Tümü

E-Ticaret Sitelerinde Sıkça Yapılan Hatalar

Faprika
E-Ticaret

E-ticaret faaliyeti dışarıdan bakıldığında son derece kolay gibi görünen bir alandır. Ancak işin içerisine dahil olduğunuzda kendinizi karmakarışık bir dünyanın içerisinde bulabilirsiniz. Bu karmaşa doğru bir planlama yapılmaması halinde hatalar zincirini beraberinde getirebilecek bir yola sizi ve şirketinizi sürükleyebilir.

E-ticaret işletmelerinin başarısız olmasına yol açan ve hızlı bir şekilde batışa sürükleyen kritik hatalar zinciri psikolojik anlamda da taşınması ağır bir yük bırakabilir. Dolayısıyla bu alana yatırım yapacaksanız mutlaka konu ile ilgili derin bir araştırma yapmanız gerekiyor. Bu noktada e-ticaret sitesinde yapılan kritik hatalar konusunda bir yazı hazırladık ve değerli okurlarımızın beğenisine sunuyoruz.

Kuruluş Aşamasında Plansız Hareket Etmek

E-ticaret gibi karmaşık alanlar plansız hareket etmeyi kesinlikle kaldırmaz. Dijital pazarlama dünyasında bugün hem klasik ticaret içerisinde olanlar hem de yalnızca internet üzerinden satış yapanlar yer alıyor. Bu da kişilerin rakiplerinin ciddi anlamda fazla olması anlamına geliyor. Halihazırda kurulu olan şirketler kendi operasyonları için uygun bir plana sadık kalarak hareket ederken sizin böyle bir planınızın olmaması ilk ciddi hatanız olabilir. Çünkü e-ticarette tedarikten müşteriye gönderime kadar pek çok aşama bulunmaktadır. Tedarik ettiğiniz ürünleri doğru bir şekilde görsellemek, uygun açıklama ile müşteriyi ürünü satın almaya ikna etmek gibi pek çok aşama yer almaktadır. Tüm bunları tamamlasanız ve başarı ile atlatsanız dahi ürünün kargolama aşaması bile başlı başına bir süreç yönetimidir.

Sitenin Altyapısının İstenenden Uzak Olması

Günümüzde hız her şeydir. Dolayısıyla yeni kurulan e-ticaret siteleri sitelerinin altyapı kısmına önem verilmediği takdirde tüketiciler sistemden hızla uzaklaşır. Bugün bir e-ticaret firmasına ait sitenin saniyeler ile ölçülen yükleme oranlarında yaşanacak gecikmeler müşterilerin rakip firmalara gitmesi anlamına geliyor. Bunu en yüksek seviyeye çekebilmek için ya kendi sisteminizi oluşturup, altyapınızı hazır hale getireceksiniz ya da bunun için çalışan firmalardan teknik destek alacaksınız.

Bugün e-ticaret sitelerinin önünde üç temel altyapı tipi bulunuyor. Birincisi açık kaynak kodlu yazılımlar, hazır e-ticaret siteleri ve kendisine ait sisteme kurulan e-ticaret sitesi. Bu üç altyapıdan yalnızca birisini seçerek yola devam etmek mantıklı görünürken, açık kaynak kodlu e-ticaret siteleri ücretsiz gibi görünen ancak içerisinde yer alan birçok elemanın para ile alınabildiği bir dünyayı temsil ediyor. Kendinize ait sistem üzerine kurduğunuz site ise ciddi bir emek ve iş gücü anlamına geliyor. Hazır e-ticaret sitelerinde ise tüm aşamalar hesaplanmış ve bir satış sitesinin ihtiyacı olan her detay bulunuyor. Bunun yanı sıra teknik destek konusunda da bu sistemlerde yardıma hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.

Sitenin Güvenliğinin İyi Olmaması

Günümüzde en güvenilir sitelerin dahi bilgi sızdırdığı bir dünyada yaşıyoruz. En yakın örnek olarak bir yemek sipariş sitesinin birçok müşterisinin kart bilgileri korsanlar tarafından çalındı ve black market olarak bilinen bir yerde satışa sunuldu. Dolayısıyla kurulan e-ticaret sitesinin mutlaka güvenlik yönünden üst düzey olması gerekiyor. Yapılacak her satışta bilgiler kaydediliyor ve bu verilerin doğru koşullar altında saklanması gerekiyor. Bu koşullar sağlanmadığı sürece ileride hukuki sorunların doğuşu ve en önemlisi güvenin kaybolması e-ticaret platformlarının geleceğine ciddi anlamda set çekmektedir. Güvenliğin önemsenmemesi ve profesyonellerden bu yönde yardım alınmaması ciddi bir hata olarak göze çarpıyor.

Görsellerin Kalitesinin Düşük Olması

İyi bir e-ticaret sitesinde kullanılan görseller mutlaka iyi olmalıdır. Bugün birçok müşteri daha iyi bir deneyim için kaliteli görsel kullanımına önem veriyor. Ancak e-ticaret firmaları bir an önce işe başlayabilmek ve hızlı aksiyon için bu alanı atlıyor.

Kalitesi olmayan görsellerin kullanılması birçok kişinin ürünleri detaylı bir şekilde inceleyebilmesinin önüne geçerken aynı zamanda sitenin güvenilirliğini de düşürmektedir. Çünkü ürünleri satın alacak kişiler gidip görme şansları olmadığı için bu görseller aracılığıyla harcama kararı veriyor.

Ürün Açıklamalarının Yetersiz Olması

Ürün açıklamaları yetersiz olması hedef kitle üzerinde ciddiyetin kaybolması anlamına gelir. Çünkü her ürün doğru ve detaylı bir açıklama ile desteklenmelidir. Bunun yanı sıra arama motoru optimizasyonuna (SEO) uygun açıklama yapılması da sitenin ziyaretçi sayısını ciddi anlamda artırır. Bunun için mutlaka bu alanda profesyonel olan kişilerle çalışılması gerekiyor.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık