Tümü

E-Ticaret Sitesini Önemli Yapan Detaylar Nelerdir?

Faprika
E-Ticaret

E-ticaret siteleri sanıldığının aksine yalnızca bir web sayfasından ve onun öğelerinden oluşmaz. Evet bu kısım büyük bir vitrindir ancak tek başına yeterli olmaz. Dolayısıyla iyi bir e-ticaret şirketi olabilmek için arka planda yer alan ancak olmazsa olmaz diye görülen detaylara inmek ve bunları irdelemek gerekir. Çünkü satış yaptığınız alan dışına çıkmadan bu işleri yürütebilmeniz mümkün değildir.

Web sayfası dahi kurulmadan önce yapılması gerekenler ve internet sitesinin kurulması sırasında yapılması gerekenler olarak bu dönemi iki ana başlıkta değerlendirebiliriz.

E-Ticaret Sitesi Kurulmadan Önce Yapılması Gerekenler

E-ticaret hayatına atılmaya karar verdiğinizde elbette işler bir günde ilerlemiyor. Dolayısıyla sitenin bile gündeme gelmesi belirli bir sürenin sonunda gerçekleşiyor. E-ticaret sitesi kurmadan önce yapmanız gereken ilk işlem elbette şirket açmaktır. Şirket açma kısmında eğer küçük hacimle bu işe başlayacaksanız şahıs şirketi açabilirsiniz. Henüz ticaret hayatına yeni atılıyorsanız bu yeterli olacaktır ve ilerleyen dönemlerde bunun kapsamını genişletmek için daha üst seviyede şirketleri açma yetkisine sahip olabilirsiniz. Ancak halihazırda ticaret işi ile uğraşıyorsanız ve e-ticaret alanına da giriş yapmak istiyorsanız var olan şirketi kullanabilirsiniz. Fakat bu şirketin mali sınırları yeterli değilse anonim, limited gibi şirket türlerine de başvuru yapabilirsiniz.

Marka oluşturmak sadece online ticaretin değil, iş dünyasının her alanında önemlidir. Kitleniz ve müşterileriniz bu noktada markanızın oluşturduğu güven etrafında toparlanacak ve siz de bu kanalla satışlarınızı gerçekleştirebileceksiniz. Marka ek olarak profesyonel logonuzun olması da önemlidir. Bu da akılda kalıcılığınızı bir kat daha artıracak hamlelerden birisidir.

Sitenizde hangi ürünü satacağınız konusunda da karar vermeniz gerekiyor. Eğer bu konuda bir karar veremiyorsanız pazar araştırması yapabilirsiniz. E-ticarette başarıyı yakalayan şirketler çoğunlukla işe başlamadan önce çalışmak istediği alan ya da alanlara dair yaptırdığı fizibilite çalışması yaptıranlardır. Dolayısıyla bu noktada karar verme aşamasında pek çok süzgeci kullanabilirsiniz.

E-ticaret sitesinde satılacak ürüne karar verdikten sonra bu pazar içerisinde yer alan rakiplerinizi araştırmalısınız. Bu sayede sektör içerisinde hangi noktaya gelebileceğinizi, yapacağınız yatırım ile ne gibi bir karşılık alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca rakiplerinizin ürünlerini nasıl sattığını inceleyip, kendi satış stratejinizi de bu doğrultuda geliştirebilirsiniz.

Hedef kitlesi bir işletme için çok şey ifade eder. Bu bağlamda mutlaka satmak istediğiniz ürün ya da vermeyi amaçladığınız hizmet ile ilgili olarak hedef kitlenizi belli edip, ona göre çalışma planı oluşturmalısınız. Bu noktada yapacağınız fizibilite çalışmasında kitleniz ile ilgili bilgiler ve hangi durumlardan hoşlandıkları gibi birçok veriye rahatlıkla erişebilirsiniz. Kitlenizin hangi yaş aralığında olduğu ve demografik özellikleri bu noktada oldukça önemlidir. Örneğin orta ve ileri yaştaki kişilere belirli iletişim kanallarından ulaşabilirken, gençlere sosyal medyanın her noktasında rahatlıkla seslenebilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Kurulması Sırasında Yapılması Gerekenler

E-ticaret sitesi kuruluş aşamasına geldiyseniz öncelikle kendinize bir ofis belirlemelisiniz. Ofis bir işletme için oldukça önemlidir. Çünkü tüm operasyonların beyni bu merkez olacaktır. Bunun yanı sıra ofis adresi e-ticaret sitesinde iletişim adresi olarak kullanılacak ve müşteriler gerekli hallerde bu adrese gönderi postalayabileceklerdir. Ayrıca genel kullanıcı davranışlarında bir kişinin ilk defa iş yapacağı şirkete karşı güven veren öğelerinden birisi de ofis ve adresinin açık bir şekilde paylaşılmasıdır. Böylece kanuni olmanın yanı sıra güven veren bir yapıya da kavuşabilirsiniz. Ofisiniz ilk zamanlar küçük olabilir. Ancak operasyonlarınız büyüdükçe daha geniş olanakları olan ve tüm bölümlerin bir arada bulunabileceği geniş yere taşınarak işlerinizi büyütebilirsiniz.

E-ticaret sitesi kuruluş aşamasında ofis kadar önemli olan bir diğer mekan ise depodur. Bunun için de ofis gibi düşünebiliriz. Öncelikle satış rakamlarınız düşük olacağı için daha küçük bir operasyon merkezi tutabilirsiniz. Ancak ilerleyen dönemlerde hem ürün gamınız hem de ürün sayınız genişlediğinde daha büyük bir yere geçiş yapabilirsiniz. Depoda çalışacak kişiler bu alanda profesyonel olarak bu işi yapacak kişilerden oluşmalıdır. Ayrıca lojistik işleriniz de buradan yürüyeceği için ofisiniz ile deponuz arasında çok büyük mesafeleriniz olmamalıdır. Çünkü ilk zamanlar genel olarak satış sonrasında lojistik işlemleri için siz ya da bir şirket çalışanı harekete geçecektir.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık