Tümü

E-Ticarette Etkili İade Süreci Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Faprika
E-Ticaret

E-ticaret siteleri üzerinden ve e-ticaret pazaryerlerinden ürün satışları yapan kişilerin genel olarak yaşadıkları problemlerden biri de ürün iadesidir. Genel olarak tüketiciler satın aldıkları ürünler beğenmediklerinde veya hasarlı olduğunda ürünü geri iade işlemi yapar. Hatta ürünün fotoğraftakiyle uyuşmaması durumları ve beklentileri karşılamaması da buna etkilidir.

Bütün bunlar için e-ticaret sitelerinde genellikle iade ve iptal durumlarına karşı alınan önlemler vardır. Bunların profesyonel bir şekilde tasarlanması ise oldukça önemlidir. Özellikle iade yönteminde profesyonel bir davranış sergilenirse müşteriler de firmanıza saygı duyaraktan bağlılık gösterecektir. Bu da sizlerin daha fazla kazanmanıza olanak sağlayacaktır.

E-Ticarette İade Nasıl Olur?

E-ticarette iade süreci müşterilerin siteniz üzerinden almış olduğu ürünleri denedikleri ve herhangi bir problem ile karşılaşılması sonucunda başlattıkları süreçtir. İade süreci ise müşterilerin artık satın almaktan vazgeçtikleri ve ürünleri tekrar aynı kargo şirketi üzerinden geri göndermesiyle son bulur. Ürünler e-ticaret firmasına ulaştıktan sonra tekrar kontrolleri sağlanır. Kontrollerin sağlanmasından sonra da ürünlerin ücreti müşterilere geri iade edilir.

E-Ticarette İade Süreci Hakkında

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanın gereklerinde e-ticaret firmaları üzerinden ürün satın alımı gerçekleştirmeniz halinde tüketiciler ürünlerini teslimat tarihlerinden 14 gün içerisinde satın almış oldukları ürünlerden vazgeçme hakkına sahiptir. Eğer 14 günün üzerinden süre geçerse bu sefer tüketicilerin bir sebep beyan etmesi zorunlu olur. Eğer geçerli bir sebep yoksa iade koşulu kabul edilmez. Kısacası e-ticaret iade süreçleri 6502 sayılı kanun çerçevesinde gerçekleşerek 14 gün olarak belirlenmiştir.

E-Ticarette İade Zorunluluğu

E-ticaret içerisinde yer alan iade zorunluluğu satılan ürünlerin cinsine göre farklılık gösterebilir. Çünkü bazı ürünlerde e-ticarette iadesi alınmayan ürünlerde yer almaktadır. Ancak ürünleriniz iade edilebilir koşullarda ise sebep belirtmeden 14 gün içerisinde geri verebilirsiniz. Bu nedenle eğer e-ticaret firması sitesi üzerinde iadesi kabul edilen ürünlere yer veriyorsa sizlerden kesinlikle iade kabul etmek zorundadır.

Peki e-ticarette iadesi olmayan ürünler nelerdir? Yönetim süreci içerisinde en önemli konulardan biri de iadesi olmayan ürünlerdir. Çünkü sektör içerisinde aslında birçok ürün iade için uygun görülür. Ancak bazı ürün grupları kabul edilememektedir. Bir diğer ihtimalle de koşullu olarak iadelerinin kabulü gerçekleşir.

E-ticarette iadesi kabul olmayan ürünler içerisinde yer alıp ancak yine de belli koşullar neticesiyle iade alınabilen ürünler sınıfında:

  • Mayo
  • Kozmetik ürünleri
  • İç çamaşırları
  • Hijyenik ürünler

Yer alabilir. Bu ürünleri eğer internetten satın aldıysanız paketin açılmaması ve ürünün denenmemesi gerekir. Aksi halde ürün paket açılıp denenmişse iadesi kabul edilmez.

E-Ticarette İade Yönetimi Nasıl Gerçekleşir?

E-Ticarette iade süreci önemli noktalardan biridir. Özellikle e-ticaret ortamından gerçekleşen iadeler noktasında önem vermeniz gereken noktalar vardır. Bunlar:

  • İade koşullarını belirlemeniz gerekir
  • Paketleme koşullarınızı belirlemelisiniz
  • Gönderi koşulları nelerdir
  • İade ücretleri hakkında
  • Müşteri iletişimi

Bunlar e-ticarette iade sürecinde önem verilmesi gereken noktalardandır. Her firmanın bu noktaları önemseyerek hareket etmesi gerekir.

İade Koşulları Nasıl Belirlenir?

E-ticaret sitelerinde genellikle ürün iadesi kabul eden firmaların koşulları da birbirlerine göre farklılıklar gösterir. Özellikle birçok firma Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun çerçevesi üzerinden hareket eder. Aynı zamanda birçok firma kendi inisiyatiflerine göre de tüketiciler için farklı hakları tanımlar. Örneğin e-ticarette yer alan ürünlerin iade süresinin uzatılmasıdır.

Genel olarak inisiyatif kullanan firmalar iade koşullarını da kendi çerçeveleri içerisinde gerçekleştirir. Bu nedenle her firma içerisinde e-ticaret sitesinde yer alması gereken sayfalar arasında iade koşulları kesinlikle olmalıdır.

E-Ticaret Sitenizde Ürün Paketleme Koşulları Hakkında

Ürün iadelerinin gerçekleştirildiği sırada ürünlerin zarar görmemesi oldukça önemli detaylar arasındadır. Bunun için uygun paketleme koşullarını da iade koşulları adı altında belirlemeniz önem arz eder. Ürün paketleme koşullarını da belirlemeniz sayesinde tüketicileriniz de paketleme işlemlerini firmaya doğru bir iletim sağlamış olur.

Gönderi Koşullarını Belirleyin

E-ticaret sektörü içerisinde yer alan işletmeler kargo masraflarını da göz önüne alarak ve en aza indirmek için kargo şirketleri ile anlaşmalı çalışma gerçekleştirirler. Burada ürün teslimat süreci ve iade süreci işletmelerin koşullarında birbirilerine göre farklılık göstermesi muhtemeldir.

Birçok şirket ürün iade noktasında kargo firmaları ile anlaşmalarında iadelerin direkt firmaya iletiminin sağlanmasını ister. Bu durumda da artabilecek olan iade masraflarının azaltılması amaçlanır. Aynı zamanda kimi firmalar iade kargo ücretini karşılarken kimileri ise bunun karşılamasını yapmaz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık