereceksiniz.

Bu ilişki, sayfanıza daha fazla ziyaretçi çekerek ve normalde bağlantı kuramayacağınız yeni bir kitleye ulaşarak e-ticaret sitenize ekstra trafik sağlayacaktır. Ayrıca, her yeni hedef kitle için yeni pazarlama kampanyalarına yatırım yapmanızı gerektiren geleneksel pazarlama stratejilerinden farklı olarak bu yeni müşteri ağından herhangi bir ön maliyet olmadan faydalanabilir ve rahatlıkla kitlelere erişebilirsiniz.

Affiliate Marketing Kullanımının Artıları Nelerdir?

Gördüğünüz gibi, Affiliate Marketing’i e-ticaret siteniz için bir strateji olarak değerlendirirken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör var. Herhangi bir pazarlama stratejisinde olduğu gibi, bu pazarlama tekniği için de bazı dezavantajlarla birlikte önemli avantajlar elde edilebilir.

Bir ortaklık planı kurmanın birincil yararı, düşük ön maliyetlerdir. Programı başlatmak ve kurmak bazı ücretlere mâl olabilir ancak bir kez oluşturulduktan sonra affiliate marketing, performansa göre ödeme modelini izler. Bu, yalnızca sitenizde bir satış gerçekleştirdikten sonra bir bağlı kuruluşa ödeme yapacağınız anlamına gelir.

Affiliate Marketing, yeni bir kitleye ulaşmanıza da yardımcı olabilir. Bağlı kuruluşlarla bağlantı kurarak ürünlerinizi ve markanızı, başka türlü ulaşamayacağınız yeni potansiyel müşterilerin karşısına çıkarabilirsiniz. Sonuç olarak, sitenizdeki trafik ve satışlarda bir artış göreceksiniz.

Affiliate Marketing Kullanımının Eksileri Nelerdir?

Bir affiliate marketing (satış ortaklığı) programının eksileri, birçok noktadan ele alınabilir. İlk olarak eğer kusursuz bir sistem yapacaksanız, bu programların kurulumu zaman ve enerji alır. Her iki tarafın da ilişkiden yeterli değeri almasını sağlamak için onlarla bir anlaşma müzakere ederek markanızın değerlerine uygun olan bağlı kuruluşlara kaynak sağlamanız ve satış anlaşması yapmanız gerekecektir.

Ayrıca, bu ilişkilerin kalitesini ve her birinin sağladığı dönüşüm sayısını sürekli olarak değerlendirmeniz gerekir. Satış ortaklığının temel taşı, nicelikten daha çok niteliktir. Birkaç yüksek dönüşüm sağlayan bağlı kuruluş ilişkisi geliştirmek, geliriniz için birçok düşük dönüşüm sağlayan ilişki sürdürmekten çok daha faydalı olacaktır.

Sonuç

Peki, markanızı bir affiliate marketing planına dahil etmeniz mantıklı mı? Genellikle bu noktada etkili bir program geliştirmek, izlemek ve sürdürmek için zamanınız ve kaynaklarınız olduğu sürece herhangi bir marka için kesinlikle faydalı bir stratejidir. Ancak doğru ortakları seçmekten, dönüşümlerini izlemeye ve çabalarınızın etkinliğini belirlemeye kadar her şeyi önemsemek gerekir.

Affiliate marketing için verimli bir ortam yaratma imkanınız varsa bunu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ancak, sınırlı zaman ve kaynaklara sahip küçük bir işletmeyseniz, çabalarınız başka bir yere harcansa daha iyi olabilir. Şirketiniz büyüdükçe, gelecekte bu yöntemi kullanmayı düşünebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık