Tümü

E-Ticarette Pazar Araştırması Yapmanın Önemi

Faprika
E-Ticaret

Ticari faaliyetlerin tamamı için daha sağlıklı planlama yapmak adına ön araştırma ve hazırlık süreci yapılması gerekir. Bunun düzenli ve gereken özeni göstererek yapılması durumunda atılan tüm adımlar işletmeye kar olarak geri dönecektir. Yeni bir yatırım yapmadan önce e-ticarette pazar araştırması yapmanın önemi bu yüzden oldukça fazladır. Eğer belirtilen şekilde düzenli ve özenli yapılmayan pazar araştırmaları nedeniyle işletmenin zarar etmesi kaçınılmaz olacaktır.

E-ticaret söz konusu olduğunda pazar araştırması için yapılması gereken işlemler öncelikli olarak yatırım yapılması planlanan bölge ve sektörün genel özelliklerini tespit etmeyi ilk hedef olarak gerçekleştirilmelidir. Böylece eldeki mevcut kaynakların daha verimli olarak kullanılması ve bu sayede daha isabetli ve daha doğru kararlar verilmesi mümkün olur. Eğer yatırım yapılması planlanan bölge faaliyet gösterilen ülkenin dışında ise e-ihracat olarak e-ticarette pazar araştırması yapmak için daha fazla özen gösterilmelidir. Bunun en önemli sebepleri arasında yurt dışı faaliyet göstermek planları ile alakalı bilinmeyen kitleye götürdüğünüz hizmet ve hizmet sunulan kişiler hakkında kısıtlı bilgilere sahip olunması yer almaktadır. Aksi takdirde bilinmeyen bir pazar için e-ticaret yoluyla satış yapmaya çalışmak bilinmeyen riskleri de yanında getirecektir. Bu yüzden ortadaki bilinmeyenleri kaldırmak ve başarıya ulaştıracak yol haritasını çizmek için pazar araştırması yapmak her zaman önemli ve etkili bir çalışma olacaktır.

E-Ticarette Pazar Araştırmasının Tanımı Nedir? Nasıl Yapılıyor?

E-ticarette pazar araştırması farklı bir ülke için ele alındığında elindeki ürünleri dış ülkelere satma konusunda öncelikli olarak satışa ne kadar uygun olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için o ürün ve o ülkenin koşulları hakkında sağlam bir pazar araştırması yapılmalıdır. Yapılan pazar araştırması sonucu elde edilen veriler dahilinde bu ürünün o ülkeye satışı konusunda uygun olup olmadığına dair daha sağlıklı karar verilmesi mümkün olur. İhraç edeceğiniz ürün ile ilgili pazar araştırmasını ve bu ürünlerin satış planlamasını internet üzerinden yapmak gibi bir amacınız varsa bu araştırmanın önemi çok daha fazla olacaktır. Çünkü e-ihracat dediğimiz bu e-ticaret modelinde satış yapılan dış ülkedeki son kullanıcı için yapılan satışlar da bu kapsamda yer almaktadır. Bu konuda doğru bir pazar araştırması yapılması ve başarılı sonuçlar elde edilmesi bu konuda faaliyet gösteren şirketler için daha cazip sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

E-İhracat Yaparken Pazar Araştırması Basamakları

E-İhracat yaparken pazar araştırması basamakları size belli bir planda ilerleme fırsatını sunar. Bu sayede yapacağınız pazar araştırmasının daha verimli sonuçları elde etmesi sağlanır. Bu konuda başarılı sonuçlar almak istiyorsanız ihracat ile ilgili pazar araştırması sonucu gereken adımlar birbirini takip edecek şekilde atılmalıdır. Bu durum amacınıza ve başarıya ulaşma konusunda sizi daha yüksek seviyelere çıkaracaktır. İhracat konusunda ideal bir pazar araştırması yapmak istiyorsanız aşağıdaki basamakları sırayla uygulamanız gerekmektedir.

  • Problem Tanımı
  • Soruna Bir Yaklaşım Getirilmesi
  • Araştırma Tasarımı Formülasyonu
  • Arazi Çalışması veya Veri Toplama
  • Veri Hazırlama ve Analiz
  • Rapor Hazırlama ve Sunum

E-ihracat Pazar Araştırması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ticaret artık herkesin kabul ettiği bir işi modeli olmakla birlikte geleneksel yöntemlerden çok daha aktif ve geçerli oluyor. Bunun geleneksel yöntemlere göre daha kolay olması başarılı sonuçlar elde edileceğini garantisi olmuyor. Bu yüzden pazar araştırması yaparken birbirinden farklı pazarlarda farklı yönelimler ve farklı rekabet şartları olacağı göz önünde bulundurularak buna göre değerlendirme yapılmalı ve gereken dikkat titizlikle gösterilmelidir. Böylece pazar araştırılması yapılan bölge ile ilgili belirsizlikler ve bunların yarattığı olumsuz etkiler daha büyük oranda ortadan kaldırılacaktır.

E-ihracat pazar araştırması yaparken dikkat edilmesi gerekenler sizi daha etkili sonuçlara ulaştırma konusunda oldukça etkili olacaktır. Bu detaylara dikkat etmek ve daha fazla özen göstermek yapacağınız çalışmanın başarı oranını daha yüksek seviyelere çıkartır. Ayrıca yapacağınız planlamanın daha sorunsuz bir şekilde gerçeğe dönüşmesini sağlar. Yapılması gerekenlerin dışında dikkat edilmesi gereken unsurları da doğru bir şekilde uygulamanız halinde başarıya ulaşmak için gerekli ortamı elde edebilirsiniz.

E-ihracat pazar araştırması yaparken başarıya ulaşmak için dikkat edilmesi gereken en önemli detaylar şunlardır;

  • Araştırma Yöntemleri
  • Hedeflerinizi Hatırlayın
  • Rekabeti Düşünün
  • Yardım İsteyin
  • Katılım Oranları
Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık