Tümü

B2C Nedir ve Ne İşe Yarar?

Faprika
E-Ticaret

Firmadan tüketiciye satış anlamına gelen B2C, İngilizcede Business to Customer’ın kısaltılmışıdır. Firmaların direkt olarak tüketiciler ile etkileşimde bulunmasını ifade eden B2C sistemi, bireysel olarak satışını gerçekleştirmiş olduğunuz e ticaret sitesi üzerinden örnek verilebilir. Firmalar, e ticaret siteleri üzerinden direkt olarak müşterilere satış yapabilirler. Bu satış sadece web sitesi üzerinden değil, aynı zamanda sanal pazaryerleri vasıtasıyla da yapılabilir. B2C iş modeli, tüketicinin işlemlerini güvenli bir şekilde yapabilmesini sağlamalıdır. B2C ticaret modeli sayesinde dünyanın her yerine satış gerçekleştirebilirsiniz. 1990’ların sonuna doğru geliştirilen bu iş modeli fiziksel mağaza kiralama, posta onayı, satın alma maliyeti, çalışanlar ve satış konularında tasarruf etmenize olanak sağlar.

B2C Çeşitleri Nelerdir?

B2C iş modeli iki çeşide ayrılır. Bunlardan ilkinde, mevcutta bulunan ürünlerin sipariş karşılığında kar marjı ile satışa sunulmasıdır. Ödemelerini genellikle havale veya kredi kartıyla gerçekleştiren son tüketici, ürünlerini üretici firmanın ve işletme kar marjının eklenmesi sonucunda belirli bir tutarda satın alır. Diğer B2C çeşidinde ise üretici firma, ürün satışını direkt olarak tüketiciye sunar. Fabrika çıkış fiyatları ile satışa sunulan bu sistem, tüketicinin istediği ürünü daha uygun fiyata satın almasına olanak tanır. Her iki iş modeli türünde de kazançlı çıkan satıcı olacaktır. E-ticaret siteleri veya e-pazaryerleri vasıtasıyla satışlarını gerçekleştiren satıcılar, fiziki koşulların sınırlarını aşarak satış başarısı elde eder.

B2C İş Modeli ile Müşteriye Doğrudan Ulaşın

İşletmenizin sınırlarını aşmanıza olanak sağlayan B2C yazılımı, daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanıza da olanak sağlar. Doğru satış taktikleri ve diğer reklam araçları sayesinde sitenize dikkat çekmeyi başararak hem site trafiğini hem de satışlarını dönüşümünü yükseltebilirsiniz. Dünyada en çok tercih edilen e ticaret modelleri arasında bulunan B2C modeli sayesinde fiziksel giderleri de ortadan kaldırabilirsiniz. Sanal mağazanızda yapacağınız satışlar sayesinde doğal gaz, su, elektrik ve kira giderlerinden tasarruf edebilirsiniz. Personel ihtiyacının da azalmasına olanak sağlayan B2C iş modeli, işletmelerin kar marjını artırmada oldukça avantajlıdır.

B2C Ticaretini Sosyal Medya ile Geliştirin

B2C ticaret modelini geliştirmek için işletmenizin vizyonunu genişletmelisiniz. Örneğin; işletmeniz adına sosyal medya kanalları açabilir, bu kanallar vasıtasıyla reklam verebilir ve reklamları web sitenize yönlendirebilirsiniz. Web sitenizin trafiğin artırmak için tercih edebileceğiniz bu sistem, hem marka bilinirliğinizi artıracak hem de satış oranlarınızı yükseltmeye yardımcı olacaktır. B2C ticaret modeli toptancının ve üçüncü taraf perakendecilerin oradan çıkarılmasına olanak sağlar. Bu sayede tüketicilere fiyat bakımından daha avantajlı ürün ve hizmet arzında bulunabilirsiniz. Türkçede firmadan tüketiciye olarak ifade edilen B2C iş modeli, en küçük işletmelerin dahi dünyanın tüm noktalarına ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmesine olanak sağlar. Doğru bir hedefleme sayesinde çok yüksek sayıda müşteriye ulaşabileceğiniz B2C modelinin duygusal faydaları oldukça yüksektir.

Online B2C İş Modelinin Avantajları Nelerdir?

Dijital platformlar üzerinden geliştireceğiniz B2C iş modeli, beraberinde birçok avantajı da getirir. E-ticaret sitesi veya online pazaryerleri vasıtası ile yapılacak ticaretlerde söz konusu platformlar 7/24 hizmet verdiği için kullanıcılar günün her saatinde alışveriş yapabilir. Fiziki mağazalarda bir açılış ve kapanış saati vardır. E-ticaret sitelerinde ise kullanıcılar, günün her saatinde alışverişlerini tamamlayabilirler. Hiçbir engele takılmadan sipariş verebilen kullanıcılar, aynı zamanda sitenizde istedikleri kadar vakit geçirebilecektir. Fiziki mağazalar ile karşılaştırıldığında daha kazançlı olan e-ticaret sitelerinin maliyeti de düşüktür. Zaman, araç, elektrik ve personel gibi giderlerin olmaması, internet üzerinden son tüketiciye yapacağınız satışlardan yüksek derecede verimlilik elde etmenize olanak sağlar.

E-ticaret siteleri veya online pazaryerleri vasıtasıyla yapacağınız satışlarda, sınırları aşabilirsiniz. Dünya çapına satış yapmanıza olanak sağlayan bu sistem, markanızın küresel pazarda tanınmasına ve yer edinmesine destek olur. Hızlı satış imkanının da bulunduğu bu sistemde işletmenizin hem bilinirliğini artırabilir hem de satış rakamlarınızı yükseltebilirsiniz. B2C iş modelini kullanarak elde edeceğiniz avantajlar bunlarla sınırlı değildir. Kampanyalar ve özel indirimler düzenleyerek stokta bulunan ürünlerin sonraki yıllara kalmasını engelleyebilirsiniz. Kullanıcıların binlerce ürüne birkaç tıkla ulaşmasını sağlayan online B2C iş modeli, insanların aradıklarını kolayca bulmalarına olanak sağlar. Oluşturacağınız kategori düzeni sayesinde nizami bir görüntü oluşturabileceğiniz bu sistemde tamamlayıcı ürünlerle daha fazla satış zemini elde edebilirsiniz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık