Katalog → Ürün Yönetimi → Yeni Ekle seçimlerini yaparak yeni bir ürünü eklemeye hemen başlayabilirsiniz.
Yeni Ekle alanına ürün girişi yaparken doğru ve eksiksiz bilgi girmeniz son derece önemlidir. Böylece müşterilerinize daha net verilerle ulaşır ve satışın her aşamasında bu kolaylığı yaşarsınız.
Yeni Ekle butonuna tıkladığınızda, karşınıza ayrıntılı bir panel çıkacak.
Bu panelde;
başlıkları yer alıyor. Ancak tüm bu kategorilerle ilgili düzenlemeler, sadece söz konusu yeni eklenecek ürünü ilgilendirecektir.
Ürün Bilgileri alanı, ürün ile ilgili temel bilgilerin girildiği alandır. Ürününüzün adı ne? Ürün tipiniz nedir? Ürüne dair özellikler nelerdir? Her biri bu panelde, sizden talep edilen bilgiler arasında yer almaktadır.
Ürün tipi kısmında karşınıza üç seçenek çıkar. Ürün tipinize göre Normal Ürün, Gruplanmış Ürün, Serili Ürün seçimlerini yapabilirsiniz.
Ürün için seri veya kombin satış geçerli değilse Normal Ürün seçilir. Eğer söz konusu ürün kombini bir ürünse Gruplanmış Ürün seçilir. Ürünümüz serisi olan bir ürün ise Serili Ürün seçilir.
Tek Satılabilir alanının yanındaki kutucuğu işaretlemezseniz, ürününüz sergilenmez. Bu nedenle Normal Ürün seçiminde mutlaka Tek Satılabilir alanı işaretlenmelidir. Bazı durumlarda normal ürün grubunda olmasa dahi bu ürünler tek olarak da satılabilir. Örneğin kombin ürünler bir arada satılabildiği gibi tek tek de satılabilmektedir. Bunun için de Tek Satılabilir alanının işaretlenmesi gerekir.
Dil Seçimi alanı ile eklediğiniz ürünün dilini belirleyebilirsiniz. Standard ve Türkçe aynı işlevi görür. İngilizce dil seçiminin yanında, farklı dil seçimlerini de destek ekibimizle iletişime geçerek kolayca sisteme ekleyebilirsiniz.
Ürün adı, üzerinde mutlaka düşünülmesi gereken önemli bir alandır. Yalnızca ürünü tanımlamaz, aynı zamanda müşterilerin ürünü aradıklarında kolayca ulaşmalarını da sağlar. Ürününüzü ne kadar iyi ifade ederseniz, organik olarak müşterilerinizi o kadar iyi şekilde sitenize yönlendirirsiniz.
Söz konusu ürün nedir? Pantolon, kazak, tişört, mayo, çocuk bezi…
Hangi gruba yönelik? Kadın, erkek, çocuk…
Hangi renk? Hangi model? v yaka, kapşonlu, yarım kollu…
Tüm bu ifadeler hem ürününüzü en doğru şekilde tanımlamanızı sağlar hem de Google aramalarda en doğru hedeflemeyi yapmanızın önünü açar.
Örneğin,
Görüldüğü gibi başlık belirlerken dikkat edilmesi gereken önemli detaylar bulunuyor. Ürünün markası, rengi, modeli, cinsiyeti ve ürünün ne olduğu mutlaka başlıkta yer almalı. Böylece Google üzerinden ürününüzü arayan müşteriler size kolayca ulaşabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken gereksiz ve uzun ayrıntılardan kaçınmak olacaktır.
Ürününüzle ilgili müşterilerinize ekstra bilgi vermek isteyebilirsiniz. Örneğin ürünün yüzde yüz pamuk olması, 15 gün içinde ücretsiz kargo özelliğinin bulunması gibi. Bununla birlikte söz konusu olan teknoloji ürünü ise daha fazla ayrıntı girmeniz de beklenebilir. Bu durum müşterilerinizin ürün sayfasında daha uzun süre kalmasını da sağlar.
Tüm bu sebeplerden ötürü Ürün Adı ve Açıklama alanı olabildiğince doldurulmalı ama gereksiz uzun olmamasına dikkat edilmeli, ürün ile ilgili tanımlayıcı ve açıklayıcı bilgilere yer verilmelidir. Elbette bu alanların gereksiz uzun olmaması da son derece önemlidir. Gereksiz uzun bir başlık da pazarlama ile ilgili sıkıntı yaratabilir.
Açıklama alanında girdiğiniz içeriği tıpkı bir Word dosyası gibi düzenleyebilir, yazıları bold yapabilir, rengini değiştirebilir, görsel atayabilir, link ekleyebilir ve metinle ilgili birçok düzenlemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Ürün Bilgileri alanı bu detaylarla sınırlı değildir.
Model Kodu bu alana girilir. Zorunlu alan değildir ancak girilmesi tavsiye edilir.
Stok kodu bu alana girilir. Her ürün için birbirinden benzersiz olacak şekilde veri girişi yapmanız gerekmektedir. Aksi halde tüm stoklarınız karışacaktır. Zorunlu alandır.
Barkod kodu bu alana girilir. Pazaryerleri için zorunlu alandır. İlerleyen süreçte entegrasyon talebiniz olacak ise 13 haneden oluşan barkod alanını doldurmanızı tavsiye ederiz. Birbirinden benzersiz olacak şekilde işlem yapılmalıdır.
Depo yer kodu bu alana girilir. Zorunlu alan değildir ancak girilmesi tavsiye edilir. Eleman çalıştırmak yerine düzenli depo kodlarıyla ilgili ürünü rahatça bulabilecek ve müşterileriniz için kargo sürecini başlatabileceksiniz. Depo Yer Kodu’nun amacı, paketlenmiş ürünü depo numarası vasıtası ile hızlıca erişip müşteriye ulaştırmayı amaçlamaktadır. Böylece az personelle bile büyük depolardaki ürün tedarik süreci kolaylaşır.
ÖNEMLİ UYARI: Pek çok pazaryeri ürün ekleme işlemi sırasında Cinsiyet, barkod no ve stok numarası, MODEL KODU ve uygun ANA KATEGORI gibi bilgilerin eksiksiz şekilde girilmiş olmasını istemektedir. ANA Kategorinin önemini açıklayalım. SİYAH ERKEK PANTOLON ürününü değerlendirelim. İlgili ürün sitenizde 3 kategoride görünmektedir. UNISEX, ERKEK, ÇOCUK. Pazaryerinin bu ürünü kabul etmesi için ANA KATEGORİ seçimi ERKEK olmalıdır.Önemli pazar yerlerinden biri olan Trendyol, bu bilgilerin bulunmadığı ürünleri kabul etmemektedir. Bu sebeple söz konusu bilgiler TAM ve EKSİKSİZ şekilde sisteme eklenmelidir.
Sisteme eklediğiniz tedarikçiler arasında seçim yapabilir veya Hiçbiri seçeneğini seçerek bu alanı boş bırakabilirsiniz. Eğer marka bir ürün satıyorsanız tedarikçisini eklemek isteyebilirsiniz. Böylece güven duygusu uyandıracaktır. Örneğin Dolce Gabbana markasının ürünlerini satıyorsanıza tedarikçi olarak markayı ekleyebilirsiniz. Bu bilgi opsiyoneldir. Müşteri tarafından görüntülenebilir veya gizlenebilir.
Ürün etiketleri bu alana girilir. Zorunlu alan değildir ancak girilmesi tavsiye edilir. Etiket sayesinde ürününüzün öne çıkan özelliğini bir yazı ya da ikon ile tasarlayıp bu alandan ekleyebilirsiniz. Ürün resminin istediğiniz yerine konumlandırabilir ve %100 pamuk, Ücretsiz Kargo, gibi ibareler ile satışlarınızı artırıp ürününüzü öne çıkarabilirsiniz.
Bu alandan etiket eklemeniz için eklemek istediğiniz etiketin sisteme daha öncesinde tanımlanmış olması gerekir. Eğer sisteme tanımlı değilse, yeni ürüne eklemeniz de mümkün olmayacaktır. Sıfırdan etiket oluşturmak için bakınız.
Ürün/ tedarikçi/ marka ile ilgili bir not eklemek isterseniz bu alanı kullanabilirsiniz. Müşteri bu alanı görüntüleyemez, kullanıcıya özeldir.
Ürünün video görseli varsa URL’sini bu alan girmeniz gerekir. Video Otomatik Oynatma aktif hale getirildiğinde de video oynatılabilir hale gelir.
Seçeneğin yanındaki kutucuğu boş bırakırsanız ürün videosu otomatik olarak oynamaz. Tik koyduğunuzda video otomatik olarak oynar.
Yorumlara İzin Ver seçeneğini aktif ettiğinizde müşteriler ürün ile ilgili görüşlerini yorumlar kısmına yazabilir. Ancak bu yorumlar siz onay vermediğiniz sürece diğer müşterilere gösterilmez.
Bu seçeneği aktif ederseniz ürünün sergilendiği sayfada beden tablosu da yer alır.
İÇERİK YÖNETİMİ > SAYFALAR alanından işlem sağlanmaktadır. Tablo, resim, yazı, yazı tipi seçimi, renk, gibi içeriklerden faydalanarak ürün detayda müşterileriniz için beden tablosunu bu alandan oluşturabilirsiniz.
Ürünün yayınlanacağı başlangıç tarihini ifade eder. Bu alanın doldurulması zorunlu değildir.
Ürünün yayından kaldırılacağı bitiş tarihini ifade eder. Bu alanın doldurulması zorunlu değildir.
Ürünün aktif veya pasif olmasını sağlar. Tek bir tuşla ürünü yayından alabilir veya yayına sunabilirsiniz.
Ürün Bilgileri alanından ilk düzenlemeleri gerçekleştirdikten sonra Kaydet ve Devam Et butonuna tıklayarak Stok Bilgileri alanına geçiyoruz.
Bu bölümde ürününüze ait stok bilgilerini düzenleyebilirsiniz. Sisteme girdiğiniz bilgiler yalnızca seçili ürün için geçerli olacaktır.
Ürününüzün stok durumunu, stok takibini ve stok durumu ile ilgili müşterilerinize ne tür bilgiler vereceğinizi bu alanda düzenlersiniz. Örneğin stok yenilendiğinde müşterilerinize bilgi gitmesini istiyorsanız ‘Gelince Haber Ver’ Aktif seçeneğinin yanındaki kutucuğa tik atmanız yeterli olacaktır.
Peki bu alanda neleri belirleyebiliriz, gelin birlikte bakalım.
Seçili ürünün stok durumunu takip etmek isterseniz, bu alanda ‘Stok Takip Et’ seçimini yapabilirsiniz. Eğer stok takibi yapmak istemiyorsanız ‘Stok Takip Etme’ seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Bununla birlikte stok giriş çıkışlarını da sistemimiz üzerinden kayıt altına alabilmeniz mümkündür. Bu alanda ‘Stok Hareketi Kaydet/Kaydetme’ seçenekleri bulunur.
Stok Durumunu Göster alanını aktif ettiğinizde, müşterileriniz stok durumunu alışveriş sayfalarında STOKLARIMIZDA yazısı ile görebilir. Eğer kutucuğu boş bırakırsanız, müşterileriniz bu bilgiyi göremez.
Stok durumunu göster alanı ürün detay sayfasında, fiyatın altında gözükmektedir. Eğer müşterilerinize kaç ürün kaldığını rakam ile belirtmek istiyorsanız ilgili kutucuğu işaretlemelisiniz. Girdiğiniz stok miktarına göre ‘SON X ÜRÜN’ yazısını kullanıcılarınıza göstermektedir. Stok azalıp, arttıkça rakam değişmektedir.
Stok tükendiğinde ürününüzle ilgili nasıl bir aksiyon alacaksınız? Ürün müşterilerin akışında görüntülenmeye devam etsin mi yoksa pasife mi düşsün? İşte bu alan stoğu biten ürününüzle ilgili işlem yapmanıza olanak tanır. ‘Hiçbir Şey Yapma’ seçeneğini tıkladığınızda herhangi bir işlem yapılmazken ‘Ürünü Pasif Yap’ dediğinizde sistem otomatik olarak stoku tükenen ürünü pasife alır.
Ürününüz stokta azaldığında bildirim almak isterseniz bu alanı kullanabilirsiniz. Ürün ne kadar kaldığında size bilgi gönderilsin? 1, 5 veya daha fazla. Bu sayede siz kontrol etmeden ürünün bilgisi tarafınıza iletilir.
Müşterileriniz tükenen ürünleri satın almak istediğinde ‘Gelince Haber Ver’ seçeneğine tıklamak ister. Böylece ürün stoğu yenilendiğinde bildirim alır ve bu ürünü kolayca tedarik edebilir. Müşterilerinize stok güncellendiğinde bildirim gitmesini isterseniz bu seçeneği aktif hale getirmeniz gerekir.
Ürünler yalnızca tekil müşterilere satılmayabilir. Tedarikçiler ürünleri toplu satın alabilir. Veya indirim döneminde ürününüzün satın alınması ile ilgili alt veya üst kota belirlemek isteyebilirsiniz. Bu işlem için ‘Minimum Sipariş Miktarı’ ve ‘Maksimum Sipariş Miktarı’ alanları doldurulur. Alanı boş bırakmak isterseniz, sistemce otomatik olarak tanımlanmış olan 1 yazılı halde bırakabilirsiniz.
Yukarıda da bahsedildiği şekilde ürün satın almadaki üst limiti belirler. Eğer bu alanı boş bırakmak isterseniz sistemce otomatik olarak tanımlanmış olan 100 yazılı halde bırakabilirsiniz. Kullanıcılarınız üye olduğu kullanıcı adı ve şifre ile satın alma yaparken 100 adet ürünü satın alabilir, daha yüksek alımlara sistem izin vermez.
Kargo bedava seçeneği, müşterilerin alışveriş sayfalarında görüntülenen ve satışı doğrudan etkileyen bir alandır. Sisteme yüklediğiniz ürünü kargo ücretinden muaf tutmak isterseniz ‘Kargo Bedava’ seçeneğini aktif etmeniz gerekir.
Bazı ürünlerde ekstra kargo bedeli tanımlanabilir. Bu alana rakamla ekstra kargo bedelini girebilirsiniz.
Ürünün desi bilgisini bu alana girebilirsiniz. (Desi, ürünün en boy ve yükseklik bilgisi ile hesaplanmaktadır.)
Ürünün teslimat süresi ile ilgili müşterinizi bilgilendirmek isterseniz bu alan üzerinde seçim yapabilirsiniz. 1-2 gün, 3-5 gün, 1 hafta seçimlerinden birini tercih edebilir; eğer bilgi girmek istemiyorsanız Hiçbiri seçimini yapabilirsiniz.
YAPILANDIRMA > KARGO > KARGO SÜRELERİ > YENİ EKLE alanından firmanıza ait ilgili kargo süresini ekleyebilirsiniz. Her ürün eklemesi yaparken TESLİMAT SÜRELERİ alanından otomatik olarak seçim gerçekleştirmenizi sağlar.
Tüm düzenlemeleri yaptıktan sonra Kaydet ve Devam et diyerek işleminize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Ürünün bilgilerini girdikten sonra bir diğer aşama Fiyat Bilgileri alanıdır. Bu alan dikkatle doldurulması gereken kısımlardan biridir. Yanlış bilgi ürünü zararına satmanıza neden olabileceği gibi müşterilerinizi de yanıltabilir. Bu nedenle özenle doldurulmalıdır.
Bu alanda doldurabileceğiniz kısımlar şu şekilde sıralanmaktadır:
Ürünü alış fiyatınızı ifade eder. Bu alan müşteriye gösterilmez. Zorunlu değildir. Sisteme girdiğiniz takdirde maliyet raporu alabilmenizi sağladığı için doldurulması tavsiye edilir.
Üreticinin ürünün satılması için önerdiği perakende fiyatına liste fiyatı denilmektedir. Satış fiyatı alanı doldurulduğunda müşterileriniz bu fiyatı üstü çizili şekilde görecektir. Bu da müşterilerinizde indirim algısı yaratacaktır.
Satış fiyatı, sizin ürün için belirlediğiniz fiyattır. İndirim oranı bu fiyata uygulanır.
Sistem size satış fiyatı dışında ekstra beş farklı fiyat belirleme imkanı tanır. Örneğin farklı pazar yerlerinde ürün satışı yapıyorsunuz. Ve her pazar yerinde farklı bir fiyat politikası uygulamak istiyorsunuz. Bu aşamada fiyat tiplerini numaralandırarak seçim yapabilirsiniz.
Örneğin kendi e-ticaret sitesinde 100 liraya sattığınız ürünü, Trendyol’da 105 Liraya satmak isteyebilirsiniz. Aynı ürün farklı bir pazar yerinde 90 liradan satışa sunulabilir. Bunun için tek yapmanız gereken Fiyat Tiplerini tanımlamak ve sisteme eklemek.
Eğer satışını yaptığınız ürün vergiden muaf ise hemen yanındaki kutucuğu işaretlemeniz gerekir. Vergiden muafiyet söz konusu değilse kutucuğu boş bırakmalısınız.
Vergi Oranı
Vergiden Muaf seçimini işaretlerseniz Vergi oranı alanı görüntülenmeyecektir. Ancak işaretlemezseniz, seçim yapabilmeniz için bu alan açılır. Ürününüzle ilgili vergilendirme kapsamında vergi oranını sisteme kolayca ekleyebilirsiniz. Hiçbiri, %0, %8, %18 seçimlerinden birini ekleyebilirsiniz. Özel bir vergi oranı söz konusuysa sistem üzerinden yeni vergi oranını ekleyerek seçim yapabilirsiniz. Her ürün eklemesinde bu alandan kolayca vergi oranını seçebilirsiniz.
Eğer sistemdeki oranlar sizin ürünleriniz için uygun değilse YAPILANDIRMA > VERGİ > VERGİ ORANLARI seçimleri ile yeni bir vergi oranı girişi sağlayabilirsiniz.
Bilgileri Kaydet ve Devam Et butonunu tıklayıp sisteme yükledikten sonra, aynı sayfada ek bir alan açıldığını göreceksiniz. Bu alan Katmanlı Fiyat alanıdır.
Katmanlı fiyat, belirli bir grup için fazla alımlarda uygulanan özel fiyatlandırmayı ifade eder. Çoklu satışlarda uygulanacak fiyat indirimi olarak da tanımlanabilir. E-ticaret platformuna abone olan üyeler için geçerli bir fiyatlandırma tanımlayabilirsiniz. Bazen de 2 ve üzeri satışlarda örneğin tedarikçileriniz için daha uygun bir fiyat politikası izleyebilirsiniz.
Örneğin, 10 adet alım yapılırsa ürün 100 lira değil 90 lira üzerinden fiyatlandırılacak ve bu ayrıcalık yalnızca sisteminize kayıtlı tedarikçiler için ya da tanımladığınız kullanıcı grubuna geçerli olacak.
Katmanlı Fiyat eklemesi yapacağınız zaman Yeni Ekle butonuna tıklamanız gerekir. Açılan sayfa şu şekilde olacaktır:
Gördüğünüz gibi indirimli satış fiyatının ne kadar olacağını, kaç ürün alımında geçerli olacağını, hangi grup için tanımlandığını kolayca seçebiliyorsunuz. Üstelik bu kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihlerini de sistem üzerinden kolayca ekleyebilirsiniz. Yukarıda tedarikçi grubu için 10 adet üründe belirli bir süre geçerli olacak, 50 Liralık bir satış tanımlamış olduk.
Düzenlemelerin ardından Kaydet ve Devam Et butonuna tıklayarak düzenleme işlemini sürdürelim.
Belirli oranda gerçekleştirilen indirimler, müşterilerinizin dikkatini çekmenizi kolaylaştırır. Ancak bu alanda yapılan hatalı bir giriş, ürünü zararına satmanıza bile yol açabilir. Bu nedenle seçim yaparken dikkatli olmak gerekir. Bu alanda, daha önce sisteme tanımlanmış indirimler görülür.
Sizin isimlendirdiğiniz ve sisteme girdiğiniz indirim seçenekleri arasından bu kategori üzerinden seçim yapabilirsiniz. Seçtiğiniz indirim yalnızca düzenlenen ürün için geçerli olur. Sisteme nasıl indirim tanımlandığını görmek için bakınız.
Eğer sisteme indirim eklenmiş ve ürün ile ilişkilendirilmişse, bu alanda indirim bilgisi görüntülenir:
Bu alanda hiç indirim görüntülenmeyeceği gibi birkaç indirim de yer alabilir. Eğer sistemde ürüne uygulanmış bir veya birkaç indirim tanımlıysa otomatikman bu alanda görüntülenir, eğer indirimin yanına tik koyarsanız indirim geçerli olacaktır. Ürüne tanımlı indirimler için bu alandan seçim yaptıktan sonra Kaydet ve Devam Et butonuna tıklayarak düzenleme yapmaya devam edebilirsiniz.
Ürününüzü daha da dikkat çekici bir hale getirmek isterseniz, vitrin seçeneklerinin birini veya birkaçını seçebilirsiniz. Yaptığınız seçimler sonucu ürününüz ana sayfanın ilgili vitrininde sergilenir.
Yeni bir vitrin başlığı oluşturmak veya vitrin alanında nasıl düzenleme yapablileceğinizi öğrenmek için bakınız.
Eklenilen ürün vitrin alanındaki başlıklardan birinde görüntülenir:
Ürününüzün daha fazla öne çıkması ve organik trafik alması için olmazsa olmazların başında SEO bilgileri gelmektedir. Doğru değerlendirilen SEO alanı ürününüzün satışına katkı sağlar.
Meta Anahtar Kelimeler alanı ürününüzü en iyi tanımlayan ifadelerin yer aldığı alandır. Maksimum 65 karakter olması beklenir. Bu alanda bir kullanıcı Google’da ürününüzü hangi kelimelerle arayacaksa o kelimelere yer verilmesi beklenir.
Meta Açıklama alanı ise yine benzer şekilde ürününüzle ilgili anahtar kelimelerin de içinde yer aldığı açıklama metnini ifade eder. 155 karakteri geçmeden en doğru kelimelerle ürününüzü anlatabilirsiniz.
Sayfa başlığı alanı da yine Google aramalarında kolayca bulunmanızı ve organik trafik elde etmenizi sağlayan önemli bir alandır ve doldurulması tavsiye edilir. Ürünü en iyi tanımlayacak kelime grubu ve firmanızın adını ekleyerek bu alanı doldurabilirsiniz. Veya ürün grubuna yönelik bir tanımlama da yapabilirsiniz. ‘Kadın kapüşonlu sweatshirt modelleri’ gibi.
URL sistem tarafından otomatik olarak verilecektir.
Kaydet ve Devam Et diyerek bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Bir ürünün pazarlamasında olmazsa olmazların başında ürün resimleri gelmektedir. faprika bu konunun faydalarını bir üst seviyeye taşıyarak otomatik video özelliğini de kullanıcılarına sunmuştur. Otomatik video seçeneğinin yanında ürün ile ilgili birden fazla görsel paylaşmak müşterilerin hem sayfada daha fazla kalmalarını sağlar hem de satış ihtimalini artırır. Bu nedenle mutlaka birden fazla ürün görseli paylaşmanız önerilmektedir.
Sisteme ürün resimleri eklemenin iki yöntemi bulunmaktadır.
Görselleri masaüstünden veya dosyadan sürükleyip bırakarak kolayca sisteme yükleyebilirsiniz. Bunun dışında yükle seçeneğini tıkladıktan sonra bilgisayarınızda ilgili görselleri aratarak çoklu veya tek şekilde sisteme ekleme yapabilirsiniz.
Kaydet ve Devam Et butonuna tıkladıktan sonra işlem tamam! Dilerseniz kaydetmeden önce Önizleme yaparak görsellerin sitenizde nasıl göründüğünü kontrol edebilirsiniz.
NOT: Kaydetme işleminden sonra bile ürün görsellerinin nasıl göründüğünü kontrol etmenizi öneririz. Bazı durumlarda görsel boyutlarında sorun olabilir veya görsel kalitesi bozuk olabilir. Kontrol ettiğinizde üründeki değişiklikleri yayına almadan düzeltme imkanınız olacaktır.
Ürün kategorilendirmesi hem siz hem de müşterileriniz için oldukça faydalıdır. Özellikle pazar yerlerinde satışa sunulacak ürünlerin kolay ulaşılabilir olması açısından da fayda sağlayacaktır. Kategori ve Marka sayfasında iki farklı alan sizi karşılar. Bu alanların biri kategori belirlemede, diğeri ise ürünü marka ile tanımlamada kullanılır. Ancak ürünü marka veya kategoriye aktarmak için öncelikle söz konusu marka ve kategorilerin sisteme tanımlanmış olması gerekmektedir. Önerilen, ürünleri sisteme girmeden önce marka, kategori, beden, renk gibi varyasyonların sisteme eklenmesidir. Böylece her ürün eklemede kolayca seçim yaparak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Kategori eklemek için kategori ekleme alanında yer alan Yeni Kayıt Ekle butonuna tıklamamız gerekir. Açılan panel üzerinden sisteme kayıtlı kategoriler arasında ürünümüze en uygun kategori seçimini yapabiliriz. Bunun dışında ürün için Vitrin Ürünü seçimi yapabilir (Vitrin ürünü seçimi yapılırsa ürün kendi kategorisinde Fırsat Ürünleri alanında görüntülenir, detaylar için yeni ürün eklerken kategori belirleme), sıralama verebilir ve seçilen kategoriyi ürün için ana kategori olarak belirleyebiliriz.
Eğer oluşturduğunuz ürün için uygun kategori sisteme tanımlanmamışsa sıfırdan kategori oluşturmanız gerekir. Nasıl aktegori oluşturacağınızı öğrenmek için bakınız: Kategori Yönetimi
Marka eklemek için de aynı şekilde Yeni Kayıt Ekle butonuna tıklamanız gerekecektir. Açılan panelde, ürününüzün markasını bulup seçmelisiniz. Yine markanız için Vitrin Ürünü seçimi yapabilir, ürünün marka içindeki sıralamasını belirleyebilir ve seçilen markayı ürünün Ana markası olarak işaretleyebilirsiniz.
Eğer ürününüze uygun marka sisteme kaydedilmemişse sıfırdan marka tanımlamanız gerekir. Bu işlemi nasıl gerçekleştireceğinizi öğrenmek için bakınız: Marka Yönetimi
Ürünlerle ilgili bağlantılar satış yapmanızı artıran çalışmalardır. Ancak önce ürün bağlantıları ile kastedilenin ne olduğunu iyi analiz etmek gerek.
Müşteri, satın almak istediği ürünü incelerken, bu ürünün farklı renklerini de görmek isteyebilir. Çoğu zaman beğendiği ürünün farklı renklerini de satın almak isteyen tüketiciler ile karşılaşırız. O halde bu müşterileri panelde ürünün diğer renklerini bulmaya çalışırken zaman kaybetmelerini önlememiz gerekir.
Söz konusu ürüne bağladığımız diğer renkleri ile bu sorunu aynı alışveriş sayfasında kolayca çözebiliriz.
Renk tanımlamaları için Bağlı Ürünler alanını tavsiye ediyoruz. Örnekte aynı ürünün farklı renklerinin birbirine bağlandığını görüyoruz. Yeni Ekle butonu ile ürünün bir başka rengini ürüne bağlayabiliriz.
Arama sonucu çıkan ürünlerden birini/birkaçını işaretleyip Kaydet butonuna tıkladığınızda ürünler birbirine bağlanacaktır. Eklenen Ürünleri Birbirine Bağla butonuna tıklayarak işlemi bir kez yapıp çoklu uygulanmasını sağlayabiliriz. Yani bir ürün için tanımladığımız bu bağlantı, diğer ürünler sayfalarında da görüntülensin istersek bu butona tıklamamız gerekir.
Kumaş pantolon bakan müşterimizin diğer seçenekleri gözden kaçırmasını önlemek için benzer ürünler seçeneğini kullanabiliriz. Bu sayede alışveriş sayfasında ürünü inceleyen müşteri alttaki benzer ürünleri de inceleme fırsatı bulur. Benzer ürünler aynı zamanda müşterinizin sitenizde daha çok dolaşmasını sağlar. Kırmızı mini elbise arayan müşterinize benzer ürünler aracılığı ile farklı seçenekler sunduğunuzda alışveriş ihtimalini de artırmış olursunuz.
Ürününüz bir kazak modeli ise sitenizde bulunan diğer kazak modellerini benzer ürün olarak atayabilir, böylece müşterinizin arayabileceği diğer ürünlere de ürün sayfası üzerinden kolayca ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer Ürünler, ürün sayfasının alt kısmında görüntülenir ve müşterileriniz için ilgi çekicidir.
Bu alandan Benzer ürünler için sıralama, düzenleme ve silme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Bazı ürünler diğerlerinin tamamlayıcısı niteliğinde olabilir. Bu noktada müşteri asıl ürünü sepete ekledikten sonra tamamlayıcı ürünleri satın almak da isteyebilir.
Elbise örneğinden devam edelim. Müşteriniz online mağazanızdan elbise satın aldı. Bu ürün için diğer elbise modelleri ve belki de hoş bir günlük ayakkabı mantıklı birer tamamlayıcı ürün olabilirler. Müşteriniz aldığı ürünü sepete ekledikten sonra, bu alanda tanımlanmış ürünleri görüntüleyebilecek ve belki de alışverişini tamamlamadan önce bir ürün daha satın almak isteyecek.
Yeni ürün eklemek için Yeni Ekle butonuna tıklamanız yeterli olacakken, eklenen ürünleri birbirine bağlamak için Eklenen Ürünleri Birbirine Bağla butonuna tıklamanız gerekecektir. Ancak Bağlı Ürünler alanı her alanda mutlaka düzenlenmelidir.
Tamamlayıcı Ürünler alanına ürün eklediğinizde, müşteri sepetine gittiğinde, eklenen ürünleri Kasa Önü Fırsatları alanında görür:
Bağlı Ürünler ile ilgili tüm düzenlemeleri gerçekleştirdikten sonra Kaydet ve Devam Et butonuna tıklayarak, bir sonraki alana geçelim.
Ürün varyasyonları oldukça önemli bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle varyasyon ile kastedilen ne, özetleyerek konuya giriş yapalım.
Ürünlerin beden, numara, ölçü gibi değerleri ürün varyasyonlarını ifade etmektedir.
Ürün varyasyonları alanından seçim yapmak için söz konusu varyasyonların sisteme daha önceden eklenmiş olması gerekir. Sisteme sıfırdan varyasyon tanımlamak için bakınız.
Sisteme tanımlı varyasyonlar üzerinden yeni ürün düzenlemeye devam edelim.
Elbise örneğimiz üzerinden devam edelim ve ürün ebeden varyasyonu ekleyelim.
Yeni Ekle butonuna tıkladığımızda açılan panel üzerinden varyasyon tanımlayabiliriz.
Söz konusu elbise kadın giyim kategorisinde bir ürün olduğu için beden tanımlamasını da buna göre seçmemiz gerekir. Sisteme kadın ve erkek için farklı beden tanımlamaları girebilirsiniz. Biz bu alandan 36-42 Aralığında Beden seçimi yapalım.
Zorunlu alanı işaretlendiğinde, müşteri ürünü sepete eklemek için bu varyasyonlardan birini seçmek zorunda olur. Örneğin ürünün bedenini seçmeden sepete ekleyemez. Bu nedenle özellikle varyasyonlu ürünlerde karışıklık yaşanmaması için Zorunlu alanının mutlaka işaretlenmesi önerilir.
Varyasyon Seçim Tipi ile, söz konusu varyasyonun ürün sayfasında nasıl görüntüleneceğini seçersiniz. En çok tercih edilen tip Radio List olarak karşımıza çıkar ancak siz diğer alternatifleri denemek isterseniz ürün düzenlemesi yaptıktan sonra Kaydet ve Devm Et butonuna tıklayıp, Önizleme yaparak seçimin nasıl görüntülendiğini deneyimleyebilirsiniz.
Sıra, ürüne başka varyasyonlar da eklendiyse, söz konusu varyasyonların nasıl bir sıralamada görüntüleneceğini belirler.
Düzenlemeleri gerçekleştirdikten sonra Kaydet butonuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Görüldüğü gibi varyasyon ürüne tanımlandı. Ancak işlemimiz bitmedi. Görüntüle alanına tıklayarak varyason değerlerini inceleyebiliriz.
Bu alan üzerinden mevcut ürününüze göre ekstra varyasyon değeri ekleyebilirsiniz. Bunun için Yeni Ekle butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Bedenlerden birini Seçili Gelsin olarak belirleyebilirsiniz. Bu seçimi yaparsanız, ürün sayfasında o beden işaretli olarak görülür. Eğer tek beden bir ürünün satışını yapıyorsanız bu alanı işaretleyebilirsiniz. Ayrıca alan üzerinden bedenlerin sıralamasını da düzenleyebilirsiniz. Bunun dışında eğer söz konusu ürünün 42 bedeni yoksa bu alandan silebilirsiniz.
Kombinasyon Ekle alanı ise ürün varyasyon kombinasyonlarını belirlemenizi ve bu sayede de stok takibi yapmanızı sağlar. Elbette bunun için Stok Yönetim Biçimi alanının ‘Stok Takip Et‘ olarak işaretlenmiş olması gerekir. Bu düzenlemeyi aynı panel üzerindeki Stok Bilgileri alanından gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni Kombinasyon Ekle alanından tek tek beden seçimi yaparak ve Stok Kodu, Barkod, Kombinasyon Fiyatı, Miktarın Altında Yöneticiye Bildir düzenlemeleri yaparak ekleme yapabilirsiniz. Böylece belli bir kombinasyon için ekstra fiyat tanımlayabilirsiniz. Örneğin ürünün beyaz renkli olanı daha farklı fiyattan satışa sunulabilir. Veya varyasyonun ölçü olarak belirlendiğini düşünün. Bu sayede farklı ölçümlemeler için farklı fiyatlandırmalarI bu alan üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bu düzenlemeleri kombinasyonları oluşturduktan sonra da Düzenle butonuna tıklayarak gerçekleştirebileceğinizi hatırlatalım.
Eğer varyasyon değerleri ürününüzle uyumluysa Tüm Kombinasyonları Oluştur butonunu da tıklayabilirsiniz. Böylece sistem tüm varyasyon kombinasyonlarını otomatik olarak oluşturur. Saniyeler içinde işlemi tamamlar.
Tüm Kombinasyonları oluştur tanımlaması ile birlikte varyasyonun tüm değerleri otomatik olarak sisteme eklendi. Bu alan üzerinden Kombinasyon fiyatı gibi düzenlemeleri Düzenle butonuna tıklayarak gerçekleştirebiliriz veya varyasyonlardan birini silebiliriz. Eğer varyasyonlardan birini silersek, ürün detay sayfasında o varyasyon değerini üzeri çizili ve silik şekilde görüntüleriz.
Örneğimizde 40 beden varyasyon değerini silelim ve nasıl görüntüleneceğine bakalım:
Kombinasyon oluşturmanın Stok Takibi için önemli olduğundan bahsettik. Dilerseniz panelin yukarısında bulunan Stok Ekle/ Çıkar alanında düzenleme yaparak beden varyasyonun stok takibine nasıl etki ettiğine bakalım. Elbette önce Kaydet ve Devam Et butonuna tıklayarak işlemi kaydedelim:
Daha önce stok eklediğimizde ürün için detaylandırma yapmadan stok eklemesi yapmış oluyorduk. Ancak varyasyon sonrası ürünün farklı bedende, ölçüde ve benzeri varyasyonlarında çok daha rahat bir stok takibi sağlayabileceğiz. Örneğin elinizde 36 bedenden 3, 38 bedenden 4, 42 bedenden de 6 ürün olsun. Toplam 13 ürününüz var ama her ürün için stok miktarınız değişiyor. Bu alan üzerinden stok takibi yapmak çok kolay!
Açıklama alanına erp (muhasebe programlarının genel adı) yazıp Kaydet butonuna tıklayalım.
Yeniden Stok Ekle/Çıkar butonuna tıkladığımızda açılan panel, girmiş olduğumuz sayılara ekleme veya çıkarma yapmamızı mümkün kılar. Ekleme yapmak için alanlara eklemek istediğimiz miktarı yazarken çıkarma yapmak istediğimiz sayının başına (-) işareti eklememiz gerekir.
Kaydet butonuna tıklayarak stokta ne gibi değişiklikler olacağına bakalım:
Bu şekilde stoklarınızı düzenleyebilirsiniz. Satış olduğunda Stok Takip Et seçimi yaptığınız için sistem stok bilgilerinizi otomatik olarak güncelleyecektir.
Varyasyondaki düzenlemelerin ardından Kaydet ve Devam Et butonuna tıklayarak düzenlemeye devam edebiliriz.
Bazı e-ticaret platformları, müşterilerinin aradığı ürünü kolayca bulabilmesini sağlamak için Ürün Özellikleri alanından faydalanır. Örneğin online bir ayakkabı mağazanız var. Müşterileriniz zaman kaybetmeden ayakkabı numarası, ayakkabı rengi, topuk boyutu gibi alanlarda seçim yapabilsin istiyorsunuz. Bu noktada yapılması gereken ürünlere özellik atamak olacaktır. Böylece müşteriler kendilerine uygun özellikler için seçim yaparak kolayca hedefe ulaşabilir.
Ancak bu özellik müşterilerinizin diğer ürünlerden haberdar olamamalarına yol açabilir. Kırmızı ayakkabı arayan müşterinizin siyah bir ayakkabı beğenme ihtimalini ortadan kaldırmış olabilirsiniz. Veya topuk boyu arasında çok fark olmamasına rağmen ürün özellikleri seçimi nedeni ile diğer ürünler müşterinin gözünden kaçabilir. Peki Ürün Özellikleri sisteme nasıl girilir?
Ürün Özellikleri Ekleyin alanına Ürün Özelliği girmeniz gerekmektedir. Bu, beden, numara, yaş, renk veya sizin belirleyeceğiniz başka bir özellik olabilir. Ancak varyasyon alanında da gördüğümüz gibi bu özelliğin sisteme daha önce tanımlanmış olması gerekmektedir. Sıfırdan Ürün Özelliği oluşturmak için bakınız.
Örneğimizde Ürün Özelliği beden olarak seçildi. Ürün Özellik Değeri de 36 beden olarak belirlendi. Filtrelemeye İzin Ver seçeneğini aktif ettiğinizde, müşterileriniz bu özelliği filtreleyebilir. Böylece 36 beden ürün filtrelemesi yapan müşterileriniz bu ürünü görüntüleyebilecek.
Ürün Sayfasında Göster seçeneğini tıkladığınızda bu özellikleri taşıyan ürünler ürün sayfasında görüntülenebilecektir.
Sıra belirlendiğinde de ürünün gösterim yerini seçmiş olursunuz. Ürünün en başta görünmesini istiyorsanız 0 (sıfır) olarak bırakmanız gerekir.
Ekle butonuna tıkladığımızda ürün için bir özellik ataması yapmış olacağız. Aynı eklemeyi ürünün diğer bedenleri için de tanımlayabiliriz.
Bu yöntemle beden bazlı ürün özellikleri tanımlaması yaptık. Özellikler bu panelde artırılabileceği gibi, Sil seçeneği ile tamamen kaldırılabilir. Örneğin beden tanımlaması dışında renk tanımlaması da yaparak ürününüzü müşterileriniz için daha kolay bulunabilir hale getirebilirsiniz.
Kaydet ve Devam Et butonuna tıklayarak, bir sonraki işleme geçelim.
Stok Bilgileri alanında yer alan ‘Gelince Haber Ver’ seçeneği Aktif edildiyse bu paneli kullanabilirsiniz.
Gelince Haber Ver paneli, ürünü satın almak istediği halde stok kalmadığı için sipariş veremeyen kayıtlı kullanıcının listelendiği alandır. Stok artışı olduğunda veya ürün iade edildiğinde panelde listelenmiş müşterilere e-mail ve SMS gönderilir. Üstelik faprika Gelince Haber Ver seçeneğini varyasyonlara göre düzenleyebilen mükemmel bir yazılıma sahiptir. Örneğin müşteri beğendiği siyah topuklu ayakkabının yalnızca 36 numarasının stoku yenilendiğinde bilgilendirme alır.
Bunun dışında tek bir ürün için onlarca müşterinin bilgilendirilmesini önlemek için sistemimiz üzerinden bu özellik için bir değer tanımlamanız da mümkündür. Örneğin stokta en az 3 adet ürün bulunduğunda müşterilere bilgilendirme yapılması sağlanabilir.
Panelde varyasyon (ürünün rengi/modeli gibi varyasyonları), ürünü talep eden kullanıcının bilgisi ve eklenme tarihi listelenmektedir.
Ürüne dair sipariş geldiğinde bu alandan kolayca görüntüleyebilirsiniz. Söz konusu alanda Sipariş Numarası, sipariş veren müşterinin E-posta Adresi, Sipariş Durumu, Ödeme Durumu, Kargo Durumu ve Sipariş Tarihi bilgileri yer almaktadır.
Stok Bilgileri alanında Stok Takip Et seçeneğini aktif ettiyseniz, tüm stok hareketleriniz bu panelde kayıt altına alınacaktır. Böylece stok hareketlerini kolayca analiz edebilirsiniz. Panelde Varyasyon, Giriş Miktarı, Çıkış Miktarı, İşlem Açıklaması, Kullanıcı ve İşlem Tarihi alanları yer almaktadır.
Tüm düzenlemeleri yaptıktan sonra Kaydet butonuna tıklayarak Yeni Ürün ekleme işlemini tamamlayabiliriz!