Tümü

Pay Per Click (Tıklama Başına Ödeme) Nedir? Nasıl Çalışır?

Faprika
E-Ticaret

Tıklama Başına Ödeme (PPC), bir işletmenin reklamlarına yapılan her kullanıcı tıklaması için bir reklam yayıncısına ödeme yaptığı bir dijital reklamcılık modelidir.

PPC genellikle Google AdWords gibi arama motoru reklamcılık platformlarını tanımlamak için kullanılırken, iş modeli çeşitli reklam verenler tarafından tercih edilir. PPC için kullanılacak anahtar kelime araştırmasını başarılı bir şekilde yürütmek için önce anahtar kelime türlerini, kişileri ve ardından süreci kolaylaştırmak için kullanabileceğimiz çeşitli araçları anlamamız gerekir.  

PPC Nasıl Çalışır, E Ticarette PPC’nin Faydaları Nelerdir?

Arama motorlarının sonuç sayfalarında yer almak için bir PPC kampanyası oluşturulur. Bu reklam tarzı e-ticaret firmaları tarafından sıklıkla kullanılır. Reklamlar, anahtar kelimeler için bir teklif ve tıklama ortalaması, kalite puanı, açılış sayfası deneyimi gibi özel algoritmalarını oluşturan diğer sıralama faktörlerine dayalı olarak SERP (Search Engine Result Page)’lerde gösterilir. PPC, SEO’ya kıyasla çok daha hızlı sonuçlar alabileceğiniz SEM operasyonlarının bir parçasıdır.

Arama motorlarının amacı, kullanıcılarına mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sağlayan en alakalı sonuçları göstermektir. E-ticaret firmaları, anahtar kelime araştırması yaparak alakalı sorguları belirleyebilir ve alakalı bir sonuç sağlamak için kampanyalar ve açılış sayfaları oluşturabilir.

E-Ticaret Sitenizde PPC İçin Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelimeler, bir reklam verenin teklif verdiği terimler olarak nitelendirilebilir. Bir reklamcının, arama motoruna hangi anahtar kelimenin yazılması gerektiğini analiz edebilmesi gerekir. İşte anahtar kelime araştırması yapma işini önemli kılan ayrıntılar:

  • Derinlemesine bir anahtar kelime araştırması, web sitenizdeki doğru amaca yönelik hedef kitleyi dikkate almanıza ve karşılığında dönüşüm oranlarınızı artırmanıza yardımcı olur.
  • Markanızın genel işletme hedefine katkıda bulunmayan anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olur.
  • Markanızın sıralaması gereken anahtar kelimelerin rekabet gücünü ve önceliğini belirlemenize yardımcı olur.

Anahtar kelime araştırması profesyonellik gerektiren, sürekli takibi ve demografik analizi de beraberinde getiren önemli bir konudur. Anahtar kelime araştırmaları farklı kategoriler üzerinden değerlendirilebilir.

PPC İçin Marka Terimleri ile Anahtar Kelime Seçimi

Markaya yönelik anahtar kelime analizi, marka adınız ve marka adınızı oluşturduğunuz kelime gruplarından oluşur. Çoğu zaman reklamcılar kendilerini arama hacmi yüksek olan bir anahtar kelime ararken buluyor. Ancak rekabetin çok olduğu bir ortamda e-ticaret sitelerinin yükselmesi zorlaşıyor.

Markaya yönelik anahtar kelimelerini tercih etmek, arama sonucu sayfasına hakim olmanıza yardımcı olacaktır. Bir kullanıcı markanızı veya markanıza özgü bir ürünü aradığında, hem organik hem de ücretli listelerde görüneceksiniz. Unutmayın ki ekstra görünürlük asla zarar vermez. Marka anahtar kelimelerinize önem vermiyorsanız, adınızı kullanmak isteyen ya da benzer bir isimle çalışan markalar öne çıkacaktır. Bu şekilde rakipleriniz, başlangıçta web sitenize yönlendirilen trafiği çalabilir.

PPC Keyword Tercihinde Rakip Terimler

Rakip terimleri, markanızla benzer bir hizmet/ürün sağlayan rakiplerinizin adını işaret eden anahtar kelimelerdir. Rakip anahtar kelimeleri tercih etmek, size rakibinizle aynı alanda görünme fırsatı verdiği için büyüyen işletmelerin marka bilinirliğini artırmasına yardımcı olabilir. Hatta bu alanı, indirimler vererek veya rakibinizin sağlamadığı bir avantajı vurgulayarak kullanıcıları ikna etmek için kullanabilirsiniz.

Rakip anahtar kelimeleri kullanmak, kullanıcılar zaten sizinle benzer ürünleri satan bir markayı aradıkları için web sitenize amaca yönelik trafik çekmenize yardımcı olabilir. Ayrıca kullanıcılara alternatif seçenek sunuyorsunuz ve çevrimiçi alışveriş yapan herkes satın alma kararını vermeden önce farklı seçenekleri karşılaştırmayı seviyor.

PPC Keyword Tercihinde Genel Terimler

Genel terimler, markanızın ne yaptığını genel olarak belirten terimlerdir. Örneğin Nergis Çiçekçilik isimli bir marka için genel terimler çiçekçilik, nergis, papatya vb. olabilir. Genel anahtar kelimeler, özellikle genç bir markaysanız satacak yeni bir ürününüz varsa veya yeni bir pazar hedeflemek istiyorsanız, web sitenize yeni kullanıcılar çekmenize yardımcı olabilir. Genel anahtar kelimelere teklif vererek, araştırma aşamasında kullanıcıların dikkatini çekebilir ve onları markanıza aşina hale getirebilirsiniz.

PPC’de İlgili Terimlerin Kullanımı

Bu terimler, sattığınız ürüne teğet geçen anahtar kelimelerden oluşur, bir kullanıcının ürününüzü ararken ilgisini çekebilecek terimler olabilir. Örneğin bir ceket firması için ilgili anahtar kelimeler kot pantolon ya da metal bileklik olabilir. İlgili anahtar kelimeleri tercih ederek sattığınız ürünleri bulmak için daha az popüler terimler kullanan kullanıcıların dikkatini çekebilirsiniz. Bu çalışma, kitle havuzunuzu genişletmenize ve web sitenize yüksek trafik çekmenize yardımcı olacaktır.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık