Kaçınılması Gereken E-ticaret Hataları: Kaçını Yapıyorsunuz?

Faprika
E-Ticaret

Bir e-ticaret mağazası sahibi olarak, herkesin bir mağaza açabileceğini ve dünyanın her yerindeki potansiyel müşterilere satış yapabileceğini zaten biliyorsunuz. Ayrıca göründüğü kadar kolay olmadığını ve doğru yapılması gereken birçok şey olduğunu da biliyorsunuz. “Bir e-ticaret sitesine” sahip olmak ile “kullanıcılara harika bir deneyim sunan bir e-ticaret sitesine” sahip olmak arasında dağlar kadar fark vardır. Herhangi bir işletme sahibi ikincisine odaklanmalıdır ve biz de bunu başarmanıza yardımcı olacağız.

İlk olarak, hatalardan kaçınmanın neden önemli olduğunu hızlıca düşünelim. İnsanlar paralarını nereye harcayacakları konusunda hoyrat davranabilirler. E-ticaret sitesi sahipleri çevrimiçi mağazalarını kullanmayı çok karmaşık veya sinir bozucu hale getirirse, müşteriler başka bir yere gidecektir.  Müşteriler bir satın alma işlemi gerçekleştirirlerse ve bu tatsız bir deneyimse geri dönme olasılıkları düşüktür. Belki de kötü bir yorum bırakarak diğer potansiyel müşterileri e-ticaret mağazanızdan kaçınmaya ikna edecekler, kim bilir! Bunların tümü, ilgi çekici ürün görsellerinden sezgisel web sitesi tasarımına kadar alışveriş deneyimindeki sürtünmeyi azaltmanın önemini vurgular.

Şimdi, e-ticaret hatalarına bir göz atalım;

Hata 1: Ürününüzü veya Kitlenizi Anlamamak

Ürününüzü ya da hedef kitlenizi iyi tanımalısınız. Ürününüzün onların istedikleri bir ürün olduğunu tahmin etmelisiniz. Eğer bu olmazsa stoklarnızda bulunan ürünlerle ne yapacaksınız? Eğer tahminlerinizin ya da öngörülerinizin hiçbiri tutmazsa para kaybetme anını yaşamak üzeresiniz. Yapmanız gereken, pazardaki ihtiyacı belirlemektir. Hedef kitlenizin ne istediğini ve mevcut seçeneklerle ilgili kötü deneyimlerini öğrenerek, onların gerçekten istedikleri ürünleri sunabilirsiniz. Ardından, alışveriş sepetinize koşan çok sayıda potansiyel müşteriniz olacak, kesinlikle bundan emin olabilirsiniz!

İşte size yardımcı olacak ve yapmamanız gereken bu bölüme dair bariz hatalar;

  • Rakip ve pazar araştırması yapmamak.
  • Hedef kitlenizi tanımlayamamak
  • Araştırma yapmadan ürünleri fiyatlamak

Hata 2: Uygun Olmayan Teknik Altyapı

Bir e-ticaret mağazası açmanın önündeki en düşük engel altyapı seçimidir. Bir yandan bugün inanılmaz derecede düşük maliyetlerle başlayabileceğiniz harika platformlar ve seçenekler var. Kullanıcı deneyiminden güvenliğe, müşteriyi elde tutmaya kadar, çevrimiçi işiniz için doğru platformları seçmek çok önemlidir.  En başından itibaren akıllıca bir seçim yapmalısınız. Çünkü daha sonra bu hatadan kaçınmak için hem zaman maliyeti hem de finansal maliyetle baş başa kalacaksınız. Bu nedenle güçlü bir altyapı her zaman istediğiniz sonuca ulaşmanın anahtarıdır.

Püf Noktası: Faprika, e-ticaret girişimcileri için harika seçenekler sunan bir altyapıya ve harika bir teknik ekibe sahiptir. Faprika’nın harikulade paketlerine ve referanslarına göz atmak için sayfamızı ziyaret edebilir, detaylı bilgi için hemen bize ulaşabilirsiniz!

Bu durum altında birçok farklı hata tespiti var, ancak biz bugün en çok yapılan bazı hatalara göz atacağız;

  • Yanlış e-ticaret platformu (e-ticaret altyapısı) seçmek.
  • Güvenliğe önem vermemek, yatırım yapmamak.
  • Kendi e-ticaret altyapınızı oluşturmak.

Hata 3: Ürün Sayfalarıyla İlgili Sorunlar

Ürün sayfaları, sitenizin belki de en önemli alanıdır. Ürün sayfasında bilgi yoksa veya öğeyi net, ikna edici bir şekilde gösteremezse, potansiyel müşterilerinizin onu satın alma olasılığı çok daha düşük kalacaktır. Sayfalarınızın sizin için en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için kaçınmanız gereken en önemli hatalardan birisidir. Aşağıda bu hatanın içeriğinde hangi başlıklar var onlara göz atalım.

  • Sosyal kanıt kullanmamak. (daha öncei müşteri alışveriş memnuniyeti, yorumlar vs.)
  • Ürünü göstermeyen ürün fotoğrafları.
  • Eksik ve yetersiz ürün açıklamaları (içerikler).
  • Yetersiz medya, video ve görsel karışımı.

Hata 4: Kötü Bir Kullanıcı Deneyimi

Bugün kullanıcı deneyimi olmadan dijital alanda adım bile atılamıyor desek abartmış olmayız. Kullandığınız tüm akıllı telefon uygulamaları, web sitelerinin birçoğu ve her nevi yazılım kullanıcı deneyimi olmadan asla size ulaşmıyor. Kullanıcı deneyimi her şeydir. Kullanıcı deneyimi, web site tasarımınız ve arama motoru sıralamanızın yanı sıra dönüşüm oranlarınızı da etkiler. Bu nedenle doğru yapmanız oldukça önemlidir. Bazı kullanıcı deneyimi hataları ise şöyledir;

  • Ürün kategorilerinin olmaması
  • Hizmet bilgisi ya da iletişim bilgilerinin yetersiz oluşu
  • Kötü menü navigasyonu
  • Üye olmadan satın almanın yapılamıyor oluşu
  • Rakiplerinize benzeyen içerik
  • Analiz ve izleme araçlarını kullanmamak
  • Ödeme ve gönderi seçeneklerinin olmayışı

Sonuç

Tüm bu hataları bertaraf etmenin tek bir yolu vardır. O da müşteriyi ilk sıraya koymak. Kargo ve ödeme seçeneklerinden sitede gezinme ve güvenliğe kadar mümkün olduğunca birçok engeli kaldırın. E-ticaret platformunuzun ve potansiyel müşterilerinizin ayrıntılarının güvende olduğundan ve ürünlerinizin hedef kitlenizi memnun etmek için iyi araştırıldığından emin olun.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık