E-Ticaret Siteleri İçin Sosyal Kanıt Kullanımının Önemi

Faprika
E-Ticaret

E-Ticaret sektörüne girdiyseniz daha önce duymadığınız birçok terimle karşılaşırsınız. Bunların ne anlama geldiğini mutlaka öğrenerek sitenize yararı olacaksa uygulamaya geçirmelisiniz. Sitenizi geliştirmek için araştırma yaptıysanız sosyal kanıt kavramıyla karşılaşmışsınızdır. Anlamını bilmeseniz de bu kavram kıyafet, kitap ve film gibi ürünler alırken tercihlerinize etki eder. Hatta siz farkında olmasanız bile.. Peki siteniz için hangi aşamada ve nasıl kullanacağınızı biliyor musunuz?

E-Ticaret siteleri için sosyal kanıtı nasıl kullanılacağını açıklamadan önce sosyal kanıt nedir konusuna değinmekte fayda var.

Sosyal Kanıt Nedir?

Sosyal kanıt, normalde ve dijital ortamda karşılaşılan insanların hal ve hareketlerinin sizin davranışlarınıza olan etkisidir. Tüketicilerin satın alma kararlarını doğrudan ya da dolaylı olarak etkilediği için E-Ticaret için önemlidir.  Eski bir kavram olsa da günümüzde sosyal medya kullanımıyla birlikte tekrar gündeme gelmiştir.

Topluluk halinde yapılan birçok davranış gruba dâhil olmayanların da ilgisini çeker. Bu mantıktan yola çıkılarak E-Ticaret pazarlama çalışmalarında birtakım stratejiler geliştirilebilir. Bu sayede hedef kitle büyütülebilir, tüketiciler belirli ürünlere yönlendirilebilir. Müşteriler adeta bir mıknatıs misali sitenize çekilebilir.

Sosyal kanıtı E-Ticaret siteleri için kullanmanın çok sayıda yararı vardır. Sosyal kanıt uygulamalarına verilebilecek en güzel örneklerden biri Barbasol reklamıdır. Ürünleri satmak için müşteri deneyimleri tüketicilere sunulmuş, markaya olan güven ve satış oranları arttırılmıştı.

Günümüzde Sosyal Kanıt Nasıl Kullanılıyor?

Günümüzde sosyal kanıt kavramı birçok farklı çalışmayla karşımıza çıkıyor. Siteniz için yapılan olumlu yorumlar, ürünlerinizin beğenilmesi bunlar arasında sayılabilir. Bu faktörler ürünü kullanan kişilerden geldiği için potansiyel müşterilerin karar verme mekanizmasını etkileyecektir. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin rafa kalkmaya başladığı günümüzde sosyal kanıt sitenin daha güvenilir ve etkileyici olmasını sağlayacaktır.

Günümüzde kullanılan sosyal kanıta örnek olarak sabitlenen müşteri yorumlarını örnek verebiliriz. Ürünün detaylıca anlatıldığı, eksilerinin ve artılarının açıklandığı yorumlar müşterilerde pozitif bir etki bırakmak için kullanılabilir. Yorumu gören ziyaretçide ürüne karşı merak duygusu oluşarak satın almak isteyecektir. Sabitlemenin dışında yorumlar müşterilere düzenli olarak gönderilen e-postalara da eklenebilir. Videolu reklam kampanyalarında kullanılabilir. Ürüne ait bannerlarda yer alabilir. Sosyal kanıt müşterilere kendilerini ifade etme fırsatı vermesi bakımından da önemlidir. Ürünü alan bir müşteri fikirlerini açıkça belirtme imkânı bulur.

Sosyal Kanıt Neden Önemli?

Sosyal kanıt müşterilerin E-ticaret sitesine nasıl yaklaştığını göstermesi bakımından önem arz ediyor. E-Ticaret sitelerinden bazıları yüksek oranlarda satış yaparken bazılarının bunu yapamadığını görebilirsiniz. Bunun nedeni müşterilerin iki firma arasından diğerini seçmesidir.

Daha önce bu sitelerden alışveriş yapmamış kişiler, sitelerdeki yorumlara ve çevrelerindeki insanlara göre fikir edineceklerdir. Bunun sonucunda bir karar vereceklerdir. Tüketicinin böyle bir karar almasının nedeni olumlu yorumlara sahip mağazadan memnun kalacağını düşünmesidir.

Hangi Sosyal Kanıt Çeşitlerini Kullanabilirim?

Sosyal kanıt çeşitlerinin içerisinde en bilineni ünlü kişilerle yapılan reklamlardır. Halk tarafından sevilen ve güvenilir bulunan bir ünlü markanızın tercih edilmesinde etkili olur. Reklamdan sonra markanız ve ünlü sima bir arada anılacaktır. Son yıllarda internet ortamında etkili olan Influencerlar da bu kategori içerisinde yer alabilir. Ünlü bir isme göre daha düşük bütçelerle reklam çalışmalarınız desteklenebilir.

Bir başka yapabileceğiniz çalışma da uzman görüşleri almaktır. Konu hakkında bilgili ve yerinde açıklamalar yapan bir uzman satış oranlarınızın yükselmesini sağlayacaktır.

Firmanızın aldığı ödüller ve sertifikalar varsa müşterileri mutlaka bundan bilgilendirmelisiniz. Özellikle kalite alanında alınan ödüller müşterilerin markanıza yönelmesini sağlar. Doğal marka, orijinal ürün gibi tescillenen ödüller müşterilerin güvenini kazanmanıza da yardımcı olur.

Sosyal Kanıt Çalışmalarına Ek Olarak Neler Yapabilirim?

Sosyal kanıt çalışmalarını destekleyecek ekstra çalışmalar yapabilirsiniz.  Ziyaretçilerinize çok satan ya da aramalarda popüler olan ürünlerinizi önerebilirsiniz. Bunlar arasında en çok yorumu alan ürünlerinizi de katabilirsiniz.

Sepete ürün eklendiğinde “bu ürünü alanlar bunları da aldı” şeklinde öneriler sunabilirsiniz. Bu ürüne şu kadar kişi bakıyor demeniz de ürünün ilgi gördüğünü gösterecektir.  Veri çalışmaları kapsamında yapılan bu işlemler müşterilerin birbirlerinin hareketlerini görmelerini sağlar. Çok sayıda kişi tarafından bakılan bir ürün yeni ziyaretçilerin de ilgisini çeker. Az kalan ürünler için son 2 tane kaldı gibi dikkat çekici uyarılar koymanız da ürünün satılmasında etkili olur.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık