Tümü

E-Ticarette Veri Analitiği Kullanarak Büyümek

Faprika
E-Ticaret

Günbegün ticaret konusunda hakimiyetini arttıran E-Ticaret sistemi son zamanlarda birçok işletmenin de odak konusu olmaya devam etmektedir. Hem pandemi süreci olsun hem de müşteriler için internet üzerinden alışveriş yapmak daha keyifli ve kolay olduğu gibi fazla çeşit seçeneğinin bulunması da e-ticaretin cazibesini arttırmaktadır. Bu sebepten ötürü birçok işletme e-ticaret sektörüne giriş yapmak ve fazla zaman kaybı yaşamadan kendilerini bu piyasanın içinde bulmak istiyorlar.

Ölçme ve Veri Analitiği

Ölçülebilirlik kavramı e-ticaretin günden güne popüler olmasıyla beraberinde getirdiği en önemli özelliklerinden biridir diyebiliriz. Ölçülebilirlik kavramının bu denli önemli olmasının ilk nedeni ise işimizi büyütmek gibi bir karar aldığımızda o konuyu veri odaklı bir hale dönüştürür ve bu sayede seçtiğimiz konu hakkında bütün riskleri minimal düzeye indirmiş oluruz. Veri odaklı karar alma ve uygulama esnasında ortaya çıkardığımız verilerden bilimsel yöntemlerle çıkarımlar yapmış oluruz.

Bir diğer bizlere aşıladığı özellik ise sürekli daha iyiyi bulmak amacıyla daima arayışlar içerisinde oluruz ve bu sayede güncellenen hedefler sayesinde her zaman daha iyi olmanın yanında kazanım şansımız katbekat artmaktadır. Büyümek için daima yenilik ve yeni hedefler şarttır. Tabii ki de bunların yanında doğru adımlar ile taktiksel ilerleyiş ve optimum strateji de olmazsa olmazıdır. Denemek ve yanılmak da keza son derece önemlidir. Aslında genel olarak şöyle bir bakarsak hepsi birbiriyle bağlantılı ve bizim yapmamız gereken ise bu örüntüleri takip ederek başarıyı elde etmektir. Bu işlemlerin ardından ise ilerleyişin ne durumda olduğunu öğrenmek için ise anahtar performans göstergeleri (KPI) diye tabir ettiğimiz analizleri kontrol ederek bizlere gösterdiği kriterleri baz alarak daha da iyiye ulaşmaya çalışıyoruz.

Veri Analitiği Nedir?

Veri dediğimiz kavram bir işletmenin büyümesi için olmazsa olmazları arasındadır diyebiliriz. Çünkü ortada baz alınacak ya da hedeflenecek bir veri analitiği olmadığı müddetçe işletme için gerekli adımlar adeta boşluğa atılıyor havası verecektir. Bu süreçten bahsedecek olursak; işletme için doğru ve güvenilir veriyi yeterli zaman dilimlerinde ve anlam kapsayacak düzeyde toplanıyor olması önem arz etmektedir.

Genel olarak tercih edilmekte olan Google Analytics tercih edilmektedir. Tercih edilmesinin ana sebebi ise ücretsiz ve iş analitik araçlarına yakın düzeyde olmasıdır. Site grafiği ve verinin miktarı çoğaldıkça daha gelişmiş araçlara doğru geçişler sağlanabilir.

Veri Analitiği Türleri

Ölçüm Kriterleri ve Büyüme

İşletmenin o anki durumunu eğer iyi belirleyemezsek istediğimiz hedefe ulaşmamız da bir hayli zor olacaktır. Büyüme ve ölçümler açısından e-ticarette sık bir şekilde tercih edilen veri analitiği yöntemi “Korsan Metrik” sistemidir. Sistemde ise “AARRR” olarak da adlandırılmaktadır.

Acquisition / Edinme

Müşterinin satış kanalımıza giriş yapması olarak tanımlayabiliriz. Ürünümüzü ya da hizmetimizi tanıtmak amacıyla ve müşteriyi ikna etme koşuluyla iletişim kanallarını kullanırız. En bilindik kanallar ise; Instagram ve Google gibi ücretli performans reklam kanalları, arama motorları gelmektedir.

İlk hedefimiz markamıza en uygun, satın alma potansiyeli fazla müşterilerin web sitemizi ziyaret etmesini sağlamaktır.

Fazlalıkla kullanılan performans göstergeleri reklam giderlerinin geri dönüşü ROAS, gösterim başına maliyet CAC, tıklanma yüzdesi ise CTR ve ziyaret edilmiş sayfa ile gelen müşteri ilgisini ölçmeyi sağlayan Hemen Çıkma Oranı metrikleri bulunmaktadır.

Activation / Aktivasyon

Aktivasyon tanımı her iş stili için farklılık gösterebilir. E-mail ile abonelik, sepete ürün atılması, kayıt olunması sık tercih edilenler arasındadır.

Asıl hedef ziyaretçinin satın alma konusunda daha potansiyel hale dönüştürülmesidir.

Retention / Tutma

İş modellerinde “Sürekli Ziyaretçi” aranan bir kriterdir. Ziyaret çokluğu farklılık doğursa da müşteriyi edinmek ve aktive etmek için harcanan zaman ve paranın karşılığı; ilişki kurarak ve sadakat yaratarak garanti altına alınmaya çabalanır.

Ziyaretçilerin davranışlarına göre segmente edilerek e-mail bültenleri, SMS’ler, bildirimler, reklamlar ile tekrar ziyaret etmesi amaçlanır.

Revenue / Gelir

Müşteri her an fikir değiştirmeye veyahut vazgeçme eğilimindedir. O yüzden sürekli analiz ile sık kontrol edilmesi gereken bölüm gelir bölümüdür diyebiliriz.

Referral / Tavsiye

Markamız hangi düzeyde tavsiye ediliyor ya da edilmiyorsa neden sorularının gözlemlenmesi ve araştırılması gereklidir. Çeşitli anketler ve sosyal medya dinlemesi ile markadan ne sıklıkla ve iyi/kötü ne sıklıkla bahsedildiği analiz edilir ve değerlendirilmesi yapılır.

Testler, yanılma ve öğrenme

Veri analitiğinin avantajı işimizi büyütmek için bize rasyonel bir harita sunmasıdır fakat başarıya giden her yol gibi burada da çalkantılı hareketler olabilmektedir. Hipotezler ve testler ise optimizasyon için en gerekli konulardır.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık