E-Ticaret Siteleri İçin Sektör Analizi Yapmanın Önemi

Faprika
E-Ticaret

E-Ticaret sektörünün gittikçe daha çetin hale gelen dinamiklerini yakalamak ve daha etkili pazar stratejileri oluşturmak için sektör analizi yapmaya ihtiyaç vardır.  E-Ticaret sektörüne girmeye hazırlanan firmalar için böyle bir çalışma yapılması iş sahasını ve rakipleri tanımayı sağlar. Ancak çalışmalar yalnızca sektöre girecekler için değil hali hazırda faaliyet gösteren firmalar için de kullanılabilir. Bu firmaların yeni atılımlar yapması ve kendilerini yenilemeleri için analiz çalışması yapılabilir.  Satış yapmaya yeni başlayacaklar için analiz yapmadan plansız başlanan girişimler sitenin başarıya ulaşamadan kapanmasına neden olabilir.

Analiz çalışmaları ürün ya da hizmet satışı yapacak tüm firmalar için geçerlidir. Önemli olan doğru bir şekilde yapılmasıdır. Alanında deneyimli bir firmadan sizin için analiz yapmasını isteyebilirsiniz. Çalışmalar için nasıl bir iş yapmak istediğinizi ve beklentilerinizi firmayla paylaşmalısınız.

Sektör Analizi Nedir?

Sektör analizi herhangi bir sektöre dair finansal ve ekonomik durumunu araştırarak o iş alanının pazardan beklentilerinin analiz edilmesine denir. Yapılan çalışmalar sonucunda sektörde yer alan ya da yeni girecek olan firmaları performansları her açıdan değerlendirilmiş olur. Günümüzde çok sayıda firma sektöre girerken ya da daha sonra büyümek için bu çalışmaları yaptırmıştır. Doğru hareket etme ve yeni kararlar alma aşamasında böyle bir çalışmanın etkisi büyüktür.

Sektör analizi yapmanın en büyük avantajlarından biri de firmanın hangi risklerle karşılaşacağının belirlenmesini sağlamasıdır. Firmanın sektörün neresinde konumlanacağı ve girdikten sonra nasıl bir performans göstereceği gibi detaylar konusunda ön değerlendirme yapmayı sağlar.

Eğer kuracağınız E-Ticaret sitesine başkalarının da yatırım yapmasını istiyorsanız onları fikrinizin sağlam olduğuna dair ikna etmeniz gerekir. Yapılan çalışmalar yatırımcılar üzerinde etki bırakacaktır. Sonuçları gözleyen bir yatırımcı işinize ortak olmaya daha kolay ikna edecektir. Çalışmalar hammadde aşamasında stoklara kadar geniş bir alan üzerinde etkili olur. Şirketlerin mevcut performansını yükselteceği için mutlaka yapılması gerekir.

Sektör Analizi Neleri Kapsar?

Sektör analizi;

  • Yerel ve uluslararası pazar araştırması yapılarak mevcut durumun tespit edilmesi,
  • Sektöre dair SWOT analizi yapılması ve değerlendirilmesi,
  • Yoğunlaşılan sektörde başarılı olmuş firmalara dair verilerin toplanması ve değerlendirilmesi,
  • Pazar sorunlarının tespit edilmesi ve aşmak için fikirler geliştirilmesi,
  • Kısa, orta ve uzun vadeli pazarlama ve büyüme hedefi stratejileri oluşturarak yol haritası çıkarılması aşamalarını kapsar.  

Sektör Analizi Nasıl Yapılır?

Analiz yapmaya başlamadan önce araştırılacak sektör bölümlere ayrılabilir. Böyle yapılması çalışmaların daha kolay ve pratik bir şekilde yapılmasını sağlar. Ayrıca var olan koşullar da daha iyi anlaşılacaktır. Sektör analizi rakip analizi, tüketici davranışları, ürün araştırması, dağıtım kanalı ve ileriye yönelik durum gibi çalışmalardan oluşur. Her bir aşamanın titizlikle yürütülmesi gerekir. Bu sayede piyasaya sağlam bir giriş yapılabilir.

Sektör analizi yapılırken piyasanın tamamı değil, faaliyet gösterilmek istenen alan üzerine yoğunlaşılır.

Sektör Analizi Aşamaları Nelerdir?

E-Ticaret sitesi kurmadan önce sektör analizi yaparken belirli aşamaları takip edebilirsiniz. Bu sayede ihtiyacınız olan verileri daha kolay bir şekilde toplayabilirsiniz. Verileri elde ettikten sonra sonuçları değerlendirme aşamasına geçebilirsiniz. Analiz sırasında şu aşamalara göre hareket edebilirsiniz;

  • Mevcut durumu belirleyerek değerlendirebilirsiniz.
  • Yapılacak çalışmaları belirleyerek düzenli toplantılar yapabilirsiniz.
  • Veri toplamak için anket yapabilir, karşılıklı görüşmeler düzenleyebilirsiniz.
  • Detaylı sektörel araştırma yapın ve mevcut kaynakları inceleyebilirsiniz.
  • Tüm maddeler tamamlandığında sektör analizi raporunu hazırlayabilirsiniz.

Sektör Analizi Avantajları Nelerdir?

Analiz sayesinde pazarın durumuna hakkında ön bilgi edinilir. Bu sayede E-Ticaret sitesinin kurmanın mantıklı bir karar olup olmadığı sonucuna varılır.

Sektör son derece detaylı olacak incelendiğinden alınacak riskler en baştan fark edilir. Böylece herhangi bir durum yaşandığında nasıl bir yol izleneceğine dair daha iyi kararlar verilir. Çalışmalar iş planı oluşturmaya da yardımcı olur. Yol haritası oluşturmayı sağladığından geleceğe yönelik büyüme hakkında bilgiler verir. Pazar payını genişletme ve sektörler büyüme gibi konularda daha etkili kararlar almanızı sağlar.

Sektöre yeni giren bir firma o alanda birinci gelen firmalara göre daha savunmasız olacaktır. Ancak kaliteli çalışmalar sonucunda atılan sağlam adımlarla büyüme gözlenebilir. Bu bir anda olacak bir şey değildir. Ancak zamanla büyüme ve başarı fark edilmeye başlandığında çalışmaların sonuç verdiği anlaşılacaktır.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık