E-Ticaretinizi Büyütme Süreci İçin Gereken 8 Adım

Faprika
E-Ticaret

Günümüzde e-ticaret her geçen gün daha da fazla önem kazanır. Online mağaza açmak ve bu mağazanın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak zaman ve emek gerektirir. Ayrıca online mağazanızla satış yaptıkça edindiğiniz bilgiler ve tecrübeler de size yol gösterecektir. Sanal dünyanın dinamiklerini anlamanın yanı sıra ticaretin dinamiklerini de anlamak büyük bir önem taşır. Aşağıda yer alan 8 adım sayesinde online mağaza büyütme süreci için izlemeniz gereken yolu öğrenebilirsiniz.

  1. Marka Yaratma Süreci

E-Ticaret mağazanızı daha açmadan önce birçok çalışma yapmanız gerekir. Yapacağınız ön çalışma, mağazanın uzun ömürlü olmasını ve yüksek karlılığa ulaşmasını sağlar. Bu süreçlerden ilki marka yaratma süreci olarak ifade edilebilir. Marka yaratırken işletme olarak kimliğinizi doğru bir şekilde kurgulamanız gerekir. Pazar araştırması ve ürün seçimi, marka yaratma sürecini destekleyen öğeler arasında sayılabilir. Doğru bir markayla daha fazla potansiyel müşterinin dikkatini çekerek mağazanızın büyümesini kolaylaştırabilirsiniz.

  1. Doğru Ürün Seçimi

Aslında ürün seçimi ile marka yaratma süreci el ele ilerler. Seçeneğiniz ürünlere göre online mağazanızı tasarlamanız ve tanıtımını yapmanız gerekir. Niş bir pazara girecekseniz elinizde daha az ürün olur. Ancak rekabetçi avantajınız daha yüksek olacağı için online mağaza büyütme süreci daha hızlı ilerleyebilir. Diğer yandan rekabetin ve ürün alternatifinin fazla olduğu alanlarda büyüme süreci daha yavaş olacaktır.

  1. Doğru Pazarlama Stratejisi

Günümüzde tek bir pazarlama stratejisiyle hareket etmek büyüme ve başarı getirmez. Geleneksel ve dijital pazarlama yöntemlerini bir arada kullanarak her alanda müşterilere ulaşmanız gerekir. Mağazanızın büyümesi ve daha fazla satış yapmak için daha fazla kişiye ulaşmanız gerekir. Yeni neslin internet kullanım alışkanlığı ele alındığında sanal dünyaya daha fazla önem vermeniz gerekebilir. Pazarlama stratejileri kapsamında reklam pazarlamaları planlamalı ve tüm büyüme alanlarını değerlendirmeniz gerekir.

  1. Doğru Hedef Kitle Seçimi

Online mağaza büyütme sürecinde hedef kitleniz size elinizdeki potansiyeli fark etme ve kullanma imkanı sunar. Ancak bu aşama marka yaratma, ürün seçimi ve pazarlama stratejisi seçimi ile paralel olmalıdır. Çünkü hedef kitleniz neredeyse siz de orada olmalısınız. Hedef kitleniz hangi ürünleri talep ediyorsanız siz de o ürünleri sağlamalısınız. Aksi durumda online mağazanızla görünür olmanız ve satışlarınızı arttırmanız mümkün olmaz.

  1. Yüksek Müşteri Memnuniyeti

Büyüme stratejisinin diğer bir aşaması ise müşteri memnuniyeti olacaktır. Eğer bir müşteri sunduğunuz ürün veya hizmetle ilgili bir sorun yaşarsa, bu sorunu farklı kanallardan duyurabilir. İnternette iyi şöhret kadar kötü şöhret de hızlı bir şekilde yayılır. Hatta birçok durumda kötü şöhret çok daha hızlı yayılır. Şikayetlerin farklı ortamlarda yer alması, büyüme sürecinizi yavaşlayacağı gibi potansiyel müşterilerin de ön yargılı yaklaşmasına neden olabilir.

  1. Online Mağaza Büyütme Sürecinde Profesyonel Destek Alma

Her ne kadar kendi çabalarınızla birçok işi halledecek olsanız da online mağaza büyütme sürecinde profesyonel destek almak da faydalı olabilir. Profesyonellerin kullandığı araçlar, büyümenizin önünde engelleri gözler önüne serebilir. Aynı zamanda size farklı gelir üretme ve karlılık arttırma kanalları da gösterebilirler. İlk aşamalarda mağazanızı kendinize büyütseniz de tıkandığınızı düşündüğünüz aşamalarda yardıma başvurabilirsiniz. Bu şekilde veriye dayalı bilgilerle daha somut adımlar atmanız mümkün olur. Kendi deneyimlerinizle profesyonellerin deneyimlerini birleştirerek online mağazanızın kısa süre içinde büyüme elde etmesini sağlayabilirsiniz.

  1. Müşteri Geri Bildirimlerini Dinleme

Müşteriler birçok konuda size geri bildirim sağlama konusunda istekli olacaktır. Bu geri bildirimleri alarak elde ettiğiniz verileri online mağaza büyütme süreçlerinde kullanabilirsiniz. Örneğin sosyal medya yorumları ve mağazada ürüne yapılacak yorumlar daha geniş kitlelere ulaşmak için faydalı olacaktır. Kargo süresinden şikayet eden müşteriler varsa kargo sağlayıcınızı yeninden düşünebilirsiniz. Ya da ürün çeşitliliğinin artmasını isteyen müşteriler varsa yeni ürünleri mağazanızda sunabilirsiniz.

  1. Kendinize Hedef Belirleyin

Somut bir hedef belirlemek büyüme stratejisini kurgulamanızı kolaylaştıracaktır. Sadece “büyüme istiyorum” diye yola çıkarsanız, elde ettiğiniz başarıları ölçmeniz mümkün olmaz. Bu aşamada ölçüm ve izleme araçlarından faydalanmak iyi bir fikir olabilir. Örneğin “%60 dönüşüm oranı istiyorum” veya “bu ay 250 ürün satmak istiyorum” gibi hedefler daha açık olacaktır. Önemli olan ulaşılabilir büyüme hedefleri belirleyerek doğru stratejileri uygulamaktır. Gelişiminizi izleyerek büyüme hedeflerinizde değişiklikler de yapabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık