Tümü

A’dan Z’ye Network Marketing

Faprika
E-Ticaret

Günümüz dünyasında internet hemen her ihtiyacı karşılayacak şekilde tasarlanıyor. En basit site bile bir ihtiyacın giderilmesi için kullanılabiliyor. Dolayısıyla gelişen ve değişen dünyada pazarlama stratejileri ve buna bağlı olarak gelişen satış odakları da sürekli olarak güncelleniyor. Ancak öyle bir sistem var ki bu internetten çok önce ortaya çıkmıştır. Kısaca “Ağ Pazarlaması” olarak bildiğimiz Network Marketing, bugün internet dünyası kavramı gibi düşünülse de aslında çok önceleri pazarlama şirketleri tarafından kullanılmaktaydı.

Network Marketing Nedir?

Network Marketing, aslında ticaretin en yalın ve basit halidir. Bir ürünü satmak istiyorsanız bunun için var olan çevrenizi kullanırsınız. Her ne kadar basit gibi görünse de çok kapsamlı bir şekilde yürütülmesi gereken bir operasyon olan Network Marketing, ilk olarak 1930’lu yıllarda ortaya çıkmıştır. Kavramsallaştıran ve bugüne kadar gelmesinde emeği olan ABD’li Carl Rehnborg, bu pazarlama tekniğinden yola çıkarak, kurduğu şirketini ilerleyen yıllarda daha ileriye taşır.

1945 yılında kapsamlı bir network marketing şirketi olan Nurtilite Products’ı kuran Rehnborg, ABD’de birçok alanda başarılı pazarlamanın örneklerini sunar. Öyle ki buradan ayrılan iki yönetici kendi kurdukları Amway ile tüm dünyaya açılmayı başarmış ülkemizde de faaliyet göstermeye başlamıştır.

Network Marketing’in Mantığı Nedir?

Network Marketing özünde bir reklam çalışmasıdır. Ancak bu bahsedilen büyük bütçeler ile yapılan reklamlar gibi değildir. Direkt olarak ürünü alan kişilerin başka tüketicileri de bu ürün hakkında kendiliğinden yaptığı bilgilendirme vasıtası ile yapılan satış türü bu çalışmanın temeldeki mantığını oluşturur. Dolayısıyla doğrudan satış tekniğini kullanırken tavsiye mekanizmasını bu alana direkt olarak entegre edebilirsiniz.

Network marketing sistemini temel düzeyde kurarak ilerletme şansına sahipsiniz. İleri düzeyde ise satış temsilcileri kullanıp, bu kişilere sattıkları ürün üzerinden pay verdiğinizde satışlarınız ciddi oranda artış gösterebilir. Satış temsilcileri böylece kendi ekiplerini kurma eğilimine girerler ki istenen de budur. Bu sayede en üst katmanda olan kişi hem kendi bireysel satışlarından hem de satış yapan diğer ekip elemanlarından gelen karlar ile ciddi gelir elde ederken, dört bir yandan ürün pazarlanmış olur.

Network Marketing Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Network marketing sisteminin en önemli avantajı üretilen ürünün çok fazla el değiştirmeden direkt olarak tüketicilere ulaşmasını sağlar. Normal şartlarda eskiden günümüze kadar ulaşan satış ve pazarlama ağlarında birçok kişiyi sistem içerisinde görürdük. Bu da 20 liralık ürünün 100 liraya ulaşmasına en büyük etkiyi oluşturmaktaydı. Klasik ticaret sisteminde üretilen ürün toptancıya, toptancıdan marketlere ve oradan da tüketicilere ulaşırken, yapılan masraflar ve diğer giderler hesaplanarak ve üzerine kar konarak ciddi rakamlara ulaşır. Ancak Network marketing sisteminde yalnızca bir aracı vardır. Bu aracılar da ürünü direkt olarak şirket adına satan satış ekipleridir. Kişi bu ekiplerin ilgisinden ve sattığı üründen memnunsa sürekli olarak alışveriş yapmak isteyeceği için bu üretici firmaya ciddi bir avantaj sağlamaktadır.

Network Marketing Sistemine Örnek Teşkil Eden Firmalar

Network marketing sistemini Carl Rehnborg icat etse ve kullansa da aslında bu işi global bir pazarlama tekniği haline getiren Rehnborg’un şirketinden ayrılan Rich DeVos ve Jay Van Andel isimli Amway kurucularıdır. Şu an Türkiye’de dahil olmak üzere birçok ülkede hizmet veren Amway’in izlediği yolu farklı şirketler de izlemeye başladı ve nitekim başarılı da oldular. Buna en güzel örneklerden birisi kozmetik alanında faaliyette olan Avon, Farmasi ve Oriflame’dır. Bu üç şirkette aynı sektörde olmalarına rağmen kurulan takımlar sayesinde hemen her eve girmeyi başardı ve satış rekorları kırdı. Dolayısıyla kazan kazan prensibinin uygulandığı bu sistem içerisinde bu ve bunun gibi kurumlar network marketing’in en güzel uygulayıcıları oldular.

Network Marketing Türleri

Network marketing de her kavram gibi ilkel olarak hayatına başladı ve daha sonra profesyonel düzeyde uygulanmaya başlandı. Öncelikli olarak doğrudan pazarlama tekniği ile başlayan network marketing kavramı satış ağı oluşturmadan önceki sistemdir. Kişi herhangi bir sermaye olmadan satış ekibi içerisine dahil olur ve zamanla hem satış hem de ekip çevresi oluşturur. Network Marketing’de ikinci tür ise bağlı pazarlamadır. Bu tür internet dünyasında kullanıldığı için oldukça yenidir. Son olarak ise piramit satış tekniğinden bahsedilebilir.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık