Tümü

E-Ticaret için UX Neden Önemlidir?

Faprika
E-Ticaret

Online satış yapmak istiyorsanız, ürünlerinizin kendi kendilerini satacağına güvenemezsiniz. İnsanların satın almasını kolaylaştıran ve onları sık sık satın almaya teşvik eden iyi bir kullanıcı deneyimi (UX) sağlamanız gerekir.

UX, e-ticaret için kritik öneme sahiptir. Çünkü müşterilerinizin web sitenizde kolayca gezinmelerini, ihtiyaç duyduklarını bulmalarını, satın almalarını ve bu eylemlere devam etmelerini sağlar. İnsanların internet sitenizden satın almasını kolaylaştırdığınızda, daha sık satın alma eylemi gerçekleştirecektir. Bu nedenle işletmenizin mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunduğundan emin olmalısınız.

E-Ticaret İçin İyi Bir Kullanıcı Deneyiminin Unsurları Nelerdir?

Sitenize iyi bir UX uygulamak çok fazla düşünce, çalışma ve test gerektirir. Genel olarak bunlar, sitenizin iyi bir UX sağlaması için ihtiyaç duyduğunuz üç ana niteliktir.

  • Basit gezinme
  • Hızlı işlemler
  • Kolay iletişim

Sitenizde iyi bir UX sağlamanın en iyi yolu bazı temel stratejiler kullanmaktır. Bunların tümü, kullanıcılarınızın sitenizde geçirdikleri zamandan keyif almasını sağlamanın yollarını aramak anlamını taşır.

E-Ticaret Sitenizde Basit Bir Gezinme Deneyimi Sunun

Birisi e-ticaret sitenizden satın almak istediğinde, satın alma butonlarını hemen bulabilmelidir. Bunu yapmalarına yardımcı olmak için sitenizin kategorileri ve ürünleri içeren mantıklı bir organizasyonu olmalıdır. Kategoriler, müşterilerinizin arama tercihlerini daraltmalarına yardımcı olan, birden fazla ürün için genel olarak hepsini kapsayan başlıklardır.

Yani birçok çeşitte ayakkabı satıyorsanız, “koşu ayakkabısı”  veya “gündelik ayakkabı” olarak adlandırılan bazı kategorilere sahip olabilirsiniz. Envanterinizin boyutuna bağlı olarak, sırasıyla “erkek koşu ayakkabısı”, “topuklu ayakkabı” veya “yüksek topuklu” alt kategorileri de olabilir. Bu tür bir sınıflandırma, bir müşterinin sitenizdeki birkaç bağlantıya tıklayarak istediğini saniyeler içinde bulabileceği anlamına gelir. Aradıklarını bulduklarında bir sonraki önemli adıma geçebilirler.

E-Ticaret Sitesi İçin İşlemleri Hızlı Kılmak ve İletişim Kurma Süreci

Ürünü bulmak için kolay bir alan kurduktan sonra satın alma sisteminizi de basit ve hızlı kılmalısınız. İdeal bir e-ticaret sitesinde bir veya iki tıklamayla ödeme yapmak mümkündür. Ancak bu her e-ticaret sitesinde sunulan bir hizmet değildir. İşleri zorlaştırmak yerine yalnızca temel bilgileri isteyerek mümkün olduğunca az tıklama almaya odaklanabilirsiniz. Satın alma sürecinde müşterinin adını, teslimat adresini, fatura adresini ve satın alma bilgilerini girmesi sonucunda işlem gerçekleştirilebilir. Bu senaryoda bir müşterinin istediğini satın almak için sadece dört sayfayı geçmesi yeterlidir.

Yavaş yüklenen sayfalar kullanıcıları hayal kırıklığına uğratıp onları geri çevirebileceğinden, her sayfanın hızlı bir şekilde yüklenebilmesi avantaj sağlayacaktır. Ayrıca sitenizde kullandığınız dil, başarılı satışlar için kritik öneme sahiptir. Her ayrıntıyı basit ve anlaşılır bir şekilde yazmalısınız ki okuyan herkes istediğini nerede bulabileceğini ve nasıl satın alabileceğini anlasın. Sitenizi anlamak ne kadar kolaysa, sitenizin tüm ziyaretçilerine o kadar iyi UX sağlarsınız.

Yaratıcı Bir 404 Sayfası

404 sayfası, kullanıcılar için kesinlikle eğlenceli değil. Kullanıcıların bir 404 sayfası ile hayal kırıklığına uğramasını önlemek için, kullanıcılara sayfalarının müsait olmadığını söylemenin eğlenceli ve yaratıcı bir yolunu bulabilirsiniz. Google, ünlü bir şekilde çizilmiş olan robot resmini kullanır. Birçok site merdivenlerden aşağı düşen bir çubuk şekli veya kafası karışmış birinin grafiği gibi eğlenceli görseller kullanır.

404 sayfası için ne seçerseniz seçin, onu dikkat çekici, benzersiz ve eğlenceli hale getirmeniz önemlidir. Birinin ulaşmaya çalıştığı sayfaya benzer sayfalar önermek için grafiğinizin altına birkaç bağlantı da ekleyebilirsiniz. Bu şekilde kullanıcı, tarayıcısını kapatmak yerine sitenizde kalacaktır.

Kısa Paragraflar Yazma

Kısa paragraflar yazma, gazeteciliğin eski bir kuralıdır ve internet için de geçerlidir. Kısa paragrafların okunması uzun paragraflardan daha kolaydır ve insanların kısa paragrafları okuma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni uzun paragrafların, kullanıcıları ödev yapmak zorundaymış gibi bunalmış hissettirmesidir. Bu durum web sitenizde iletmek istediğiniz son duygu olmalıdır. Bunun yerine, kullanıcıları sayfanızın her kelimesini okumaya teşvik eden net, kısa paragraflar yazarak iyi bir UX sağlayın.

Harekete Geçirici Mesajları Kullanma

Sitenizdeki her sayfada kullanıcıya daha sonra ne yapması gerektiğini söyleyen bir harekete geçirici mesaj bulunmalıdır. En önemlisi bu, kullanıcılara ödeme yapan bir müşteri olmaya nasıl bir adım daha yaklaşabileceklerini söylemek anlamına gelir. Bu, kategori sayfalarınıza belirli ürün sayfalarınıza bağlantı vermek veya sadece “Şimdi satın alın!” yazan bir düğme eklemek olarak nitelendirilebilir. Hepsi yeni müşterileri teşvik etmenin akıllı yollarıdır.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık