Harika Bir E-Ticaret İş Planı Nasıl Yazılır?

Faprika
E-Ticaret

Saate baktınız ve öğleden sonra saatin iki olduğunu gördünüz. Mesai bitimine oldukça zaman var değil mi? Maaşlı bir işte çalışırken şartlar zorlu ve kazandığınız para sabit olabilir. Kazancınızın size yeterli gelmediğini düşünüyor ve bunu bir iş fikrine dönüştürmek için sürekli erteliyorsunuz.

Başarılı Bir E-Ticaret Firması Kurmak


Çevrenizde birçok kişi “Perakende hakkında çok şey biliyorsun. Neden kendi işini kurmuyorsun?” gibi sorular sormaya başlayabilir. Bu sorunun düşünce iklimini daha önce defalarca yaşamış olabilirsiniz. Belki o zaman bu sorumluluğu yüklenmeye hazır değildiniz. Belki de şimdi tam zamanı! İnsanlar bir gün uyandıklarında “Bugün e-ticaret sitesi kurmalıyım”’ gibi bir düşünceyle elbette bu işe girişmiyorlar.

Günümüzde kurulan yeni işletmelerin yarısı ilk 5 yıl içerisinde başarısız oluyor. Kurulan işletmelerin ayakta kalma oranları ise şöyle; %80’i 12 ay, %70’i ise 24 ay veya daha uzun zaman ayakta kalabiliyorlar. Peki, işletmeler neden batıyor veya çöküyor? Cevap, yola başlanılan ilk adımda yatıyor. Başarısız olan birçok işletme sağlam bir stratejiyle başlamıyor. Başarılı olan şirketlerin tek bir ortak noktası var. O da harika bir iş planına sahip olan bir E-ticaret firması kurmak!

E-ticaret İş Planı Nedir?


E-ticaret firması kurmak için ihtiyacınız olan şey iyi bir iş planıdır. Mükemmel iş planları, şirketlerin daha önceden tanımlanmış bir dizi hedefe odaklanmalarına yardımcı olur. Ayrıca bu planla şirket sahipleri işlerini, kredi verenlere ve yatırımcılara sunarak olumlu bir yaklaşımla sonuçlanmasını sağlar. İşletmeniz çevrimiçi bir varlıksa, e-ticaret iş planınız sizin için bir yol haritasıdır. Önce işinizi, yapacaklarınızı ve varlıklarınızı tanımlayın. Ardından işinizi nereye götürmek istediğinizi (yani hedefinizi) ve oraya nasıl gideceğiniz konusunda daha net olun.

En iyi iş planları turist rehberi kitapçıklarına benzer. E-ticaret firması kurmak için İş planınınız; büyüme planları, tahmini zaman çizelgeleri ve finansal hedefler içermelidir. Gerçek dünyadaki navigasyonlar gibi potansiyel engelleri belirler ve acil durum stratejilerini ana hatlarıyla belirtir. Nakit akışı, harcamalar, pazarlama araçları, tedarik ağı, satış ve dağıtım kanalları gibi konuları ayrıntılı olarak açıklar. Temel olarak, iş planınız, işletmenizin ana çerçevesidir.

E-ticaret İş Planına Başlarken


E-ticaret firması kurmak için her şeyden önce kapsamlı bir iş planına ihtiyacınız var. Tam ölçekli iş planları oldukça karmaşıktır. Ciddi bir şekilde yazmaya başlamadan önce, birkaç iş planı şablonunu inceleyin ve birkaç örnek iş planı okuyun. Ardından, aşağıdaki üç soruyu düşünün ve yanıtlarınızı stratejik bir taslak oluşturmak için kullanın.

1. Ne Satıyorsunuz?


E-ticaret firmaları üç farklı türde ürün satar: mal, hizmet ve dijital ürün. Kullanıcılarınıza neyi neden satmayı düşündüğünüzü söylemelisiniz. Kapsamlı bir ürün yelpazesi sunuyorsanız genel terimlerle yazmakta sorun yoktur. Tek ürün satan bir perakendeciyseniz veya sınırlı bir ürün yelpazesine sahipseniz, daha spesifik ve daha detaylı bir anlatımla sattığınız ürünü anlatmalısınız.

Örneğin, dijital ürünler satmayı planlıyorsanız, bunların ne olduğu ve müşterilerin bunlara nasıl erişeceği konusunda net olmalısınız. Tüketiciler sitenizden yazılım, müzik veya eğitim videoları indirecek mi? Bir akış hizmeti sunacak mısınız? Lisanslama gereksinimleri ne olacak? vb. soruların cevaplarını, açık ve net bir şekilde sunmalısınız.

2. Hedef müşteriniz kimlerden oluşuyor ?


E-ticaret firması kurmak demek ürünlerinizi doğrudan tüketicilere satmak demektir. İşletmeden tüketiciye (B2C) bir şirketseniz, bir tüketici profili bulmaya çalışın ve bunu ürününüz için çevrimiçi bir pazarlama stratejisi oluşturmak için kullanın. Otomobil sevdalılarına yedek parçalar mı yoksa moda tutkunlarına harika el yapımı bez çantalar mı satmaya çalışıyorsunuz?

Bazı e-ticaret firmaları ve hizmet sağlayıcıları, işletmeler arası (B2B) bir model uygular. Gıda şirketlerine ham maddeler veya elektronik şirketlerine bileşen satan üreticiler bu kategoriye girer. İster B2C ister B2B yapıyor olun, müşterinizi neyin harekete geçirdiğini bulmaya çalışmanız gerekir. Sitenizi ziyaret ettiklerinde ne arıyorlar? Pratik ve tutumlular mı yoksa harcayabilecekleri bir gelirleri var mı?

3. Ürünlerinizi nasıl tedarik ediyorsunuz?


Bazı e-ticaret firmaları ürünlerini kendi bünyesinde üretir. Belki özel tasarım mobilyalar veya ayakkabılar yaparsınız; belki de iOS ve Android uygulamaları veya muhasebe yazılımı oluşturuyorsunuzdur. Bu durumda yapmanız gereken tek şey kargo için gereken malzemeleri satın almak veya uygulamanızı indirebilecekleri bir bulut hizmetinden en iyi şekilde yararlanmanın yolunu bulmaktır.

Bir E-ticaret Planının 7 Bölümü


Tüm iş planları birbirinden farklıdır, ancak çoğu iş planı yedi temel unsur içerir. E-ticaret firması kurmak için gerekli gördüğünüz kendi planınızı yazarken ek konular eklemeye karar verebilirsiniz. Ancak aşağıdaki başlıklar iş planınızı oluştururken size yardımcı olacak ve iyi bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.

  • Yönetim Özeti
  • Şirket Profili
  • Pazar Araştırması
  • Ürünler ve Hizmetler
  • Pazarlama Planı
  • Lojistik ve Operasyon Planı
  • Finansal Plan

Sonuç


E-ticaret sitesi kurmak için mükemmel bir e-ticaret iş planı, başarılı bir iş başlangıcı için sağlam bir temel oluşturur. Planınızı araştırıp yazarken, pazarlama, pazar analizi ve finansal planlama gibi önemli konular hakkında bilgi edinmelisiniz. Tüm bu ekstra bilgiler, girişimcilik yolculuğunuza başlarken sizi daha da güçlendirecektir.

Bu Konuyu İnceleyenler Bu Konuyuda İnceledi.

Başarılı Pazaryeri Entegrasyonu Nasıl Olmalı?

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık